DOBBELTLIV: Bak denne døra levde Jeffrey Michels sammen med familien sin under et falskt navn. Michels ble meldt savnet i 1977. Video: CNN Vis mer

Ble meldt savnet da han ikke dukket opp til militærtjeneste.
Etter førti år kom sannheten fram

Levde et hemmelig dobbeltliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeffrey Michels tjenestegjorde ved det amerikanske luftforsvaret i North Dakota, men 6. juli i 1977 dukket han plutselig ikke opp på basen.

Det er 40 år siden Michels ble meldt savnet, og på like mange år hadde tilsynelatende ingen sett eller hørt fra ham.

Det hele endret seg i forrige uke, da sannheten kom fram, og dobbeltlivet hans ble avslørt.

  • Se videoen øverst i saken.

Levde et dobbeltliv

Michels, som nå er 64 år gammel, hadde ikke forsvunnet i løse lufta. Det hadde heller ikke skjedd ham noe kriminelt. Det kom derimot fram at han lever i beste velgående, i et nabolag i Sanford i Florida. Han har kone og flere barn, og har i de siste 40 åra gått under aliaset Jeffrey «Lantz».

Ifølge den lokale TV-kanalen WFTV står det oppført i en politirapport at han har brukt det oppdiktede navnet for å kjøpe et hus, og for å starte et byggefirma.

En forbrytelse

Ei Facebook-gruppe kalt «Veteran Doe» publiserte i sommer et 40 år gammelt bilde av ham, men det er uklart om det var dette som ledet myndighetene til ham eller ei.

Om man under militærtjenesten er fraværende uten grunnlag i mer enn tretti dager, blir det beregnet som desertering, noe Michels nå er siktet for.

Nettsiden FindLaw opplyser om at et medlem av det amerikanske militæret kan bli hardt straffet for dette, og om landet er i krig kan man bli straffet med døden.

Flere amerikanske medier skriver likevel at det under fredstider vanligvis ikke vanker like harde dommer, og at det kanskje venter ham en fengselsstraff på to til tre år.

64-åringen sitter nå i det amerikanske luftforsvarets varetekt, hvor saken blir etterforsket.

Nylig deserteringsskandale

Det er ikke bare Jeffrey Michels som nylig har blitt etterforsket for desertering.

I forrige uke ble det kjent at den norskættede amerikanske soldaten Bowe Bergdahl risikerer livstid i fengsel for å ha forlatt posten sin på en amerikansk militærbase i Afghanistan i 2009.

Han tilbrakte fem år i Talibans fangenskap, før han fikk reise hjem etter en fangeutveksling der fem Taliban-krigere ble løslatt fra Guantánamo.

Bowe erkjente selv det alvorlige lovbruddet.

– Jeg forlot posten min på egen hånd. Jeg forstår at det å dra var ulovlig, sa han i rettssalen, ifølge CNN.