Ble nektet beskyttelse

Innbyggerne i den serbiske landsbyen Gracko har i lang tid bedt om beskyttelse av de britiske NATO-styrkene i Kosovo, men uten å nå fram. I går morges kom de britiske soldatene, og de fant en død mann hengende over traktorrattet. På bakken lå 13 serbiske menn skutt på kloss hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fjorten serberne var ute og arbeidet på et jorde utenfor Gracko da de ble overfalt av ukjente gjerningsmenn. Seint på kvelden fredag ble de samlet sammen og skutt med automatvåpen. Skuddene ble hørt av britiske NATO-soldater, men de kom ikke fram til åstedet før i går morges.

Massakren høster fordømmelse fra alle hold.

- Både jeg personlig og UCK fordømmer på det sterkeste det som skjedde i går natt, sa general Agim Ceku, øverstkommanderende for den kosovoalbanske geriljaen.

Han avviste at UCK-folk kan ha stått bak.

Ba om hjelp

Innbyggerne i Gracko, som ikke ligger langt fra Pristina, sier selv de har bedt om beskyttelse fra de britiske soldatene som har ansvaret for området. Bønnen om utstasjonering av soldater i Gracko ble avvist, innrømmer britiske talsmenn.

Innbyggerne retter nå bitter kritikk mot NATO som ikke har klart å forhindre omfattende overgrep mot serbere og sigøynere i Kosovo.

Generalløytnant Michael Jackson, som leder NATO-operasjonen i Kosovo (KFOR), svarte i går på kritikken. - Jeg er svært lei meg for drapene, men vi kan ikke være overalt hele tida.

KFOR-kommandanten lovte i går at hans styrker skal gjøre alt for å finne gjerningsmennene og stille dem til ansvar. Også krigsforbryterdomstolen i Haag vil etterforske ugjerningen.

NATO alene

For tida er KFOR-soldatene nærmest alene om å opprettholde lov og orden i Kosovo. FN har ennå ikke stablet noen politistyrke på beina , og oppbyggingen av sivile strukturer er kommet svært kort, over en måned etter at NATO rykket inn i provinsen.

Serbere og sigøynere i Kosovo har siden luftkrigen var over 11. juni blitt utsatt for omfattende overgrep.

Ledelsen i Beograd bruker de lovløse tilstandene for hva de er verd i sin propaganda. Jugoslavias president Slobodan Milosevic ga KFOR-styrken og FN «den fulle og hele skylda for den forferdelige massakren,» meldte nyhetsbyrået Tanjug.