Ble nektet svar på spionspørsmål

Stortingspresident Hans J. Røsjorde hindret Kristin Halvorsen (SV) i å stille oppfølgingsspørsmål om spionsaken i Stortingets muntlige spørretime i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Kåre Gjønnes ga et kort generelt svar på Halvorsens spørsmål om POTs rolle, men gjorde det klart at han ikke ville svare på flere spørsmål fordi det ikke var hans ansvarsområde.

Med Stortingets forretningsorden i hånd gjorde Røsjorde det klart at alle forsøk på å føre saken videre ville være nyttesløs.

Ifølge reglementet skal spørsmålene som stilles ha relevans til statsrådenes ansvarsomårde. Onsdag var de tre som kunne ha besvart spørsmål om spionsaken, utenriksministeren, justisministeren eller statsministeren, ikke «anmeldt» til den muntlige spørretimen.

Oppsiktsvekkende

SV ba i går om at noen av de tre ansvarlige regjeringmedlemmene skulle delta i den muntlige spørretimen dagen etter, men dette ble avvist av statsminister Kjell Magne Bondevik som ikke ville fravike de vanlige rutinene. Ifølge disse blir Stortinget orientert foregående fredag om hvem som skal delta i den muntlige spørretimen.

- Det er oppsiktsvekkende at regjeringen unnlater å møte med statsråder som kan svare på det mest brennaktuelle spørsmålet denne uka. Hensikten med den muntlige spørretimen er å ta opp aktuelle spørsmål, sier Kristin Halvorsen.

Hun sier også at det kan virke som om Bondevik bevisst forsøker å unngå og svare på spørsmål om forholdet mellom POT og media.

- Vi gir oss ikke. Det kommer en ny onsdag, slår Halvorsen fast. Hun vil nå utarbeide en rekke spørsmål til justisministeren om saken, som hun tar for gitt at Aud-Inger Aure vil svare på om en uke.

- Jeg forstår at det ikke alltid er like opplagt hvilke saker som vil prege det politiske bilde. Men i dette tilfelle var det opplagt at POT og spionsaken var aktuell. Jeg regner med at en slik feilvurdering fra regjeringens side ikke vil gjenta seg, sier Halvorsen.

Generelt svar

Halvorsen stilte spørsmål til regjeringen om riktigheten i Svein Lamarks påstand om at POT planla en offentliggjøring av spionsaken for å påvirke prosessen omkring Danielsen-utvalgets rapport om POTs fremtidige orgnisering.

Spørsmålet ble besvart på generelt grunnlag av landbruksminister Kåre Gjønnes. Gjønnes viste bare til det som statsminister og utenriksminister tidligere har sagt.

Samtidig gjorde han det klart at han ikke ville besvare flere spørsmål om saken fordi spionsaken ikke var hans ansvarsområde.