NYE SPØRSMÅL: Natascha Kampusch' kidnapper setter sinnene i kok i Østerrike.   Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
NYE SPØRSMÅL: Natascha Kampusch' kidnapper setter sinnene i kok i Østerrike. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Ble Nataschas kidnapper drept?

Østerriksk jurist tviler på at Wolfgang Priklopil forfattet sitt eget selvmordsbrev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Forklaringen på hva som egentlig skjedde etter at Natascha Kampusch den 23. august 2006 greide å stikke av fra Wolfgang Priklopils hus i Gänserndorf utenfor Wien, fortsetter å sprike voldsomt. 

Massiv motarbeidelse
Beskyldningene fortsetter å hagle. Men til tross for at sentrale spørsmål fortsatt ikke er besvart, hevder politikere og jurister at de utsettes for massiv motarbeidelse.

De siste årene har det i Østerrike vært satt i gang flere interne undersøkelser av de ledende statsadvokatene som har hatt ansvaret for etterforskningen. 

Uten resultater
Kritiske iakttakere hevder at sterke krefter i ledelsen for justisapparatet aktivt arbeider for å feie så mye som mulig under teppet. Helt fra den dagen Natascha tok mot til seg og løp vekk fra eiendommen hvor hun skal ha vært holdt som fange siden hun ble kidnappet på åpen gate den 18. februar 1998.

Undersøkte aldri dagboka
Natschas dagbok fra hele oppholdet i Priklopils fangekjeller skal ha blitt gitt tilbake til Natascha etter kort tid - uten at etterforskerne hadde undersøkt innholdet.

Priklopil alene?
Nå går den tidligere presidenten for den østerrikske høyesterett ut og stiller åpent spørsmål ved om det var Wolfgang Priklopil som skrev et slags selvmordsbrev kort tid før han tok livet av seg ved å hoppe foran et tog.

Dommer Johann Rzeszut har lenge vært kritisk til måten saken blir turnert på. Rzeszut mer enn antyder at Wolfgang Priklopil ikke opererte alene. Han må ha tilhørt en pedofil bande. Hovedteorien går ut på at framtredende og maktfulle menn var involvert i så vel bortføringen som det årelange misbruket av Natasha.

Selv har hun alltid nektet å dele intime detaljer med offentligheten. I boka som hun ga ut i fjor, gjentar Natascha at mange av tingene hun har vært utsatt for - blir for private å snakke ut om. 

Hvem skrev «mama»?
Men flere og flere spør om hun ikke egentlig - frivillig eller ufrivillig - holder munn for å dekke over en kriminell ring av barnemisbrukere. Umiddelbart etter at Natascha hadde rømt fra Priklopil, oppsøkte han sin nærmeste venn Ernst H. 

Denne fortalte etterpå at Wolfgang Priklopil befant seg på randen av et nervesammenbrudd.  Han skal ha startet på et avskjedsbrev til mora si, før han ga opp skrivinga og hoppet foran et tog.

En undersøkelse som ble gjennomført i 2009, viser at ordet «mama» ikke kan ha vært skrevet av Priklopil selv. Derimot påpeker eksperter at skriften minner mistenkelig om Ernst H.s håndskrift. Og Ernst H. har flere ganger vært pekt ut som den mulige hjelperen som var med på bortføringen av Natascha i 1998.

Manipulert?
Dommer Johann Rzeszut påpeker overfor det sveitsiske nettstedet 20min.ch at et forfalsket selvmordsbrev som regel betyr at heller ikke selvmordet er ekte. Og etterforskningsleder Franz Kröll var mer enn skeptisk.

Da han året etter avsløringen av Priklopil gjennomgikk dokumentene sammen med andre etterforskere, hevdet han med styrke at åstedet for selvmordet må ha vært manipulert. Kroppen hadde fått vesentlig mindre skader enn normalt ved slike voldsomme dødsfall.

Etterforskerens mystiske død
Sjefetterforsker Franz Kröll begikk selv selvmord i juni 2010. Han skal ha vært fortvilet over at etterforskningen av Kampuschsaken åpenbart ble sabotert fra høyeste hold innenfor politi og rettsvesen.

Broren hans, Karl Kröll, har aldri godtatt at den respekterte politimannen virkelig selv valgte døden -  og er overbevist om at broren hans kan ha avdekket i hvert fall sentrale deler av de fortsatt ukjente sidene ved dramaet om Kampusch.

- Jeg tror at Ernst H. ble nødt til å få ryddet til side den andre gjerningsmannen. Wolfgang Priklopil kunne ha avslørt sannheten, sier han i et intervju med 20min.ch. 

Ernst H.'s håndskrift
Dommer Rzeszut påpeker at det ikke er noen grunn til å tvile på at en Wolfgang Priklopil som sto rett foran sitt eget selvmord, ville skrive en siste hilsen til sin høyt elskede mor.

- Men Ernst H.s påstand om at Priklopil ikke greide å skrive lenger etter at han hadde fått ned ordet «Mama» på papiret, høres totalt usannsynlig ut. En 40-åring som ønsker å ta avskjed med mora si, skriver i det minste en eller to setninger av typen «jeg kan ikke mer, tilgi meg, takk for alt» - eller noe i den retningen, hevder han.

Ingen blodprøve
Det ble ikke foretatt blodprøver eller andre undersøkelser av Wolfgang Priklopils døde kropp - fordi de ansvarlige raskt slo fast at dette kunne arkiveres som et typisk selvmord. Verken togfører eller andre vitner ble avhørt. Liket kan ikke undersøkes på nytt.

Ernst H. sørget nemlig for at hans «gode venn» Priklopil ble kremert. Urnen befinner seg på en anonym gravplass i Wien. Gjennom advokaten sin, meddeler Ernst H. at «vi for tida ikke verken kan eller vil kommentere påstandene».