Ble nesten dratt i døden

Norsk klatrer savnet - flere meldt døde på verdens nest høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISITE: I 23-tida lørdag kveld er Rolf Bae (33) fortsatt savnet. Ekspedisjonens talsperson regner med å høre fra Cecilie Skog og de andre i gruppa i morgen formiddag, når de får tatt seg ned til basecamp.

(Dagbladet.no): Den svenske klatreren Fredrik Stäng deltok i natt i redningsaksjonen på K2, verdens nest høyeste fjell.

Et isras i rundt 8200 meters høyde skal ha revet vekk tauene som sikrer passering av det vanskelige og farlige partiet «Flaskehalsen».

Dermed ble et ukjent antall klatrere sittende fast over dette partiet. Den norske klatreren Rolf Bae (33) er blant de savnede på fjellet, men det er usikkert om han er blant de som står fast over Flaskehalsen.

- To døde

Den svenske klatreren Fredrik Sträng deltok i et forsøk på å få ned de strandede klatrerne. Han var kommet ned til leiren under Flaskehalsen sammen med en klatrer som nå er meldt død.

Sträng var på vei opp mot Flaskehalsen da raset gikk. Han og klatrerne i nærheten gikk så i gang med å forsøke å redde sine kolleger over det islagte og vanskelige partiet. De skal blant annet ha prøvd å få opp nye tau.

- Det er lite informasjon og vanskelige forhold. Men noe gikk galt under redningsaksjonen, og en klatrer omkom. Han holdt på å dra med seg Fredrik, sier Strängss pressetalsmann Joachim von Stedingk til Dagbladet.no.

Han var i kontakt med klatreren ved to-tiden i dag. Stäng er nå på vei ned mot Base Camp, og oppga å være i god form.

DRAMATISK REDNINGSAKSJON: Det er nå natt over K2, men klatrerne jobber fortsatt med å få ned kolleger som sitter fast i over 8000 meters høyde. Arkivfoto: Pakistan Toursim Office/Scanpix
DRAMATISK REDNINGSAKSJON: Det er nå natt over K2, men klatrerne jobber fortsatt med å få ned kolleger som sitter fast i over 8000 meters høyde. Arkivfoto: Pakistan Toursim Office/Scanpix Vis mer

- Jeg fikk ingen informasjon om Bae, sier Stendingk.

- Haster

Det er nå natt i området, men klatrere på fjellet jobber videre med å redde sine kolleger. Det haster med å få ned klatrerne.

- De behøver 8-9 liter vann per døgn på slike høyder, og de har sannsynligvis lite oksygen, sier Stedingk.

Han oppgir å ha hørt om fire dødsfall i veggen, men kun ett av disse, en serbisk klatrer, er bekreftet.

- Var ikke på toppen

Den savnede norske klatreren Rolf Bae er på fjellet sammen med sin kone og klatrekollega Cecilie Skog. Hun er nå på vei nedover fjellet, og regner med å være på bascamp i kveld eller i morgen tidlig. Klatrerne Øystein Stangeland (39) og Lars Nessa (29) er også på vei ned fra fjellet. 

- Det kan hende de tar en overnatting på vei ned, sier den norske K2-ekspedisjonens pressetalsmann Bjørn Sekkesæter til Dagbladet.no.

Ble nesten dratt i døden

Han sier de med stor grad av sikkerhet nå vet at Bae ikke har vært på toppen.

Erfarne fjellklatrere

Bae og Skog regnes som to av Norges mest erfarne fjellklatrere, og har gått sammen både til Sydpolen og Nordpolen. De prøvde også å bestige K2 i 2005, men uten hell. Skog har  besteget Everest, mens Bae i juni gjennomførte en av Norges største klatrebragder gjennom tidene, bestingingen av Norskeruta på Trango.

K2 regnes som ekstremt farlig og vanskelig. Det er brattere enn Everest, og inneholder vanskelige partier i stor høyde. Det ligger også lenger nord, noe som gjør værforholdene vanskeligere. Over 60 klatrere har omkommet i forsøket på å nå toppen.

Dagbladet.no følger saken

SAVNET: Rolf Bae.
SÅ KLATREKOLLEGA DØ: Fredrik Sträng mistet nesten livet i nattens dramatiske redningsaksjon.
STÅR FAST: Flere klatrere skal stå fast overfor den såkalte «Flaskehalsen» på 8211 meters høyde, etter at en isblokk tok med seg faste tau som hjelper klatrere gjennom den vanskelige passasjen. Det er ikke kjent om Bae er en av disse, og situasjonen er uoversiktlig.