2. PLASS: John Kasich er kanskje ukjent for de fleste i Norge, men i New Hampshire har han virkelig markert seg de siste ukene. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR / NTB Scanpx
2. PLASS: John Kasich er kanskje ukjent for de fleste i Norge, men i New Hampshire har han virkelig markert seg de siste ukene. Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR / NTB ScanpxVis mer

Ble nummer åtte i Iowa. I natt ble han bare slått av Donald Trump

John Kasich tar etter all sannsynlighet den viktige andreplassen i New Hampshire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Donald Trump var den store favoritten før nattas primærvalg i delstaten New Hampshire.

«The Donald» leverte, og alle prognoser peker han nå ut som vinner. Det betyr at Donald Trump er med for alvor i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, og folket er med ham.

Trump har ledet på alle meningsmålingenene fra New Hampshire, og nå ser han også ut til å vinne med tosifret antall prosentpoeng. Det virkelige spørsmålstegner har vært hvem som skule ende som nummer to, og med flesteparten av stemmene virker det endelig å være klart.

Fox News, CNN og CBS News er blant mediene med prognoser som nå viser at Ohio-guvernør John Kasich ligger an til å ta andreplassen i New Hampshire.

Ukjent Kasich er kanskje ukjent for de fleste i Norge, men i New Hampshire har han virkelig markert seg de siste ukene.

Kasich satt i kongressen fra 1983 til 2001, og har siden 2011 vært guvernør i delstaten Ohio. Guvernøren har fått gjennomført vært en guvernør som har klart å skape balanse i budsjettene og nye arbeidsplasser.

I årets valgkamp er han en av de mer moderate og etablerte republikanske kandidatene, i motsetning til for eksempel Ted Cruz og Donald Trump.

Mange har derfor snakket om at den som kan ta andreplassen i New Hampshire, kan ta med seg momentum videre i valgkampen og muligens få støtte av andre etablerte kandidater med lavere oppslutning som droppet ut. Selv om Kasich havnet på en likbleik åttendeplass i Iowa, var det ikke fullt så overraskende at han gjorde det bra i New Hampshire.

Hvordan Kasichs valgkamp skal se ut videre, er det imidlertid mange som har spurt seg. I New Hampshire har han brukt mye penger og frivillige i kampanjen. Kasich har besøkt uttallige forsamlingshus i hver krik og krok av delstaten. Samtidig har han brukt mye tid på å understreke at han har en positiv innstilt kampanje.

- Dette er magisk, og noe stort skjedde i kveld. Det er brukt titalls millioner mot oss i negative kampanjer, men vi ser at vi har klart å snu noe.

- Lyset overtok for mørket, vi har klart å overgå de negative kampanjene, sa Kasich fra valgvaken i Concord i New Hampshire.

De færreste ser for seg at Ohio-guvernøren kan videreføre suksessen til de neste delstatene i nominasjonskampen, Sør-Carolina og Nevada.

Slik det ser ut nå, ender Kasich med en oppslutning på rundt 16 prosent. Bak han ser det ut til å bli veldig jevnt mellom Ted Cruz, Jeb Bush og Marco Rubio.

Det gjenstår ennå å se, mens stemmene fra New Hampshires 300 valgkretser telles gjennom natta.

Trump-suksess Bernie Sanders tok en overbevisende seier mot Hillary Clinton blant demokratene.

Det var en svært glad Sanders som gikk på scenen på Concord High School i New Hampshire rundt 03.30 i natt.

- Republikanerne vinner når folk er demoraliserte og velgeroppslutningen er lav. Demokratene vinner når oppslutningen er høy. Vi må komme sammen og vinne mot dem i nobvember, sier Sanders i talen som holdt på å trekke ut i det evige.

Både han Han og Donald Trump har klart å omsette en bevegelse med enorm entusiasme i stemmer her i New Hampshire.

Utenfor valgvaken til Trump på en bankettsal like utenfor sentrum av den største byen, Manchester, sto flere hundre mennesker i kø i seks minusgrader. Minst 50 av dem måtte gå slukøret hjem etter at brannsjefen satte en stopper for antall folk i lokalet.

Dagbladet oppdaterer saken