FÅR ERSTATNING: Grenader Thomas Olsen ble varig skadd i tjeneste på den afrikanske øygruppa Kapp Verde. Nå får han endelig erstatning etter fire års kamp mot Statens Pensjonskasse. Foto: Privat
FÅR ERSTATNING: Grenader Thomas Olsen ble varig skadd i tjeneste på den afrikanske øygruppa Kapp Verde. Nå får han endelig erstatning etter fire års kamp mot Statens Pensjonskasse. Foto: PrivatVis mer

Ble nektet erstatning fordi staten mente beordret trening var fritid

En kjempebølge kvestet yrkessoldat Thomas Olsen under fotballtrening på stranda i afrikanske Kapp Verde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
• Les også: Skadd norsk soldat knuste staten i retten for andre gang

(Dagbladet): - Jeg kunne ha knekt nakken. Slik staten har oppført seg, ville det vært enklere om jeg hadde strøket med i ulykken. Saksbehandlingen hadde vært mye smidigere da, sier Thomas Olsen (38) til Dagbladet.

Som yrkessoldat og feltvognsjåfør ble han beordret til å være med på en militær øvelse på den afrikanske øygruppa Kapp Verde i slutten av mai 2006.

Da han var ferdig med dagens oppdrag 26. eller 27. mai 2006, ville han helst hvile, men ble beordret av sitt befal til å være med de andre soldatene på fysisk fostring. Olsen spilte fotball ved ei strand.

KjempebølgeUlykken inntraff da han skulle hente en ball i vannkanten. En kjempebølge slo inn i ham bakfra med voldsom kraft. Skulderen kom veldig ut av ledd og sto nærmest rett ut fra brystet. En medsoldat, som også ble tatt av bølgen, ble slått bevisstløs i møtet med kjempebølgen.

Olsen fikk seinere konstatert brudd i overarmsbeinet og nerveskader i skulderen. Han har vært gjennom to operasjoner, men eksperter har konkludert med at skaden i høyrearmen er varig. Olsen er nå på attføring. Helst hadde han sett at han kunne gjennoppta sin militære karriere, men det er ikke mulig. Nå omskolerer han seg til å bli personlig trener.

14. april falt dommen i Oslo tingrett som fastslår at ekssoldaten har krav på yrkesskadeerstatning. For Thomas Olsen betyr dommen slutten på fire års kamp mot Statens Pensjonskasse (SPK) som forsikrer norsk personell i internasjonale operasjoner.

- Helt forkasteligTil tross for at skademeldinga fra Forsvaret og flere av hans befal bekrefter at Olsen var beordret til fysisk fostring på skadetidspunktet, og derfor i jobb da ulykken skjedde, har SPK nektet ham yrkesskadeerstatning. SPK holder fast ved at fotballtreningen skjedde i soldatens fritid, slik at skaden faller utenfor yrkesskadelovens bestemmelser.

FELTVOGN: Som yrkessoldat i Kapp Verde opererte Thomas Olsen dette kjøretøyet. Foto: Privat
FELTVOGN: Som yrkessoldat i Kapp Verde opererte Thomas Olsen dette kjøretøyet. Foto: Privat Vis mer

- Når sjefen min sier jeg var på jobb og sjefen til sjefen min sier jeg var på jobb, er det helt forkastelig at Pensjonskassa har trukket denne saken ut i fire år. De påstar altså at to offiserer som skrev under på skademeldinga lyver. Du gjør en jobb for landet ditt, kommer tilbake skadd og så står de der og spytter på deg, sier Olsen.

38-åringen har hus, samboer og barn i Tromsø.

- Hadde det ikke vært for at samboeren min er i jobb, ville vi ha mistet huset. SPK driter i din familiære situasjon og dine løpende utgifter. De er mer interessert i å trenere saken.

Får erstatningDommen i tingretten betyr at SPK må betale Olsen 536 000 kroner. Dette er oppgjøret fra skadetidspunktet til utgangen av 2008, inkludert ménerstatning. Seinere må SPK betale ham for 2009 og ut attføringsperioden. Dersom Olsens framtidige jobb betaler mindre enn det han tjente før, må SPK også dekke mellomlegget til han når pensjonsalder.

- Jeg har ikke sittet på ræva, men jobbet konstant for å bli bedre etter skaden. Så får jeg slengt i trynet at det skjedde på fritida. SPK tar ikke fem øre for å kalle deg for en løgner, sier Thomas Olsen.

Advokaten hans, Tore Leiros, er heller ikke nådig i sine karakteristikker av Pensjonskassas opptreden.

AFRIKA: Det var under en militær øvelse på øygruppa Kapp Verde at grenader Thomas Olsen pådro seg varig skade da han ble truffet av en kjempebølge på stranda under fotballspill. Foto: Privat
AFRIKA: Det var under en militær øvelse på øygruppa Kapp Verde at grenader Thomas Olsen pådro seg varig skade da han ble truffet av en kjempebølge på stranda under fotballspill. Foto: Privat Vis mer

- Til sammen anførte Statens Pensjonskasse sju ulike grunner til at Olsens erstatningskrav ikke skulle tas til følge eller i alle fall reduseres kraftig. Dommen fra Oslo tingrett viser at Pensjonskassa feilvurderte både bevisene og jussen i sin helhet, og at de ikke hadde noen rett til å skape et fireårig økonomisk helvete for Olsen, sier Leiros.

Han reagerer på at SPK nektet å legge til grunn det arbeidsgiver saom hendelsesforløpet, og synes det er vanskelig å se at SPK forholder seg til hva lovgiver mener om korrekt saksbehandling.

- Det er forunderlig, tatt i betraktning at norske myndigheter er opptatt av å rekruttere gode fagfolk til internasjonal tjeneste. I denne saken har Pensjonskassa til de grader stukket kjepper i hjulene for et enkelt og greit oppgjør, sier Leiros.

Anker ikkeStatens pensjonskasse har valgt ikke å anke dommen.

- Vi har ikke på noen måte ønsket å motarbeide Olsen. Vi forstår at det kan oppleves som belastende å måtte vente på endelig avgjørelse i slike saker, og beklager det. I denne saken var det imidlertid uklarhet rundt fakta i saken som vi ønsket å få klarlagt i retten. Det var blant annet uklart hvorvidt Olsen var i arbeid eller ikke da skaden oppsto. Dette har tingretten nå tatt stilling til, og kommet til at han var i arbeid. I dette tilfellet tar vi rettens syn til følge, og ser derfor ingen grunn til å anke dommen, sier juridisk direktør Rune Kristoffersen i SPK.

INTERNASJONAL OPERASJON: Som yrkessoldat ble Thomas Olsen beordret til å være med på militærøvelsen i Afrika. Foto: Privat
INTERNASJONAL OPERASJON: Som yrkessoldat ble Thomas Olsen beordret til å være med på militærøvelsen i Afrika. Foto: Privat Vis mer