Ble nektet akutt legehjelp - babyen døde

Merete Aasen ble nektet adgang til legekontoret da hun fortvilet ba om hjelp. Hun ble bedt om å kontakte sin fastlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fødte ham på vanlig måte. Han var nesten fire kilo, så stor og fin, sier Merete Aasen (31).

Hun viser bilder av sønnen som døde i magen hennes samme dag som han ble født. Legene vet ikke årsaken til at han døde, men foreløpige funn tyder på at det har vært sirkulasjonssvikt og at det gikk fort.

- Jeg klarer ikke å la være å tenke på om han kunne vært reddet dersom jeg hadde fått hjelp på legesenteret, sier Merete. Det er nå tre måneder siden hun mistet sitt ufødte barn.

Høygravid ble Merete Aasen nektet adgang til legekontoret. Hun ba fortvilet om hjelp - men ble bedt om å ta kontakt med sin fastlege.

En time seinere ble gutten hun bar i magen konstatert død.

To dager igjen

- Den dagen det skjedde hadde jeg besøk av en venninne. Vi var begge gravide, og gledet oss, sier Merete. Hun hadde to dager igjen til termin. Svangerskapet var normalt, og hun hadde fått vite at hun bar på en stor gutt.

- Jeg syntes magen var så stille. Han ga ikke respons slik han pleide. Jeg husker noen spark tidlig på morgenen.

Ett år tidligere mistet Merete et ufødt barn. Den gang ei jente. Hele dette svangerskapet hadde hun vært veldig påpasselig. Nå ble hun redd.

- Det var rushtrafikk og turen ned til fastlegen min eller til sykehuset ville ta en time. Jeg var livredd, ville at noen skulle lytte på magen fortest mulig.

Merete hadde nettopp flyttet til Skedsmo utenfor Oslo, og hadde sin fastlege på andre siden av byen. Hun hadde sett ett legesenter i nærheten og dro dit.

Avvist

På legekontoret ble hun bedt om å ta kontakt med fastlegen sin. Legesekretæren mente at Merete ikke hadde behov for øyeblikkelig hjelp, og sa at ingen av legene ved senteret hadde tid til å hjelpe henne.

- Jeg var fortvilet og gråt. Ba om å få låne et apparat for å sjekke om det var hjertelyd selv. Da ble jeg bedt om å dra til nærmeste legevakt, sier hun.

- Jeg følte at jeg ropte om hjelp uten å bli hørt. I ettertid tenker jeg på alt jeg gjorde feil. Jeg skulle hylt høyere eller sprunget rett inn til legen. Kanskje hadde Jørgen vært i live i dag da, sier hun.

- Etter å ha bedt og grått en stund skjønte jeg at jeg ikke kom til å få hjelp der. Merete ble bedt om å dra til en lokal legevakt som var stengt.

- Den kjøreturen var vond. Jeg var ikke kjent i området og kjørte feil flere steder. Det var fortsatt ikke liv i magen og ingen kunne hjelpe, sier hun.

Etter at hun kom til lukket dør ved legevakta, forsøkte hun å finne fram til nærmeste sykehus. Til slutt fant hun fram til sentralsykehuset i Akershus. Der ble det konstatert at Jørgen var død i mors liv.

Den foreløpige obduksjonsrapporten fra sykehuset viser at gutten døde kort tid før ankomst. Legene kan ikke si om det er snakk om en halvtime eller et par timer.

Ifølge loven skal alle som har behov for øyeblikkelig hjelp få det av nærmeste lege, uavhengig om det er fastlegen eller ikke.

- Kan ikke nekte

- Helsepersonell kan ikke skjule seg bak fastlegeordningen og nekte pasienter øyeblikkelig hjelp, sier fungerende avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Petter Schou.

Merete og samboeren har meldt hendelsen på legesenteret til fylkeslegen i Akershus, og anmeldt legesekretæren ved senteret til politiet. Legesekretæren ønsker ikke å snakke med Dagbladet om det som skjedde, mens en av legene ved senteret har beklaget hendelsen overfor Merete og samboeren.

- Det er tøft å ta denne kampen nå, men jeg vil ikke at andre skal utsettes for det samme. Man har krav på legehjelp når man trenger det, sier hun.

Denne helga har Merete og samboeren vært på fjellet og funnet en stein til graven. De har mistet to barn før de har fått dem, men tør å forsøke igjen.

- Neste gang skal jeg kontrolleres på sykehuset. De har lovet at jeg kan komme dit når jeg vil. Det er betryggende, sier hun. Men hun er ikke klar for å prøve igjen ennå.

- Vi har nettopp satt bort barnesenga og barnevogna som sto klar. Klærne hans ligger fortsatt i skapet.

GÅR HJEMME: Merete Aasen (31) har fødselspermisjon etter at hun mistet sin ufødte sønn. Legesekretæren som mente hun ikke trengte øyeblikkelig hjelp, har hun anmeldt til politiet. - Jeg skulle hatt en tre måneder gammel sønn nå, sier Merete.