<strong>KALLES MARIA:</strong> Foreløpig er det ingen som vet hvem den lille, lyshårede jenta som ble funnet i en romleir fredag, er. Foto: AP / NTB Scanpix
KALLES MARIA: Foreløpig er det ingen som vet hvem den lille, lyshårede jenta som ble funnet i en romleir fredag, er. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ble «Maria» kidnappet fra USA, Canada, Polen eller Frankrike? Politiet sjekker ti savnet-saker

Fortsatt ingen som vet hvem den lille jenta er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet ser svært alvorlig på ti forskjellige saker der barn ikke er kommet til rette, og sjekker «Maria»-saken opp mot savnede barn fra hele verden, ifølge CNN.

- Det er barn fra USA, Canada, Polen og Frankrike, sier Panagiotis Pardalis i The Smile of The Child-foreningen, som har tatt seg av jenta etter at hun ble funnet fredag.

- Fysiske likhetstrekk Jenta, som skal være mellom fem og seks år, ble funnet i en romleir i Farsala i Hellas. Politiet synes ikke jenta lignet paret som tok seg av henne. De to, Christos Salis og Eletheria Dimopoulou, er nå siktet for bortføringen av barnet.

Blant annet historien om ti måneder gamle Lisa Irwin, den lille jenta fra Kansas i USA, som gikk verden rundt i 2011 - har blusset opp i kjølevannet av «Maria»-saken. «Missing baby Lisa» forsvant fra sengen sin en oktobernatt for to år siden, og enda har ingen sett henne.

Nå har jentas familie kontaktet gresk politi, i håp om at den identitetsløse jenta kan være datteren deres.

- På grunn av de fysiske likhetstrekkene mellom Lisa og Maria har vi kontaktet myndighetene i USA og Hellas, og nå venter vi på svar fra dem, skriver Lisas familie i en e-post til Sky News.

Gjennomsøkt søppelfylling og skogholt Det er også imidlertid ikke sikkert om Lisa er blant barna som nå sjekkes opp mot «Maria», da den lille babyen nå skulle ha vært tre år - noen år yngre enn hva undersøkelser antyder at «Maria» er. 

Den lille jenta som ble funnet i romleiren skal være mellom fem og seks år, men likevel har Lisa Irwin-saken fått massiv oppmerksomhet av internasjonal presse - blant annet på grunn av likhetstrekkene mellom tegningen av hvordan Lisa kan se ut i dag.

Lisa Irwins historie preget både det internasjonale og amerikanske nyhetsbildet i 2011. Til sammen 300 politifolk og føderale agenter deltok i søket, og bare den første uka kom det 250 tips i saken.

SAMME JENTE? Foreldrene til Lisa Irwin, som forsvant ti måneder gammel i 2011, har kontaktet politiet i Hellas etter funnet av identitetsløse «Maria» (t.h.). De håper jenta er datteren deres. Til venstre er tegningen av hvordan Lisa kan se ut i dag. Foto: Facebook / AP / NTB Scanpix
SAMME JENTE? Foreldrene til Lisa Irwin, som forsvant ti måneder gammel i 2011, har kontaktet politiet i Hellas etter funnet av identitetsløse «Maria» (t.h.). De håper jenta er datteren deres. Til venstre er tegningen av hvordan Lisa kan se ut i dag. Foto: Facebook / AP / NTB Scanpix Vis mer

To ganger har politiet gjennomsøkt en søppelfylling i nærheten, og et skogholt ikke langt fra familiens hjem. De flere hundre tipsene har derimot ikke gitt svar på hva som skjedde med den nesten ett år gamle jenta.

Foreldrene som nå har kontaktet gresk politi, har derimot slitt med troverdigheten hos politiet. De fikk umiddelbart gode skussmål og skryt for at de samarbeidet, men bare tre dager etter Lisas forsvinning anklaget politiet foreldrene for å motsette seg videre samarbeid.

- Alkohol ikke gjøre sånt Moren har tidligere innrømmet at hun drakk seg full den kvelden Lisa forsvant.

Deborah Bradley sa hun kjøpte en boks vin og drakk «nok til å bli full» samme kveld, men avviser at hun har skadet datteren.

- Nei, nei... Jeg tror ikke alkohol forandrer en person så mye at man kan gjøre noe sånt, sa hun, ifølge Chicago Tribune.

Aldri bekreftet død Dagbladet har også skrevet om en gresk far med skandinavisk opphav, som krever å få sitt DNA testet mot «Maria» sitt. Han synes jenta hadde er helt lik datteren, som han aldri har fått bekreftet at faktisk døde etter å ha kommet til verden i 2009.

De fikk aldri se den nyfødte datteren, bare dødsattesten. Seinere krevde foreldrene at graven skulle åpnes, fordi de hadde mistanke om at personalet på sykehuset hadde forsøkt å skjule at de hadde gjort en fatal feil i forbindelse med fødselen.

Det er ikke kjent om denne saken er en av de ti politiet etterforsker.

- Øst- eller Nord-Europa Det var på fredag, at politiet gjennom en DNA-test bekreftet at jenta ikke er i familie med paret som hadde henne boende hos seg. Politiet trakk fram at mannen og kvinnen har avgitt motstridende forklaringer på hvordan jenta havnet hos dem.

Den ene har uttalt at hun ble funnet inntullet i et teppe, den andre at hun ble overlevert dem av fremmede.

<strong>ANER HÅP:</strong> Flere foreldre aner et lite håp etter at «Maria» ble funnet. Foreldrene til ti måneder gamle Lisa Irwin har kontaktet politiet på grunn av det de mener er likhetstrekk. Lisa har vært sporløst forsvunnet siden oktober 2011, men vil trolig være for ung til å passe beskrivelsen av «Maria». Foto: REUTERS / Kansas City police / NTB Scanpix
ANER HÅP: Flere foreldre aner et lite håp etter at «Maria» ble funnet. Foreldrene til ti måneder gamle Lisa Irwin har kontaktet politiet på grunn av det de mener er likhetstrekk. Lisa har vært sporløst forsvunnet siden oktober 2011, men vil trolig være for ung til å passe beskrivelsen av «Maria». Foto: REUTERS / Kansas City police / NTB Scanpix Vis mer

- Hennes trekk kan tyde på at hun kommer fra Øst- eller Nord-Europa, sier politisjef i regionen, Panayiotis Tzavaras.

Gresk politi bistås av Interpol, men fortsatt vet ingen hvem «Maria» er.

<strong>SIKTET FOR BORTFØRING:</strong> Christos Salis og Eletheria Dimopoulou har forklart at en bulgarsk kvinne skal ha gitt dem «Maria» fordi hun selv ikke kunne ta vare på henne. De er siktet for å ha bortført jenta. Foto: AP / NTB Scanpix
SIKTET FOR BORTFØRING: Christos Salis og Eletheria Dimopoulou har forklart at en bulgarsk kvinne skal ha gitt dem «Maria» fordi hun selv ikke kunne ta vare på henne. De er siktet for å ha bortført jenta. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer