BEVISET FRA FLYSKOLEN: Martin Schanche startet på Flyskolen i Værnes i 1965. Samtidig, i Oslo var folk livredde for en såkalt Granatmann som plasserte håndgranater med snubletråd rundt i sentrum. Da lensmannen i Tana kom til Schanche og sa at han var mistenkt i saken, tok den da 20 år gamle fram Verneboka som beviste at han ikke befant seg i Oslo da håndgranatene ble plassert ut. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEVISET FRA FLYSKOLEN: Martin Schanche startet på Flyskolen i Værnes i 1965. Samtidig, i Oslo var folk livredde for en såkalt Granatmann som plasserte håndgranater med snubletråd rundt i sentrum. Da lensmannen i Tana kom til Schanche og sa at han var mistenkt i saken, tok den da 20 år gamle fram Verneboka som beviste at han ikke befant seg i Oslo da håndgranatene ble plassert ut. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Uoppklart kriminalgåte:

- Ble mistenkt for å være «Granatmannen»

Fra februar til april 1965 plasserte en uidentifisert person ut håndgranater og granatfeller flere steder i Oslo. Folk var livredde og saken ble bredt etterforsket. Og i Tana ble en ung Martin Schanche oppsøkt av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Det var 15 minusgrader og 20 år gamle Martin Schanche satt fullt uniformert på en Zundapp 600; en militær motorsykkel med sidevogn, fra 1942. Han var tre dagers kjøring hjemmefra. Han var aleine. Han var så godt som blakk.

Og etter å ha krysset grensa til Sverige og ankommet det lille tettstedet Storlien i Åre, punkterte det ene dekket på sykkelen.

Han sov inne på toalettet på jernbanestasjonen i Storlien den aprilnatta 1965 - «som ei reke rundt dassen, for der var det varmest», forteller den i dag 71 år gamle Schanche.

Året hadde startet så bra for ham. Hans store drøm om å bli jagerpilot så ut til å gå i oppfyllelse, da han som en av svært få fikk plass i det aller første kullet på Flyskolen på Værnes.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn