43 år gammel drapsgåte løst:

Ble lurt til å gi fra seg DNA-et som felte ham

Politiet måtte lure Raymond Vannieuwenhoven (82) til å gi fra seg DNA. Nå er han tiltalt i en 43 år gammel drapssak.

43 ÅR SENERE: Politiet måtte lure Raymond Vannieuwenhoven (82) til å gi fra seg DNA. Nå er han tiltalt i en 43 år gammel drapssak. Video: CNN Vis mer

Det var sommeren 1976 at David Schuldes (25) og forloveden Ellen Matheys (24) ble skutt og drept på en campingtur i Silver Cliff, Wisconsin.

Gjerningsmannen skal ifølge rettsdokumentene ha skutt Schuldes før han forgrep seg på Matheys og tok livet av henne også, skriver ABC News.

Politiet sikret seg mannens DNA på 24-åringen, men drapene forble uløste.

43 år seinere, takket være ny teknologi og svært kreative metoder, klarte imidlertid politiet å løse drapsgåten. 82 år gamle Raymand Vannieuwenhoven er nå tiltalt for drapene.

Men veien dit var alt annen en enkel for politiet.

NEKTER SKYLD: 82-åringen nekter for å ha begått drapene. Foto: AP
NEKTER SKYLD: 82-åringen nekter for å ha begått drapene. Foto: AP Vis mer

DNA-teknologi

Etter hvert som åra gikk fikk politiet på 90-tallet lastet opp DNA-et fra gjerningsmannen inn en DNA-database kalt CODIS.

Men heller ikke dette ga dem noen match.

I 2018 opprettet politiet et samarbeid med et selskap, Parabon Nanolabs, som spesialiserer seg på genetisk DNA-testing, skriver Green Bay Press Gazette.

Med såkalt genealogisk DNA-testing kan en gjerningspersons DNA identifiseres gjennom familiemedlemmers DNA – gitt at de har avgitt en prøve.

CeCe Moore i Parabon Nanolabs klarte å snevre inn søket på gjerningsmannen til en familie i Green Bay-området i Wisconsin. Ifølge Moore var gjerningsmannen antakelig en av de fire sønnene.

Lette i søpla

Den første sønnen ble overvåket i januar i år. Politiet sikret seg sokker, et plaster og en inhalator fra mannens søppelkasse, og sendte dette videre til DNA-testing. Men mannen sto ikke bak drapene i 1976.

Den andre sønnen ble overvåket måneden etter. Politiet visste at mannen ofte drakk kaffe hos naboen, en pensjonert politimann. De sikret seg dermed kaffekoppen, men heller ikke her var det noe samsvar med gjerningsmannens DNA, opplyser Fox 11 News.

I mars i år startet politiet overvåking av Vannieuwenhoven, som nå er pågrepet for drapene. De sikret seg DNA-et ved å lure ham til å slikke igjen en konvolutt.

Lurte til seg spytt

Det var to politibetjenter som oppsøkte ham og spurte om han kunne svare på en spørreundersøkelse om politiet. Etter å ha svart på spørsmålene, ba de ham om å legge det i en konvolutt. Denne måtte han slikke på for å lukke.

Spyttet fra konvolutten ble deretter sendt til DNA-testing, og resultatet var det samme som funnet på den drepte 24-åringen.

- Min klient sier seg ikke skyldig, og fastholder sin uskyld, sier forsvarer Lee Schuchart til ABC News.

Søskenbarnet til drepte David Schuldes, Kurt Schuldes, sier til Journal Sentinel at han er glad for at politiet har pågrepet noen i saken.

- Men han slapp unna med det altfor lenge, dessverre, sier han.

NABO: Wayne Sankey var Raymond Vannieuwenhovens nærmeste nabo. Foto: Ivan Moreno / AP
NABO: Wayne Sankey var Raymond Vannieuwenhovens nærmeste nabo. Foto: Ivan Moreno / AP Vis mer

Tidligere dømt

Naboer og venner av den tiltalte 82-åringen har uttrykt sjokk over arrestasjonen.

- Jeg så det ikke komme, og fordøyer fortsatt nyheten. Folk oppfattet ham som en normal, pensjonert fyr, sier nabo Wayne Sankey (68) til Journal Sentinel.

Men Vannieuwenhoven har vært fengslet tidligere.

I 1957 ble han fengslet i seks måneder for å ha overfalt en 17 år gammel jente. Ifølge politiet skal han like før dette også ha forsøkt å angripe en 16 år gammel jente.

I et rettsmøte skal han ha uttalt at han «bare prøvde å skremme jentene», skriver Press-Gazette.

Politiet har så langt ikke funnet noe tydelig motiv for drapene på David Schuldes (25) og Ellen Matheys (24) . Rettssaken mot Vannieuwenhoven starter 1. juli.