<strong>KOM HJEM:</strong> I august 2009 kom Abdelbaset Ali al-Megrahi (til venstre) hjem til Libya, hvor han ble møtt av Muammar Kadhafi-sønn Seif al-Islam på flyplassen. Foto: AP
KOM HJEM: I august 2009 kom Abdelbaset Ali al-Megrahi (til venstre) hjem til Libya, hvor han ble møtt av Muammar Kadhafi-sønn Seif al-Islam på flyplassen. Foto: AP Vis mer

Ble løslatt fra livstidsstraff for å dø hjemme. Lever fortsatt - to år etter

Nå påstår den Lockerbie-dømte mannen at han kan gi familiene nye svar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Abdelbaset Ali al-Megrahi ble i 2001 dømt til fengsel på livstid, som ansvarlig for Lockerbie-bombingen i 1988. 270 personer ble drept da flyet styrtet.

I 2009 ble ble han benådet av humanitære grunner. Han led av uhelbredelig kreft, og hadde ifølge legene bare tre måneder igjen å leve.

Det har gått over to år siden løslatelsen, og al-Megrahi lever fortsatt i hjemlandet Libya.

- Er uskyldig Nå sier han derimot at det går mot slutten, og han ønsker i den forbindelse å renvaske seg. Al-Megrahi hevder han er uskyldig.

- Jeg er en uskyldig mann. Jeg er i ferd med å dø, og jeg ber om å få være i fred sammen med familien min, sier al-Megrahi i det han omtaler som sitt siste intervju.

Opptaket ble gjort lørdag av den tidligere politimannen George Thomson, og deler av det står på trykk i flere britiske medier i dag. Intervjuet er trolig holdt igjen siden det i går var årsdagen siden terroren i 1988.

Butikkeieren Tony Gauci sa under rettssaken at al-Megrahi kjøpte klær av ham i forkant av bombeangrepet, klær som ble funnet i vrakrestene av flyet. Vitnemålet var sentralt i rettssaken.

- Jeg har aldri kjøpt klær av ham. Jeg hadde aldri sett ham før han dukket opp i rettssalen, sier al-Megrahi ifølge The Guardian.

Varsler bok Den terrordømte libyeren sier han har samarbeidet med journalisten John Ashton om ei bok, og den skal visstnok inneholde nye opplysninger.

<strong>KREFT:</strong> Abdelbaset Ali al-Megrahi er dødssyk med kreft. Her avbildet i sitt hjem i Tripoli i oktober. Foto: REUTERS
KREFT: Abdelbaset Ali al-Megrahi er dødssyk med kreft. Her avbildet i sitt hjem i Tripoli i oktober. Foto: REUTERS Vis mer

- Boka vil renvaske meg, sier al-Megrahi ifølge The Times.

Skotske myndigheter forsøker samtidig å gjenoppta etterforskningen av terroren, og håper det vil gå lettere etter diktator Muammar Kadhafis fall og død.

Dagbladet møtte tidligere i år Libyas tidligere justisminister, Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil. Han mener at diktatoren var involvert i planleggingen av bombeangrepet.

- Jeg har bevis for at Kadhafi ga ordre om Lockerbie, sa Abud Al Jeleil.

<strong>KNUSTE HUS:</strong> Pan AM Flight 103 skapte et gedigent krater og knuste flere hus da det styrtet i den skotske landsbyen Lockerbie i 1988. Foto: MARTIN CLEAVER/AP
KNUSTE HUS: Pan AM Flight 103 skapte et gedigent krater og knuste flere hus da det styrtet i den skotske landsbyen Lockerbie i 1988. Foto: MARTIN CLEAVER/AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer