Ble lovet paradis. Det ble et helvete

På Fiji skulle Shin Ok-jus følgere være trygge fra verdens farer. I stedet ble de utsatt for vold og misbruk.

<strong>DØMT:</strong> Shin Ok-ju ble dømt til seks års fengsel denne uka. Foto: Grace Road Church
DØMT: Shin Ok-ju ble dømt til seks års fengsel denne uka. Foto: Grace Road Church Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den sørkoreanske sektlederen ble denne uka dømt til seks års fengsel. Det skriver blant andre South China Morning Post. I tillegg ble fem andre høytstående medlemmer av sekten dømt.

Som grunnlegger av den kristne Grace Road-sekten, klarte Shin Ok-ju å overbevise 400 mennesker om å flytte fra Sør-Korea for slippe unna en nært forestående krig, hungersnød eller naturkatastrofe.

På øyparadiset Fiji skulle de være trygge. Men i realiteten ble det et rent helvete, ifølge dommen.

<strong>PARADIS:</strong> For de fleste framstår Fiji som et paradis. Men for Shin Ok-jus følgere ble det tortur. Foto: Martin Valigursky/Shutterstock/NTB Scanpix
PARADIS: For de fleste framstår Fiji som et paradis. Men for Shin Ok-jus følgere ble det tortur. Foto: Martin Valigursky/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- Barbariske ritualer

Tiltalen mot Shin innebar blant annet bedrageri, vold og barnemisbruk, skriver CNN.

Passene ble fratatt de 400 følgerne da de ankom Fiji i 2014 - en reise de hadde betalt lederen 25 000 dollar, 230 000 kroner, for.

Tilværelsen skal ha vært som å være i fangenskap. Flere av ofrene har sagt at de ble utsatt for vold med det formål å «banke onde ånder ut av dem».

Ifølge South China Morning Post, ble flere også utsatt for ritualer som omtales som «barbariske». Blant annet skal folk ha blitt banket foran andre mennesker.

- De blir behandlet som om de var gårdsdyr, ikke mennesker. Det var som et helvete, sier et av ofrene til avisa.

- Hjelpeløse

Da Shin Ok-ju reiste tilbake til Sør-Korea i fjor, ble hun pågrepet.

- Disse ofrene var hjelpeløse mot kollektiv vold, og opplevde ikke bare fysisk tortur, men også en enorm frykt og mentale påkjenninger. (...) De tiltalte begikk ikke bare overfall og frihetsberøvelse, de misbrukte også barn, uttaler domstolen i Suwon, ifølge BBC.

Dommen legger vekt på at Shin var sektens overhode og på den måten hadde ansvaret overfor de andre.

Grace Road Church har ikke kommentert domfellelsen. Men ifølge South China Morning Post, skal flere av tilhengerne ha reagert med sinne.

- Dette er forferdelig! Be dem (ofrene, red.anm.) slutte å lyve. Slutt med det! Vi er rasende, alle sammen, skal en kvinne ha uttalt da journalistene prøvde å få en kommentar utenfor rettssalen.

- Skjelte meg ut

Dagbladet skrev i fjor om en av kvinnene som har opplevd livet fra innsida.

Den anonymiserte kvinnen forteller at hun var 17 år da hun reiste fra sitt hjem i Chicago til Sør-Korea sammen med sin mor. Bakgrunnen for reisen var at 17-åringen var tatt for å røykte marihuana. Tanken var at hun skulle møte sin sørkoreanske familie og få litt avstand fra sine amerikanske venner.

Etter to uker skjønte hun at hun i praksis hadde blitt kidnappet.

På et tidspunkt nektet hun å delta på de fem timer lange prekenene som Shin holdt i det samme bygget, men det førte bare til at hun ble slept ned foran sektens leder i det samme rommet hvor det ble gjennomført fysiske avstraffelser.

- Hun skjelte meg ut, og fortalte meg hvilken ond person jeg var. Hun sa at jeg måtte akseptere hennes budskap, og at jeg kom til å ende i helvete. Jeg så på moren min og forsøkte å signalisere til henne at jeg trengte medisinen min, men hun bare ignorerte meg, sier hun til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer