Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Uoppklart kriminalgåte:

- Ble mistenkt for å være «Granatmannen»

Fra februar til april 1965 plasserte en uidentifisert person ut håndgranater og granatfeller flere steder i Oslo. Folk var livredde og saken ble bredt etterforsket. Og i Tana ble en ung Martin Schanche oppsøkt av politiet.

BEVISET FRA FLYSKOLEN: Martin Schanche startet på Flyskolen i Værnes i 1965. Samtidig, i Oslo var folk livredde for en såkalt Granatmann som plasserte håndgranater med snubletråd rundt i sentrum. Da lensmannen i Tana kom til Schanche og sa at han var mistenkt i saken, tok den da 20 år gamle fram Verneboka som beviste at han ikke befant seg i Oslo da håndgranatene ble plassert ut. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEVISET FRA FLYSKOLEN: Martin Schanche startet på Flyskolen i Værnes i 1965. Samtidig, i Oslo var folk livredde for en såkalt Granatmann som plasserte håndgranater med snubletråd rundt i sentrum. Da lensmannen i Tana kom til Schanche og sa at han var mistenkt i saken, tok den da 20 år gamle fram Verneboka som beviste at han ikke befant seg i Oslo da håndgranatene ble plassert ut. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det var 15 minusgrader og 20 år gamle Martin Schanche satt fullt uniformert på en Zundapp 600; en militær motorsykkel med sidevogn, fra 1942. Han var tre dagers kjøring hjemmefra. Han var aleine. Han var så godt som blakk.

Og etter å ha krysset grensa til Sverige og ankommet det lille tettstedet Storlien i Åre, punkterte det ene dekket på sykkelen.

Han sov inne på toalettet på jernbanestasjonen i Storlien den aprilnatta 1965 - «som ei reke rundt dassen, for der var det varmest», forteller den i dag 71 år gamle Schanche.

Året hadde startet så bra for ham. Hans store drøm om å bli jagerpilot så ut til å gå i oppfyllelse, da han som en av svært få fikk plass i det aller første kullet på Flyskolen på Værnes.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?