Ble møtt med stridsvogner

Norbert Mao var president i Studentunionen i Uganda da han demonstrerte mot Verdensbanken i 1990. - Vi ble møtt med stridsvogner, og to ble drept, forteller han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er Mao medlem av parlamentet i Uganda.

- Vi demonstrerte mot Verdensbankens programmer for strukturtilpasning. Vi kalte det «magetilpasningsprogrammer». De førte fattige land rett inn i elendighet. Banken foretrakk den gang sterke regjeringer som kunne gjennomføre programmene, det var ikke så mye snakk om demokrati da. Vi sa at medisinen fra banken var verre enn sjukdommen, sier Mao.

I opposisjon

Nå tilhører han opposisjonen i parlamentet mot president Yoweri Kaguta Museveni i et land som ikke har politiske partier. Å være opposisjonell vil si å være tilhenger av flere partier, forklarer han.

- Nå sier ledelsen i Verdensbanken (VB) at man er villig til å lytte til utviklingslandene og til folket. Metoden er folkelig deltakelse. Og nå tar man med de sosiale kostnadene i sine programmer, sier Mao.

- Har VB endret seg fra tida med strukturtilpasning?

- La meg si det sånn: Verdensbanken endrer seg, men endringene er ikke fullført ennå. Mange av endringene er ennå bare løfter. Giverlandene, de store aksjeeierne i banken, har ennå makta. VB er en bank, ikke et misjonsselskap eller en veldedig organisasjon. Byråkratiet i VB er det samme, mange ansatte fortsetter som før. De burde bruke menneskenes fem sanser og ikke bare kalkulatorene, sier Mao.

Ikke seriøse

- Bidrar VB til utvikling i Uganda?

- Tusenårsmålene er alle tiltak for utjamning, hvor banken hjelper. Folkeskole for alle er det viktigste i Uganda, det andre er grunnleggende helse, ikke minst kampen mot aids. Det tredje, som vi ennå ikke har oppnådd, er reint vann til alle. Korrupsjonen blir vår neste utfordring. Jeg oppfordrer VB til å være enda strengere i kontrollen for å stanse korrupsjon, sier han.

- Hva synes du om de som demonstrerer mot VB i Oslos gater nå?

- De burde bruke stemmeretten sin til å velge regjeringer som bidrar til endringer i VB, ellers er de ikke seriøse. Men jeg kan være enige med dem i mangt.

- Her på konferansen sier en del forskere at det er viktigere for fattige land å få selge sine varer på markedene i de rike landene enn å få utviklingshjelp. Hva sier du?

- Etter mitt syn kunne vi få raskere økonomisk vekst med adgang til markedene.

ENDRING: - Verdensbanken har endret seg, men mange av endringene er ennå bare løfter, hevder Norbert Mao, parlamentariker fra Uganda.