Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble møtt av demonstranter

TRONDHEIM/OSLO (NTB/Dagbladet): Kirkeminister Jon Lilletun ble møtt av demonstranter da han ankom kirkemøtet i Trondheim i dag. Underlig nok demonstrerte Børre Knudsen og homofile kirkefolk sammen - om enn ikke for samme sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men om uttalelsene utenfor døra var krasse, foregikk det en nokså saklig og avmålt diskusjon i varmen innenfor.

 Dette til tross for at et såvidt brennbart tema som homofiles plass i kirken var ett av hovedtemaene. Formannen i Kirkerådet, Oddbjørn Evenshaug, opplyste at et opplegg for samtaler om dette tema i den enkelte menighet er gått ut i omlag 4000 eksemplarer. Det har også vært samtaler mellom Kirkerådet, bispedømmerådene og de homofiles organisasjon Åpen Kirkegruppe.

  - Mitt hovedinntrykket har vært at det er mulig å føre en åpen dialog, sa kirkerådsformann Oddbjørn Evenshaug.

Mindre makt til staten

 Evenshaug oppfordret kirkestatsråd Jon Lilletun til å ha som målsetting å minske kirkestatsrådens makt over kirken.

  Evenshaug sa seg glad for at Bondevik-regjeringen har understreket at den vil respektere Den norske kirkes frihet som et trossamfunn.

  - Til denne frihet hører etter min mening også at kirken selv utnevner sine proster og biskoper. Det er naturligvis verken min rett eller min oppgave å diktere regjeringen. Jeg tillater meg likevel i all vennskapelighet å antyde at det ikke burde være noen dårlig målsetting for en kirkestatsråd i Norge i slutten av 1990-årene at han - når den tid kommer - forlater statsrådsstolen med mindre kirkemakt i denne stolen enn da han satte seg i den, sa Evenshaug.

Stat-kirke-utvalg

Evenshaug brukte mye av sin åpningstale på Kirkemøtet til å understreke kirkens rolle som en kirke for folket. Når det gjelder kirkens forhold til staten, opplyste han at Kirkerådet på sitt første møte i 1998 skal oppnevne et utvalg som skal foreta en kirkelig utredning av forholdet til staten.

  - Men dette arbeidet betyr nødvendigvis ikke at Den norske kirke skal opphøre å være statskirke i en eller annen form. Og dersom resultatet skulle bli at kirken blir helt skilt fra staten, betyr ikke det nødvendigvis at kirken opphører å være en folkekirke, sa Oddbjørn Evenshaug.

Urbefolkningene

Urbefolkningenes rettigheter og samisk kirkeliv er et hovedtema på årets kirkemøte. Evenshaug roste kong Harald for at han under Sametingets åpning i høst beklaget den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk.

  - Kirken har vært en deltaker i den fornorskningspolitikk som vår konge her har beklaget på statens vegne. Samisk Kirkeråd minner oss om at for kirken er det nå nødvendig at fortidens overgrep overfor det samiske folk blir erkjent - som grunnlag for forsoning, sa Evenshaug.

SPISSROTGANG: Kirkeminister Jon Lilletun måtte åle seg fram mellom høyst ulike demonstranter da han ankom kirkemøtet i Trondheim i går.
Hele Norges coronakart