Ble nektet ambulanse

Fortvilt forsøkte Zabaida Butt å få en ambulanse til å hente sin dødssyke ektemann, Riaz Ahmmed Butt. Hun fikk beskjed om å ta taxi til legevakta. To dager seinere døde mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/HALDEN (Dagbladet): -  Det er uforståelig at de ikke kom. De hørte at jeg skrek og gråt, men gjorde ingenting, sier Zabaida Butt (47) til Dagbladet.

Natt til 12. november i fjor våknet hun av at ektemannen Riaz Ahmmed Butt (51) var alvorlig syk.

-  Plutselig vekket han meg. Han forsøkte å snakke, men det var vanskelig å skjønne hva han sa, sier hun.

Hun ringte nødnummeret klokka 02.34. Zabaida forklarer at ektemannen har store problemer med synet, vansker for å høre og problemer med å snakke. AMK gir henne beskjed om å ringe til legevakta.

Anbefaler ambulanse

Klokka 02.47 er det legevakta som ringer til AMK. De anbefaler at det blir sendt en ambulanse for å hente mannen.

Legevakta forteller at pasienten tidligere har hatt hjerteproblemer, og det blir avtalt «gul tur». AMK skal ringe familien for flere opplysninger.

Før operatøren rekker å ringe, ringer Zabaidas sønn på 14 år dem. Han sier at faren ikke kan se, oppfører seg rart og ikke klarer å snakke. AMK spør etter guttens mor. Samtalen blir brutt.

-  Ta taxi

02.51: Kona ringer opp igjen. Hun gjentar sønnens beskjed, og sier at samtalen ble brutt fordi mannen ikke klarte å stå og gikk rett i veggen. Nå blir hun stadig avbrutt av AMK-operatøren, og bedt om å bestille taxi og dra til legevakta i Halden. Zabaida protesterer sterkt, og forteller at mannen ikke kan gå, og at hun er alene med tre barn.

03.09: AMK-operatøren ringer til Halden legevakt og forteller at mannen er på vei. Hun sier også: «Jeg har ikke peiling på hva som egentlig feiler han mannen, men jeg har følelsen av at det var en sånn kvinneundertrykker.»

Det er mannens svoger, Ibrahim Butt, som kjører Riaz til legevakta. Når han kommer dit, sendes han umiddelbart videre med anestesi. Mannen blir beskrevet som «dausjuk», og når de ankommer akutten ved Sentralsykehuset Østfold, er han bevisstløs.

To dager seinere dør Riaz Ahmmed Butt av hjernestammeinfarkt.

Refses

Helsetilsynet refser nå AMK-operatøren som tok imot samtalen. Operatøren kritiseres for ikke å ha sendt en ambulanse, og for å ha avbrutt kona og sønnen.

-  NN burde etter Helsetilsynets oppfatning ha inntatt en lyttende holdning. NN har vært opptatt av å stille en diagnose og ikke videreformidlet de symptomene som ble meddelt, skriver Helsetilsynet i tilsynssaken.

Operatøren får også pepper for mulig rasisme:

-  De bes kommentere bakgrunnen for Deres karakteristikk av pasienten som «kvinneundertrykker», skriver Helsetilsynet.

-  Skadene ble forverret

Armin Bidarian, tidligere vikarlege ved AMK-sentralen i Halden, var den som først klaget saken inn for Helsetilsynet. Han mener Riaz' skader ble verre av at han ikke fikk ambulanse.

-  Ved mistanke om hjerneskade er det en stor risiko for større skader hvis en blir kjørt sittende i personbil i stedet for i en ambulanse med væsketilførsel. Det kan ha gjort situasjonen verre for pasienten, sier Bidarian, som nå arbeider ved Sahlgrenska sykehus i Sverige.

Beklager overfor familien

Ambulanse og nødmeldetjenesten ved Sykehuset Østfold HF beklager at de ikke sendte ut noen ambulanse.

-   Det var riktig å henvise pasienten til legevakta. Men vi beklager at vi ikke fanget opp at det kom nye momenter inn i saken, som gjorde at det burde blitt sendt ut en ambulanse, sier avdelingssjef Arild Østergaard til Dagbladet.

Avdelingsledelsen har vært i møter både med avdødes familie og personen som tok imot telefonsamtalene.

-  Vi kan ikke se at dette hadde noen betydning for sykdommens utgang, men overfor familien har vi beklaget at vi ikke sendte ut ambulanse med en gang. Vi har også hatt flere samtaler med operatøren og de andre ansatte der vi har hatt fokus på kommunikasjon og samarbeid i slike situasjoner, sier Østergaard. Han avviser at rasisme kan ha vært årsaken til at det ikke ble sendt ut ambulanse.

DØD: Riaz Ahmmed Butt (51) fra Halden døde av hjernestammeinfarkt i fjor høst.
FIKK IKKE HJELP: Her er nå avdøde Riaz Ahmmed Butt fotografert sammen med kona Zabaida Butt og datteren Hodaa (11). Zabaida, Hodaa og sønnene Osama (14) og Maaz (13) er nå på ferie i Pakistan.