I LIBYA: Libyske Abdel Basset al-Megrahi ble dømt for å ha sprengt et passasjerfly i lufta over den skotske småbyen Lockerbie i 1988. Til sammen 270 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/Ismail Zetouny/Scanpix
I LIBYA: Libyske Abdel Basset al-Megrahi ble dømt for å ha sprengt et passasjerfly i lufta over den skotske småbyen Lockerbie i 1988. Til sammen 270 mennesker ble drept. Foto: REUTERS/Ismail Zetouny/ScanpixVis mer

Ble Lockerbie-dømt løslatt for å sikre BP en feit oljekontrakt?

Amerikanske senatorer ber BP forklare seg om Lockerbie-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Amerikanske senatorer ber oljeselskapet BP forklare seg om sin rolle i løslatelsen av mannen som er dømt for Lockerbie-bombingen. Utenrikskomiteen i Senatet har besluttet å holde en høring om saken 29. juli.

Da vil representanter for BP bli bedt om å møte opp for å svare på om selskapet presset britiske og skotske myndigheter til å løslate Abdel Basset al-Megrahi.

BP innrømte torsdag å ha drevet lobbyvirksomhet overfor den britiske regjeringen i forbindelse med al-Megrahi-saken. Selskapet skal ha gitt uttrykk for bekymring fordi det tok lang tid å få i stand en avtale om utlevering av den terrordømte libyeren.

Myndighetene i London ble advart om at sendrektigheten kunne gjøre det vanskeligere for BP å få godkjent en avtale om oljeleting i Libya.

- Avskyelig Beslutningen om å løslate al-Megrahi ble tatt av myndighetene i Skottland i fjor. BP hevder selskapet ikke diskuterte saken direkte med den skotske regjeringen.

Forholdet mellom BP og amerikanske myndigheter er i utgangspunktet anstrengt på grunn av oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Tidligere denne uken sa den demokratiske senatoren Charles Schumer at «det nesten er for avskyelig å forestille seg» at BP kan ha fått løslatt al-Megrahi i bytte mot en oljekontrakt.

Schumer og tre andre senatorer har bedt den amerikanske regjeringen om å sette i gang en gransking av saken.

Dårlig helse Libyske al-Megrahi ble dømt for å ha sprengt et passasjerfly i lufta over den skotske småbyen Lockerbie i 1988. Til sammen 270 mennesker ble drept.

I august i fjor ble 57 år gamle al-Megrahi utlevert til Libya, etter å ha sonet åtte år av dommen på 27 år. Libyerens helsetilstand ble oppgitt som årsak til løslatelsen.

I forkant av utleveringen ble det hevdet at al-Megrahi bare hadde tre måneder igjen å leve på grunn av en kreftsykdom. Senere er det kommet fram opplysninger som tyder på at han kan komme til å leve i ti nye år.

Britisk innrømmelse Allerede i fjor høst innrømte den daværende justisministeren i Storbritannia, Jack Straw, at britiske olje- og handelsavtaler spilte en sentral rolle i løslatelsen av libyeren.

TRAKK I TRÅDENE? Libyas diktator Muammar Gaddafi. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix
TRAKK I TRÅDENE? Libyas diktator Muammar Gaddafi. Foto: EPA/Sabri Elmhedwi/Scanpix Vis mer

Saken ble bredt omtalt i britiske medier, og det ble spekulert på om al-Megrahi ble løslatt for å sikre en lukrativ oljekontrakt mellom BP og Libya.

Storbritannias ambassadør i USA, Nigel Sheinwald, understreket torsdag at regjeringen til statsminister David Cameron mener det var galt å utlevere al-Megrahi. Samtidig minnet ambassadøren om at det var skotske myndigheter som fattet den omstridte beslutningen.

(NTB)

Senatet i USA vil holde en høring om Lockerbie-saken i slutten av juli. Senator Charles Schumer mener det er avskyelig hvis terrordømte Abdel Basset al-Megrahi ble løslatt i bytte mot en oljekontrakt. Foto: REUTERS/SCANPIX

FORBANNET: Senator Charles Schumer. Foto: AP/Susan Walsh/Scanpix'
FORBANNET: Senator Charles Schumer. Foto: AP/Susan Walsh/Scanpix' Vis mer