Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble nektet inngang fordi han bruker blindestokk

Martin Smedstad var på byen med fire kompiser. Da han skulle inn på utestedet Stratos i Oslo, lurte dørvakten på om han tulla.

Martin Smedstad (33) er blind og ble stoppet i døra til utestedet Stratos. Foto: Thomas Borgos Hjelle /Dagbladet
Martin Smedstad (33) er blind og ble stoppet i døra til utestedet Stratos. Foto: Thomas Borgos Hjelle /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige lørdag skulle Martin ut og hygge seg med noen kompiser på byen, men kom ikke lenger enn til døra.

- Kødder du, spurte vakta meg da han så stokken. Jeg ble helt satt ut. Jeg bruker jo stokken for å signalisere at jeg er svaksynt, sier Martin Smedstad til Dagbladet.

Martin lider av sykdommen Retinitis pigmentosa, som enkelt forklart gir gradvis dårligere syn over tid. Noen blir også født blinde, mens andre kan beholde et «kikkertsyn» gjennom mesteparten av livet.

Martin ble nektet inngang på Stratos og prøvde da å forklare at han er svaksynt.

- Det virket som om vakten hadde bestemt seg, og nektet å innrømme at han hadde gjort en feil. Dermed sa han at jeg kunne komme inn, men at jeg ikke fikk drikke alkohol. Det er jo nesten enda mer latterlig. Deretter sa han at jeg kunne drikke, men at vennene mine ikke kunne det fordi de måtte passe på meg, sier Smedstad.

Kvelden ødelagt Det fant ikke 33-åringen seg i og gikk hjem og la seg.

- En annen vakt kom bort og prøvde å unnskylde for at jeg ble neket inngang og sa at jeg var velkommen inn. Men da var allerede kvelden ødelagt for min del, og jeg ville ikke ødelegge kvelden for kompisene mine heller, sier han.

Dette er første gang noe slikt har skjedd Martin, men han har hørt om andre med tilsvarende problemer.

- Det er en utfordring for blinde og svaksynte å komme seg inn på byen. Jeg har også hørt om folk som blir kastet ut fordi de på grunn av sykdommen ikke ser helt normale ut i øya, sier Smedstad.

- Trodde det var tull Driftsansvarlig ved Stratos, Jama Awaleh, innrømmer at vakten gjorde en feil.

- Hele saken er basert på en misforståelse hvor vakten ikke skjønte at han brukte blindestokken på grunn av en øyesykdom. Vakten trodde rett og slett at det hele var tull, sier Awaleh.

- Hvorfor ble det oppfattet som tull?

- Han brukte stokken frem til han kom fram til døra, og da tok han den vekk. Som sagt var det hele en misforståelse, sier Awaleh.

- Trist Han legger seg derimot flat etter episoden.

- Dette skal selvfølgelig ikke skje, og Stratos er et folkelig sted hvor alle er velkomne. Det er veldig trist at Martin hadde en dårlig opplevelse hos oss, sier Awaleh.

Den aktuelle vakten er leid inn fra selskapet Trivselsvakt AS og er ifølge Awaleh en erfaren dørvakt.

- Det blir møte mellom oss og vaktselskapet for å få klarhet i hvorfor dette skjedde og hva som skjer videre, sier Awaleh.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media