NARKOTIKASIKTET: Gjermund Erik Cappelen er siktet for grov narkotikakriminalitet og korrupsjon.
NARKOTIKASIKTET: Gjermund Erik Cappelen er siktet for grov narkotikakriminalitet og korrupsjon.Vis mer

- Ble min mestproduserende informant

Eirik Jensen om forholdet til «Henrik».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Narkosiktede Gjermund Erik Cappelen (48) har overfor Spesialenheten for politisaker hevdet at polititoppen Eirik Jensen (57) har bistått ham med innførsel av «tonnevis» med hasj.

I boka «På innsiden», som utgis av Kagge forlag, beskriver Jensen forholdet helt annerledes. Cappelen er i boka omtalt som «Henrik».

- Henrik begynte tidlig som informant, og han har vært med gjennom store deler av min politikarriere. Han er et leksikon når det gjelder narkotikarelaterte forhold i Norge og i utlandet, skriver Jensen i boka.

- Enorm kunnskap De ble kjent på 90-tallet, da Jensen var spaner i Oslo politidistrikt. Jensen skriver at «Henrik» bidro med «enorm kunnskap om kriminelle virksomheter, nettverk, kodekser og personer som har drevet tung organisert kriminalitet», men at han etter hvert ikke taklet presset, og at han endte med å utvikle et narkotikamisbruk.

Han skriver at han selv og politiet hadde bidratt til å sette «Henrik» i situasjonen, og det endte til slutt med at Jensen ble med «Henrik» «sørover» på avrusning, etter godkjennelse fra Jensens daværende sjef. VG har tidligere sitert Jensens ekskone på at han ble med Cappelen på avrusing i Spania.

Den korrupsjonssiktede politimannen skriver at de mistet kontakten en tid etter avrusingen, og at han hadde inntrykk av at «Henrik» «ikke involverte seg i lyssky miljøer». Men at han utover 2000-tallet kom på banen igjen.

NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet.
NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet. Vis mer

- Henrik ble min mestproduserende informant, skriver Jensen.

- Stiller opp Jensen skriver at han hadde ambisjoner om å gjøre en mest mulig jobb på sitt felt, og at han da måtte være kynisk når han pleiet informantene sine.

- Jeg stiller opp når de trenger meg. Informanter kan komme med alt fra dametrøbbel til utfordringer med unger og oppdragelse.

- «Henrik» har kanskje hjulpet politiet med mye, men politiet har jammen hjulpet ham også - med alt fra avrusing til det å strukturere hverdagen, skriver han.

Jensen gir i boka uttrykk for at tror Cappelen har fabrikkert en historie og at han kan ha blitt lurt, fordi Cappelen var i ei knipe fordi han ble beskyldt for å være politiinformant.

- Ingen hovedgreie Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier Cappelen har forklart Spesialenheten for politisaker at kontakten mellom Jensen og Cappelen i hovedsak handlet om narkotikainnførsel.

- Om han var informant har ikke vært noen hovedgreie i denne saken. Han har svart på spørsmål om dette i avhør, og ikke benektet at han har gitt noen opplysninger. Men han har sagt at kontakten mellom dem dreide seg det den utviklet seg til å bli: Innførsel av hasj i et samarbeid, sier de Vibe til Dagbladet.

Jensen nekter straffskyld, og for å ha tatt imot penger eller utilbørlige tjenester fra narkotikasiktede Gjermund Erik Cappelen.