Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ble nektet å lete etter døde»

Stikk i strid med norsk UDs forsikringer sier en av de største thailandske leteorganisasjonene at søkene etter omkomne på land for lengst er gitt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET (Dagbladet): Årsak: De finner ikke flere døde, de mangler maskiner og utstyr - og hotelleiere nekter dem tilgang.

Denne uka forsikret den norske ambassadøren i Bangkok, Ragne Birte Lund, de pårørende om at letingen etter savnede fortsetter - til lands og til vanns.

Thailandsk UD - samt landets statsminister - lovet å aldri gi opp å søke. Anslagsvis 1000 mennesker ligger fortsatt i ruinene og havet. Ambassaden har ikke kunne opplyse hvor eller hvordan søkene pågår. Dagbladet har snakket med den thailandske marinen, som fortsetter søkene til havs. Men den private stiftelsen som var sentral i søkene til lands, gir en helt annen versjon enn den norske ambassaden.

Avsluttet 2. januar-  I Phuket-distriktet avsluttet vi søkene 2. januar, i Khao Lak-distriktet 8./9. januar, sier Chaluenkeit Aongjaleun, administrerende direktør i redningsstiftelsen Kusolthan Foundation i Phuket.

Årsaken til at søkene ble avsluttet, er dels at de ikke fant flere omkomne. De øvrige forklaringene er oppsiktsvekkende:

-  Det ble etter hvert vanskelig å finne flere avdøde, fordi vi manglet maskiner og utstyr. Hadde vi hatt rett utstyr, ville vi fortsatt, sier Aongjaleun.Så legger han uoppfordret fram nok en kontroversiell nyhet:

-  Vi har opplevd at hotelleiere har nektet oss å lete på deres områder. Loven er nemlig slik at eieren må gi sin tillatelse til søk. Men flere av de større hotellene har sagt nei.

-  Eierne mistenker at letemannskapene ikke bare vil lete etter døde kropper, mens også stjele verdisaker. Derfor har vi blitt nektet adgang, sier direktør Aongjaleun, og anslår å ha blitt nektet adgang til rundt ti hoteller.

 LETINGEN STAGNERER: Til havs fortsetter letingen etter omkomne, men til lands har letingen stagnert. Foto: Bjørn Langsem
LETINGEN STAGNERER: Til havs fortsetter letingen etter omkomne, men til lands har letingen stagnert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Det gjør meg trist at vi ble nektet å lete etter døde. Men det var ikke noe vi kunne gjøre, sier han.

I går kom Dagbladet omsider i kontakt med en talsmann for letearbeidet til havs.

Ledelsen ved den thailandske marinen i Phuket forsikrer at deres 13 skip - samt rekognoseringsfly - daglig leter etter omkomne flytende i vannet.

-  Trenger ikke bistand

Marinedykkere leter etter skipsvrak det kan være omkomne i. Fordi avdøde som ikke flyter til overflaten, trolig er begravd i sanden, ser de ikke noe behov for ytterligere undersjøiske søk.

-  Jeg kan love at vi fortsetter å søke. Samtidig finner vi stadig færre avdøde. For to dager siden fant vi én ved Phi Phi-øya, og de siste to dagene har vi funnet sju ved Similan-øya, sier admiral Lirichai Khanis Thakul.

Forslaget om at Norge bør tilby sin kompetanse på miniubåter, får ham til å trekke på smilebåndet.

-  Min personlige mening? Nei, marinen trenger ingen bistand, ser admiralen.

- Håper vi får en redegjørelse - De nye opplysningene om stans i letingen etter omkomne til lands er interessante, sier Bangkok-ambassadør Ragne Birte Lund. PHUKET (Dagbladet): - Det er veldig interessant å motta disse opplysningene. Vi har vært i kontakt med thailandsk UD i dag, og tilbudt vår hjelp og avventer svar. Thailandsk UD har sagt at de skal fortsette, sier Lund. - Vil du spørre thailandsk UD om det stemmer at letearbeidet til lands har stanset? - Vi vil fortsette å legge vekt på denne saken. Det er en viktig sak. Så får vi håpe at vi får en redegjørelse fra dem utover at de sier at søkene fortsetter, sier Lund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media