Ble meldt inn i Facebook-gruppe uten å vite om det

- Ingen NRK-journalist i støttegruppe for voldtektsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skrev oddasat.se at flere offentlige personer i Sverige og Norge har meldt seg inn i en gruppe på Facebook som støtter én av de dømte gjerningssmennene etter en voldtektssak under en samefestival i Jokkmokk i Sverige i fjor.

To samiske nordmenn fra Indre Finnmark ble i fjor dømt for å ha voldtatt to svenske kvinner. Den ene nordmannen ble i mars dømt til fire års fengsel for grov voldtekt av den ene kvinnen og voldtekt av den andre kvinnen. Den andre nordmannen ble dømt til fengsel i to år for voldtekt av den ene av kvinnene. Begge mennene hevdet at kvinnen hadde sex med dem frivillig.

- Ute etter penger På gruppesiden hevdes det at det er de voldtatte kvinnenes egen feil at mannen har fått fellende dom, og at ofrene bare har vært ute etter å få seg «raske penger».

Dagbladet skrev om saken i går og refererte til Dagens Nyheter, som hevdet at NRK-journalister også var med i støttegruppa, i tillegg til ansatte på sametinget og i politiet, samt en representant for kommuneledelsen i Kautokeino kommune.

Nå viser det seg at det trolig aldri var noen NRK-journalist som var medlem i støttegruppa på Facebook - i alle fall ikke frivillig.

- Har misforstått Det hele bygger på en misforståelse, mener Ole-Isak Mienna, sjef for SR Sámi Radio.

- Vi har aldri påstått at journalisten har deltatt aktivt i denne støttegruppa. Andre medier som refererte til oss, har tolket vår artikkel feil slik at det ser ut som om NRK-journalisten var aktiv i denne gruppa. Offeret sa til oss at hun har mistet troen på samfunnet når hun ser at journalister fra NRK sameradio og en lokalavisjournalist også støtter voldteksmannen. Det viste seg imidlertid at denne NRK-journalisten ble lagt inn i gruppa av noen andre, uten selv å vite om det, sier han.

Da NRK-journalisten oppdaget at hun var lagt til som et støttemedlem i Facebook-gruppa, fjernet hun selvsagt navnet sitt derfra, påpeker Mienna.

- I denne gruppa kunne man bli «addet» uten å vite det selv, og det var dessverre dette som skjedde med journalisten, sier sjefen for SR Sámi Radio.