Ble mobbet på skolen

Viggo Kristiansen var et mobbeoffer da han gikk på ungdomsskolen fordi han var «liten og hadde temperament». Til slutt måtte foreldrene sende sønnen til psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Tore Pettersen, som er Kristiansens forsvarer, har overtatt utspørringen av Kristiansen. Stastsadvokat Edward Dahl måtte gi opp å få svar fra den tiltalte på om han var involvert i drapene i Baneheia.

Hengt opp nå knagg

Forsvarsadvokaten valgte å fokusere på Kristiansens barndom.

- Hadde du mange venner? spurte han.

- Vi som gikk på Tordenskiolds gate skole hang mye sammen. Første til sjette klasse gikk ganske greit. Problemene begynte i sjuende klasse med både mobbing og sånne ting, sa Kristiansen.

Han tror at mobbingen startet fordi han var liten og hadde temperament.

- De mobbet meg for alt og kalte meg «Smurfen», «Billen,» og «Bakterien», alt som var smått. De løfta meg opp og hengte meg på en knagg. Der hang jeg i en hel skoletime til noen fant ut hva som hadde skjedd.

- Visste lærerne at du ble mobbet?

- De plukket det opp etter hvert som jeg begynte å skulke. Jeg føler her i dag at jeg ikke fikk så mye hjelp fra skolen som jeg godt kunne ha hatt. Uansett hvor mye de prøvde å passe på, så klarte jeg ikke å holde meg på skolen.

Problemene på skolen førte til at gutten tok raseriet ut hjemme. Til slutt kontaktet foreldrene hans barnevernstjenesten for å få hjelp til å takle sønnen, som knuste ting og slo rundt seg i raseri.

- Det tok knekken på min far og på min mor, forklarte han.

- Jeg har hatt kontakt med barnevernstjenesten på grunn av det og kanskje på grunn av noen utfall mot min far, sa den tiltalte og beskrev forholdet til faren som dårlig da han var tenåring.

- Foreldrene mine fikk beskjed om å prøve å holde meg nede. De prøvde bare en gang, det fungerte ikke mer, sa Kristiansen. Han beskriver raserianfallene sine som fryktelige.

- Jeg fikk kontakt med psykolog i åttende klasse da min mor nesten ikke orket mer. Jeg kutta ut skolen fullstendig. Alt sklei ut mer og mer, fortalte han.

Gikk til psykolog

Foreldrene tok kontakt med barne- og ungdomspsykiatrien for å skaffe sønnen hjelp til å styre sinnet og raserianfallene. En gang i uka var Kristiansen hos psykolog og snakket om forholdene hjemme.

21-åringen var også innlagt på psykiatrisk institusjon i flere uker for å bli utredet. Der ble han medisinert. Dette skulle hjelpe på rastløsheten og temperamentet, men hadde ingen virkning.

- Jeg var like oppjaget og sint, sier Kristiansen, som senere har fått diagnosen hyperaktivitet.

Som tenåring tok han flere IQ-tester. Det ble konstatert at han hadde svært dårlig konsentrasjonsevne, i tillegg til at han ikke kunne beherske temperamentet sitt.

Kristiansen mener selv at psykologen hjalp ham. Nå skal det være to og et halvt år siden han har hatt sinneutbrudd.

- Jeg har faktisk lært meg å sette meg ned med mine foreldre og snakke ut med dem, sier han.

Han beskrev hvordan en politimann under avhør brukte foreldrene som press for å få ham til å tilstå.

- Jeg fikk en avis i fjeset med en overskrift som gikk veldig mye på mine foreldre, sier han. Artikkelen hadde som overskrift at familien ba ham om å fortelle sannheten. Kristiansen opplevde dette som «grusomt».

- Det var ikke noe hyggelig. Da hadde jeg faktisk bare hatt ett besøk av min mor. Det var et stort kaos. Det var et råttent knep når jeg ikke hadde fått snakket med noen avdem. Politimannen prøvde å presse meg til å tilstå noe jeg ikke hadde gjort og brukte en litt for rå metode, sier mannen som er tiltalt for noen av de råeste drapene i Norge i nyere tid.