Ble ofret i overvåkningsskandale - denne uka fikk hun en ny på pulten

For 14 år siden ble Grete Faremo syndebukken da Berge Furre ble overvåket. Nå sliter hun med å svare på hva hun visste om videoovervåkningen av Arne Treholt.

GIKK AV ETTER EN HEKTISK HELG: Grete Faremo på vei ut av regjeringskvartalet etter at hun gikk av som statsråd i 1996. Jagland ga henne sparken. Foto: NTB-foto: Richard Sagen
GIKK AV ETTER EN HEKTISK HELG: Grete Faremo på vei ut av regjeringskvartalet etter at hun gikk av som statsråd i 1996. Jagland ga henne sparken. Foto: NTB-foto: Richard SagenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arne Treholt kjemper igjen for å renvaske seg fra spiondommen, og det har ført til at en ny overvåkingssak ganske tilfeldig havnet på forsvarsminister Grete Faremos fang denne uka, 14 år etter at hun ble rammet av en alvorlig overvåkningsskandale.

I 1996 ble hun sparket fra sin statsrådjobb av daværende statsminister Thorbjørn Jagland fordi POT hadde overvåket Berge Furre mens han satt i Lund-kommisjonen som gransket de hemmelige tjenestene. Faremo var POTs øverste sjef.

Det dukket opp spørsmål om Faremo visste om overvåkningen og om hvorfor hun ikke hadde informert Stortinget om dette.
Hun har hele tiden ment hun ble urettmessig sparket.

Ny overvåkningssak
Nå handler det om Ketil Lund denne uka informerte om den ulovlige videoovervåkningen av Arne Treholt, sannsynligvis gjort mellom 1983 - 84. Dette har Lundkomisjonens medlemmer visst om i minst 14 år, men holdt det hemmelig helt fram til denne uka.  Det var POTs etterforskningsleder på Treholtsaken, Ørnulf Tofte, som informerte kommisjonen om dette, antakelig i 1996.

Kommisjonen som avslørte omfattende ulovlig overvåking i Norge, sa ikke noe om videoovervåkningen av Treholt til offentligheten. Men varslet kommisjonen eller andre, som Tofte, politiske ledere, for eksempel justisminister Faremo? Og hva visste overvåkningspolitiets øverste sjefer i 1996?

Det vil ikke Faremo svare på.

Forsvarsministerens informasjonspersonell vil ikke la oss intervjue Faremo i saken og vil heller ikke utdype hvorfor Faremo ikke svarer.

GA FAREMO SKYLDA: Statsminister Thorbjørn Jagland sparket statsråden fordi hun ikke hadde sørget for at Stortinget ble informert om at Berge Furres navn var på lista over overvåkede. Selv har hun siden ment hun ble urettferdig ofret i saken. 
 NTB-foto / Scanpix: Morten Holm
GA FAREMO SKYLDA: Statsminister Thorbjørn Jagland sparket statsråden fordi hun ikke hadde sørget for at Stortinget ble informert om at Berge Furres navn var på lista over overvåkede. Selv har hun siden ment hun ble urettferdig ofret i saken. NTB-foto / Scanpix: Morten Holm Vis mer

- Hun har sagt det hun har å si i den saken, sier Faremos spesialrådgiver Birgitte Frisch.

 - Det sender ut et rart signal at hun hverken vil avkrefte eller bekrefte?

-  Hun har ikke noe mer å si i den saken, sier Frisch, som avviser at Faremo trenger mer tid på å undersøke hva slags informasjon hun fikk i saken. 

Tidligere denne uka sendte Faremo denne uttalelsen på epost til Dagbladet:

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt Ketil Lund i møter med Justisdepartementet har informert om videoovervåking/romavlytting.

Historiker Hans Olav Lahlum understreker at dette med kjennskap til videoovervåkning er en mindre alvorlig sak enn Furre-saken:

BLE VENNER IGJEN: Tidligere
ekspedisjonssjef i Justisdepartementet Berit Fosheim (til venstre) sa at Faremo var informert om overvåkningen av Furre, mens Faremo nektet. Fosheim måtte også gå som følge av Furre-skandalen.
BLE VENNER IGJEN: Tidligere ekspedisjonssjef i Justisdepartementet Berit Fosheim (til venstre) sa at Faremo var informert om overvåkningen av Furre, mens Faremo nektet. Fosheim måtte også gå som følge av Furre-skandalen. Vis mer

- Dette skjedde jo ikke mens hun satt, men handler om hun fikk beskjed eller ei om noe som hadde skjedd mange år tidligere. Det er primært kommisjonen som i tilfelle her burde svare på hvorfor de ikke tok dette med i rapporten sin eller gikk ut med det på noen måte. Som sittende justisminister vil man alltid kunne skjære igjennom og ta opp det som har skjedd, men det var mer dynamitt i Furresaken som foregikk mens hun satt som minister, sier historiker Hans Olav Lahlum, som nylig kom ut med boka «Noen av oss har snakket sammen», som går bak kulissene i Arbeiderpartiet.

Legger lokk på saken
Men å få noen i tale om hva de visste har vist seg vanskelig. Ketil Lund har gjort seg utilgjengelig, og har denne uka bare sagt sendt en sms til VG som gjengir at han avviser informasjon til Faremo. Kommisjonsmedlem Berge Furre sier han ikke husker at det ble informert til politisk ledelse. De andre medlemmene har ikke latt seg intervjue om dette.

I Justisdepartementet har en annen som kan oppklare hva han visste om videoovervåkning også valgt å gjøre seg utilgjengelig. Informasjonsavdelingen lar oss ikke intervjue tidligere overvåkningssjef Hans Olav Østgaard, som fikk sparken som POT-sjef etter Furreskandalen i 1996. Kommunikasjonsdirektør Gunnar A. Johansen sender oss på epost følgende uttalelse:

- Treholt-saken var for lengst avsluttet da Østgaard var leder for POT. Dersom Gjenopptakelseskommisjonen likevel skulle ønske en samtale med Østgaard i forbindelse med kommisjonens behandling av saken, stiller Østgaard selvfølgelig opp på det. Ut over det har han ingen kommentar.

Påstand sto mot påstand
Mandag 16. desember 1996 var Grete Faremos første politiske karriere over. Denne helga hadde det foregått intens forhandling i hemmelighet. Statsminister Thorbjørn Jagland kom med en redegjørelse i Stortinget, og Grete Faremo gikk av som statsråd, sammen med Overvåkingssjef Hans Olav Østgaard og Berit Fosheim Justisdepartementet.

Spørsmålet var om Faremo visste om overvåkningen av Lund.

Overvåkningssjef Hans Olav Østgaard og ekspedisjonssjef Berit Fosheim som var sjef i politiavdelingen i Justisdepartementet hevdet at Furres navn ble nevnt i to møter høsten 1995 mellom departementet og Politiets overvåkningstjeneste.

«Ga Faremo dødskysset» skrev Dagbladet da Fosheim forklarte seg i Furre-høringen i Stortinget.

Statsråd Faremo, departementsråd Rakel Surlien og tidligere statssekretær Ingeborg Moen Borgerud hevdet det motsatte.

BLE OVERVÅKET: Berge Furre skrev artikler i et østtysk magasin under pseudonym på 1960-tallet, og og ble overvåket.
BLE OVERVÅKET: Berge Furre skrev artikler i et østtysk magasin under pseudonym på 1960-tallet, og og ble overvåket. Vis mer

Siden Faremo fikk sparken i 1996 har venner og familie forsøkt å renvaske Faremo. Faren hennes Osmund gikk ut mot Jagland og kalte dette partitaktiske «mishandling» av datteren. Selv argumenterte hun sterkt for at hun ikke kunne ha gjort noe for å stoppe etterforskningen av Furre.

Kritikere av Jagland har karakterisert prosessen mot henne som skitten, og fremholdt at hun ble urettmessig ofret.

Jagland fremholdt på sin side at det var Faremos ansvar at Berge Furres navn aldri ble nevnt til Stortingets kontrollorgan. Han var enig i at hun ikke kunne ha grepet inn i etterforskningen, men mente hun hadde ansvar for å informere.

- Det departementet visste var at det pågikk søk på flere navn i Stasi-arkivene, hvorav Berge Furre var ett. Jeg tok ansvar for det departementet visste, men skal jeg ha objektivt ansvar for det departementet ikke visste? Det ville gitt merkelige utslag, sa Faremo til Dagbladet etterpå.

Glad over å være tilbake
Da Jens Stoltenberg hentet Faremo inn i varmen igjen 20. oktober i fjor og ga henne jobben som forsvarsminister, snakket Faremo i flere portrettintervjuer om gleden over å komme tilbake som politiker og om hvor mye hun tenkte på sin da avdøde far, som hadde kjempet for henne.

- I dag er jeg glad og ganske stolt over å ha fått ny tillit. Jeg har tillatt meg å føle litt på det, sa Grete Faremo da hun tiltrådte som forsvarsminister.

Berge Furre-saken var ikke lenger på dagsorden. Faremo hadde jobbet i fremtredende stillinger i det private næringsliv siden hun fikk sparken.

FIKK SPARKEN: POT-sjef Hans Olav Østgaard måtte også gå etter Berge Furre-saken. Her rygg til rygg med Furre i det han forlater høringen om de hemmelige tjenester i Stortingets kontrollkomite.
Foto: Gunnar Lier / SCANPIX .
FIKK SPARKEN: POT-sjef Hans Olav Østgaard måtte også gå etter Berge Furre-saken. Her rygg til rygg med Furre i det han forlater høringen om de hemmelige tjenester i Stortingets kontrollkomite. Foto: Gunnar Lier / SCANPIX . Vis mer

- Det er lett å forstå at Faremo opplevde dette som ubehagelig. Hun oppfattet nok at andre i partiet brukte dette for å bli kvitt henne. Hun kom inn som ung statsråd og måtte håndtere en sektor med sterk lukket kultur, etater som historisk har levd sitt eget liv. Jeg synes ikke det ennå er et komplett nok bilde til bastante konklusjoner om at hun ble urimelig behandlet eller ei. Det hender av og til at en statsråd må ta konstitusjonelt ansvar uten å ha gjort så mye galt. Det hadde skjedd noe alvorlig galt innenfor hennes formelle ansvarsområde, sier historiker Hans Olav Lahlum.

FIKK MASSIV STØTTE: Familie og venner var svært kritiske til oppsigelsen av Faremo.
FIKK MASSIV STØTTE: Familie og venner var svært kritiske til oppsigelsen av Faremo. Vis mer