Ble nektet fly - endelig hjemme

I over to døgn måtte reisefølget fra Grenland fritidsklubb vente i Alicante i Spania før de endelig kom seg hjem til Norge. Flykapteinen nektet å ta dem om bord i flyet fordi de er handikappet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15-årsjubileet for fritidsklubben fikk en annen avslutning enn medlemmene hadde håpet på. Reisefølget på 29 personer - 17 brukere og 12 ansatte - kom seg ikke hjem fordi flykapteinen i Air Europa mente det var for mange handikappede i reisefølget.

Aldri mer

- Allerede på turen nedover var kapteinen lite villig til å ta med alle sammen. Star Tour hadde én uke til å ordne opp i problemene. Likevel ble vi sittende fast i over to døgn. Dette er en fadese fra begynnelse til slutt, sier reiseleder Monika Steinmo.

- Jeg vil ikke reise til Syden flere ganger etter dette, sier Anita Steen.
Hun er sliten etter å ha ventet i to døgn på å få reise hjem, uten mulighet for å skifte klær. Bagasjen ble sendt med flyet på søndag, og i går skulle hun ha vært på jobb hos Porsgrunn produkter.

Dårlig behandling

Det ble først ordnet opp i problemene da den norske konsulen og Utenriksdepartementet ble kontaktet. Reisefølget ble innlosjert på hotell på Star Tours regning, og det ble ordnet med plasser på ordinært rutefly fra Alicante.

Monika Steinmo reagerer mest på måten de ble behandlet på av den spanske flykapteinen.

- Vi ble målt opp og ned. Kriteriet for hvem som skulle få være med i flyet var om brukerne greide å finne plassene sine selv. Dette er en krenkelse av velfungerende mennesker, sier hun.

Innrømmer feil

Det hele endte med at ingen i reisefølget ble med flyet søndag, men ventet til Star Tour til slutt ordnet opp i går formiddag.

- Dette er klart vår feil. Den spanske flykapteinen hadde regler å forholde seg til som begrenser antall funksjonshemmede om bord i fly. Vi hadde søkt om dispensasjon fra disse reglene. Og fordi vi ikke hadde fått noe svar, regnet vi med at alt var greit, sier Frode Hansen, administrerende direktør i Star Tour.

Han legger seg langflat for kritikken og beklager episoden.
- De nærmeste dagene skal vi få oversikt over hvordan vi kan gjøre det godt igjen. Reisefølget vil få en form for kompensasjon, sier Frode Hansen.