Ble matmor til 11 små nøster

Da Svartpus gjorde kort prosess med blåmeisforeldrene, tro Merethe Bakken Kaasin til for å holde liv i de elleve bittesmå ungene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOTODDEN (Dagbladet): Blåmeisungene holdt til i ei fuglekasse på familiens eiendom. Det var pappa Jarle som først ble klar over familietragedien.

- Han ringte meg på jobben, og var helt fortvilet. Svartpus har tatt begge foreldrene, sa han. Jeg ønsket ikke at ungene skulle dø, og reagerte, forteller Merethe.

Men å fostre 11 unger så og si rett fra egget er ikke en enkel oppgave. Selv ikke for den ivrigste.

- Jeg søkte på nettet etter råd og tips. En fugleekspert i Tysnes, Frode Storetvedt, kom med råd. Men han trodde ikke vi kunne regne med at ungene ville overleve, sier hun.

Hvalpefor Men blåmeisungene lever i beste velgående, alle som en. Takket være Merethes tålmodighet fikk ungene i seg mat.

- Hva har de spist?

- Oppbløtt hvalpefor. Først med pinsett, men nå er de så store at de tar bitene fra fingrene mine.

POPULÆR: Når Merethe Bakken Kaasin kommer med mathånda, da er hun populær hos nøstene i buret. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
POPULÆR: Når Merethe Bakken Kaasin kommer med mathånda, da er hun populær hos nøstene i buret. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Det Merethe mangler i fjær, tar hun igjen i morsrolle. Straks hun viser seg foran undulatburet ungene sitter i, åpnes nebbene på vidt gap og maset etter mat tar til.

Merethe har for øvrig fått skryt fra fugleeksperten i Tysnes, for jobben. Sjansene for at alle 11 ungene i kullet skulle overleve er ytterst små.

Levende mark Men morsrollen er langt fra over. Også små blåmeisunger må lære seg livets realiteter. Siden de egentlige foreldrene havnet på menyen til familiens katt, er det Merethe som må stå for opplæringen.

- Nå skal de snart fores med levende melormer. Det gruer jeg meg litt til, sier hun.

I tillegg til levende føde, skal ungene få større tumleplass. Verandaen skal gjøres om stil voksent fuglebur, med jord på bakken og kvister de kan være i. .

God hjelp Alt faller ikke på Merethe. Hun får god hjelp av datteren Susann (8), sønnen Kenneth (5) og ektemannen Jarle. I tillegg kommer øvrig familie og venner på besøk for å beskue ungeflokken.

- Men den første uken var det bare meg som håndterte dem. De ble lagt i en eske med varmeflaske på badet for å holde dem varme. Det er nemlig viktig, forklarer Merethe.

- Når skal de slippes ut i det fri?

SLUKHALSER: Det er ikke noe i veien med matlysten. De små blåmeisungene er reine slukhalsene. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SLUKHALSER: Det er ikke noe i veien med matlysten. De små blåmeisungene er reine slukhalsene. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Det er ikke avgjort, men vi skal gjøre det et sted det ikke er så mange blåmeiser fra før, og løvskog. Vi har et sted i tankene, sier hun.

Merethe arbeider på et apotek på Notodden. Den første tiden gikk dagene til barselpermisjon. Nå kan ungene klare seg sjøl noen timer, etter å ha fått godt med for.

På spørsmål om hun er forsynt med fugleunger, svarer Merethe at hun har opplevd oppgaven som spennende, lærerik og givende.

- Jeg hadde gjort det en gang til, om sjansen byr seg.

SAMLET: Selv om blåmeisungene har bedre plass i buret enn i ei fuglekasse, samler de seg ved mating.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SAMLET: Selv om blåmeisungene har bedre plass i buret enn i ei fuglekasse, samler de seg ved mating.FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer