Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble nektet å vitne

Advokat Tor Nordlie har forklart at Røkke skal ha betalt fem millioner kroner til Erik Øye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokat Tor Nordlie var var innkalt som vitne i rettssaken mot Kjell Inge Røkke og båtmekler Erik Øye for å forklare seg om en samtale med Erik Øye der han hevdet å ha mottatt fem millioner kroner under bordet fra Kjell Inge Røkke.

- Vi oppfattet henvendelsen fra Øye som et forsøk på å presse advokatfirmaet, forklarte Nordlie for retten i morges.

Advokat Nordlie var kompanjong med Erik Øyes tidligere advokat, nå avdøde Birger Nilsen.

Men advokat Nordlie ble nektet å vitne i retten i formiddag.

- Jeg har aldri hatt noe klientforhold til Erik Øye. Alle opplysningene som gjelder denne saken stammer fra tida etter at Birger Nilsen døde, sa Nordlie i retten før han ble kneblet, som svar på protester fra Øyes nåværende advokat, Tom A. Torkildsen.

Taushetsplikt

Advokat Torkildsen sto steilt på at et vitnemål fra advokat Nordlie ville være et brudd på taushetsplikten i forhold til Erik Øye, som hadde et klientforhold til Nordlies tidligere kompanjong.

Dermed måtte retten ta 15 minutters pause på å vurdere hvorvidt Nordlie skulle få vitne.

Deretter kom rettens uttalelse: «Advokat Nordlie forbys å forklare seg om noe som har tilknytning til Øyes tidligere klientforhold til advokat Birger Nilsen.»

Dermed frasto advokat Nordlie fra å vitne.

Skrøt av fem millioner

Etter advokat Birger Nilsens død avsluttet hans partnere, blant andre Tor Nordlie, Nilsens forretninger. De oppdaget da at Nilsen hadde nærmere 140.000 kroner utestående hos sin tidligere klient Erik Øye. Advokat Tor Nordlie sendte derfor en regning til Erik Øye for å få gjort opp det utestående.

Øye skal da ha forklart at han hadde betalt advokat Birger Nilsen 150.000 kroner kontant - av fem millioner kroner han skal ha fått av Kjell Inge Røkke.

Dette underbygger opplysninger som tidligere er kommet fram i retten, blant annet fra båtmannen Jan Zaborowski, som hevdet Røkke hadde lovet Erik Øye en «julegave» dersom han endret politiforklaring.

Zaborowski oppsøkte selv Kjell Inge Røkke på vegne av Erik Øye med et investeringsprosjekt Øye ønsket at Røkke skulle spytte inn penger i. Dette kunne ifølge Øye være julegaven.

Øye har nektet å forklare seg for retten, dermed faller temaet sannsynligvis dødt.

Røkke nekter for å ha betalt Erik Øye penger under bordet, og bare ler av påstandene om en julegave han skulle ha lovet.

Ville ransake advokat

I tillegg forklarte Øye til advokat Nordlie at advokat Nilsen, som var prosessfullmektig for småaksjonærene som som i sin tid saksøkte Røkkes RGI, skulle ha fått en million kroner fra Røkke. Dette hevdet Øye å ha bevis for på lydbånd. Opptakene skulle befinne seg på hans advokat, Tom A. Torkildsens, kontor.

Derfor ba Oslo-politiet i mars 2003 om en kjennelse for å ransake advokat Torkildsens kontor og hjem - noe de ikke fikk. Tingretten mente ikke det var sjellig grunn til å mistenke advokaten.

Det er høyst uvanlig at politiet går til det skritt å ville ransake et advokatkontor.

Til Aftenposten i april sa Torkildsen:

- Påstandene medførte ikke riktighet, og mer enn det har jeg ikke å si.

Han avsto i dag fra å forklare seg for retten på grunn av taushetsplikten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!