Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble Muhammad (12) virkelig drept?

Journalist fikk rettens støtte til å kalle martyrfilmen en løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se hele dokumentaren om France 2s video her.

(Dagbladet.no): Videoen av 12 år gamle Muhammad al-Durrah som kryper sammen bak faren sin mens kulene smeller i veggen bak ham ble et ikon for den palestinske frigjøringsbevegelsen.

30. september 2000 ble far og sønn angivelig fanget i massiv israelsk skyting med bare en tønne som beskyttelse. De siste sekundene fra videoen viser 12-åringen liggende død på bakken.

Vidoen ble opprinnelig sendt på den franske tv-stasjonen France 2. Men flere personer mener filmen er en regissert. Den franske journalisten Philippe Karsenty har kalt videoen en løgn og anklaget France 2 for å bringe Frankrike i vanry.

France 2 saksøkte Karsenty, men nå har domstolen gitt ham rett til å kalle videoen en løgn.

Dokumentar om filmen

Professor Richard A. Landes er en annen av kritikerne. Han har laget en dokumentar som går gjennom filmen fra France 2 og mener han finner flere bevis på at påstanden om at isralerne drepte 12-åringen er en løgn, skriver Aftenposten.

På sin hjemmeside «The 2nd draft» begrunner Landes hvorfor han ser videoen som et produkt av «Pallywood» og at scenen ble skapt av palestinere for å skape sympati for deres sak.

Ble Muhammad (12) virkelig drept?

Vant over tv-kanalen

Philippe Karsenty utfordret France 2 i 2004. Han skrev på hjemmesiden sin at videoen var «ren fiksjon» og han anklaget France2 for å bringe Frankrike i vanry. France 2 anmeldte han for injurier.

I 2006 ble journalisten dømt til å betale en bøt på ca 8000 kroner. Han anket og samlet nye beviser. I forrige uke vant han saken i ankedomstolen. Karsenty ble gitt retten til å anklage France2 for å ha presentert en video som var iscenesatt av oppfinnsomme og PR-kyndige palestinere.

- Gagné, nous avons gagné (vunnet, vi har vunnet), ropte Karsenty til sin kone på mobiltelefonen etter at retten hadde sagt sitt 21. mai, ifølge Jyllands-Posten.

Utenfor rettssalen jublet han over resultatet.

- Frankrikes ære er i dag reddet, takket være det franske rettsvesenet. Det har vært hardt arbeid, og jeg er begeistret for resultatet. Nå er det opp til politikerne og Frankrikes president å tvinge France2 til å anerkjenne sin feil.

France 2 har imidlertid uttalt at de anker saken videre. Det bekymrer ikke Karsenty, han mener han kan bevise at den spektakulære videoen var planlagt for å vekke sympati for palestinernes sak og at kamermannen fra France 2 var med på bløffen.

Bevisene mot videoen

Noen av Karsentys argumenter for at videoen er falsk er disse:

• Kameramannen Talal Abu Rama, som var den eneste som filmet drapet, har hevdet at 12-åringen og faren hans ble beskutt i 45 minutter av israelske soldater. I veggen bak de to palestinerne ser man bare sju kulehull.

•  De to skal ha blitt skutt 15 ganger, men det er ingen spor av blod på videoen.

• Flere ganger i løpet av de 27 minuttene som Abu Rama filmet, ser man folk som ser ut til å være del av en planlagt scene. Personer faller om som om de var blitt skutt, men reiser seg så igjen.

• Gutten beveger armen og foten og titter på kameraet etter at han skal være drept.

• Skuddene som treffer veggen bak gutten og faren hans passer ikke med vinkelen som de israelske soldatene satt i. Karsenty mener disse kommer fra palestinske posisjoner.

- Når det bare er sju kulehull i en mur som israelerne skal ha skutt mot i 45 minutter, vet selv en videospillende femåring at det er løgn. Det burde vært flere tusen kulehull. Og tror man virkelig på at det vil ta 45 minutter for israelske skarpskyttere å ramme et fast mål som kun er 80 meter unna?, spør Philippe Karsenty.

- Jeg vet ikke om gutten er i live i dag eller om han heter Mohammed al-Durrah. Mitt arbeid avsluttes ved at France2s film stanses. Den gutten man ser i innslaget er ikke død. En død gutt kan ikke bevege armen og se opp mot kameraet.

DRAMATISKE BILDER: Bildene av 12 år gamle Muhammad al-Durrah som ble skutt mens han gjemte seg bak faren sin gikk verden rundt og ble et ikon for den palestinske frigjøringskampen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media