TAKKET NEI:  Jan Roos og Susanne Ranjami Midteide var søndag på audition med Samuel Feste Midteide (14). De følte seg lurt da de dukket opp på det de trodde var audition til en karriere i Disney. Foto: Jon Terje Pedersen/Dagbladet
TAKKET NEI: Jan Roos og Susanne Ranjami Midteide var søndag på audition med Samuel Feste Midteide (14). De følte seg lurt da de dukket opp på det de trodde var audition til en karriere i Disney. Foto: Jon Terje Pedersen/DagbladetVis mer

- Ble lovet Hollywood-karriere for 30 000 kroner

Familie føler seg lurt av amerikansk talentfabrikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Lørdag møtte rundt 500 unger opp på audition på Grand hotel i Oslo, etter en radioreklame på P4 som fristet med en skuespillerkarriere i Hollywood.

Følte seg lurt Det amerikanske selskapet CGTV sa de vil gi norske unger sjansen til å jobbe med stjerner i Disney og Nickelodeon. Først måtte barna på audition i Oslo og lese noen strofer på engelsk.

- De sa ting som «Er dere klare for å dra til Hollywood?», mens de spilte Justin Bieber-musikk, sier Samuels stefar Jan Roos.

Han sier familien førte seg lurt, da de møtte opp og fant ut at det var snakk om et kurs i Los Angeles som kostet 30 000 norske kroner, ikke en rolle i en serie.

- Det er utrolig dyrt, for du må betale reise og opphold selv. Da vi kom hit i dag var det hastesignering og betaling av depositum, sier Roos.

- Var aggressive
Familien forteller at de følte seg presset til å betale. De som ville melde seg på programmet, måtte betale et depositum på rundt 6000 norske kroner i kveld. Familien takket nei.

- De var veldig aggressive mot oss. De lokket med auditions, men til slutt var det jo bare et kurs, sier Susanne Ranjami Midteide.

Også forelder Steffen Thamdrup hadde vært med en håpefull datter på audition. De gikk skuffet hjem.

- Det var ikke det de trodde det var. Ungene føler seg lurt. De tror de skulle på en audition, også er det egentlig bare en dyr sommercamp, sier Thamdrup.

Kjørte helt fra Trondheim Trine Sinkaberg sier til Dagbladet at hun kjørte helt ned fra Trondheim så hennes datter kunne være med på audition.

- Det var ingen snakk om pris i radioreklamen. Vi hadde aldri reist til Oslo for å melde vår datter på et kurs til 30 000 kroner. Vi hørte om audition på P4 og fikk bare et oppmøtetidspunkt da vi ringte, sier Sinkaberg.

Hun sier informasjonen rundt kurset var alt for dårlig.

- De spilte kun på følelsene til barna og foreldrene.

Sjokkert over anklagene Da Dagbladet dukket opp på audition i kveld, etter telefon fra bekymrede foreldre, ble avisen vist bort av en vekter i døren. Dagbladet fikk ikke komme inn, fotografere eller snakke med noen av deltakerne inne i lokalet.

Lederen for programmet for CGTV, sier senere søndag kveld at hun er sjokkert over at noen foreldre tror programmet er lureri.

- Jeg var sjokkert da foreldre kom opp til meg og sa de hadde lest på nett at dette var svindel. Én av foreldrene har funnet en blogg som sier det, også har det nok spredt seg. Vi har gjort dette over hele USA, og jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier  Figuerou til Dagbladet.

Disney Norge fikk også flere telefoner fra foreldre om «en så kalt Disney-audition» før helgen, melder de på sin Facebook-side. Disney gikk så ut og presiserte at Disney ikke står bak verken radioreklamen eller auditionen.

- Dette er ikke en audition i regi av Disney og vi søker heller ikke etter barne- eller ungdomskuespillere til våre produksjoner, skriver de.

- Språkbarriere Figuerou i CGTV sier de ikke har gått ut og lovet mer enn de kan holde.

- Dette var ikke en audition for å være med på et tv-program. Når de drar til Hollywood, så vil de få sjansen til å opptre foran agenter. Vi har sagt at de vil få en sjanse til å jobbe med stjerner fra Disney og Nickelodion. Kanskje de misforsto og trodde de skulle være med på et Disney-program. Her må det være snakk om en språkbarriere, sier Figuerou.

Tre foreldre forteller også til Dagbladet at de ba om å få ta med seg kontrakten hjem for å lese over betalingsavtalen, men at de ikke fikk lov. 

- Ettersom vi har flydd over fra USA, så har vi kun en begrenset mengde utstyr å gi ut. Vi tar bare med oss en viss mengde, sier Figuerou.

- Fantastisk opplegg
Men det var ikke alle foreldre og barn som var misfornøyd med selskapets rekruttering i Norge.

- Opplegget er fantastisk. Tenk hvordan det ville vært å få oppleve noe sånt. Det koster jo også mye å sende ungene på en eller annen leir, og jeg synes de får ganske mye for pengene. Vår sønn er litt for ung, hvis ikke ville vi meldt ham på, sier forelder Anette Karlsen til Dagbladet.

Figuerou i CGTV sier til Dagbladet at de må ha audition før de kan sende ungene på kurs i USA.

- Vi ser at flere foreldre tvinger ungene deres til å være med, og vi må se om ungene faktisk vil. I tillegg er det mange av barna som ikke snakker engelsk. Så vi må ha audition, sier hun til Dagbladet.

Disney Norge ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet søndag kveld.

 BARNESTJERNER:  CGTV hadde i helgen med seg barnestjernen Tanya Chisholm, kjent fra Nickelodeon, på auditionrundene. I Hollywood kan deltakerne få møte flere stjerner, sier selskapet. Foto: Jon Terje Pedersen/Dagbladet
BARNESTJERNER: CGTV hadde i helgen med seg barnestjernen Tanya Chisholm, kjent fra Nickelodeon, på auditionrundene. I Hollywood kan deltakerne få møte flere stjerner, sier selskapet. Foto: Jon Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer