Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steve Bannons fall:

Ble omtalt som Trumps «mester­hjerne», så gikk det galt

Det er ikke bare den siste tida det har stormet rundt Donald Trumps tidligere sjefstrateg.

TURBULENT: Det siste året har vært turbulent for Steve Bannon. Etter siste offentlige konfrontasjon med Donald Trump har han valgt å forlate vervet som styreleder i Breitbart News Network. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
TURBULENT: Det siste året har vært turbulent for Steve Bannon. Etter siste offentlige konfrontasjon med Donald Trump har han valgt å forlate vervet som styreleder i Breitbart News Network. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av et knapt år har Steve Bannon gått fra å bli omtalt som Trumps «mesterhjerne», til å miste det meste. Tirsdag kveld ble det klart at presidentens tidligere sjefstrateg også forlater vervet som styreleder i Breitbart News Network.

Bakgrunnen til Bannons store fall tilskrives de to bøkene «Devil’s Bargain» og «Fire and Fury».

Ingen av bøkene falt i god jord hos presidenten. At Bannon ble omtalt som selve mesterhjernen bak valgkampen, skal ha ført til en isfront mellom kamphanene, som ledet til at Bannon mistet jobben som sjefstrateg.

Da Bannon attpåtil kom med kraftig skyts mot presidenten i «Fire and Fury», rant det over for Trump.

- Steve Bannon har ikke noe med meg eller presidentskapet mitt å gjøre. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben. Han mistet forstanden, skrev Trump på Twitter.

Her er et innblikk i tida hvor Bannon, ifølge Trump, fortsatt hadde forstanden intakt - og fram til hans ferskeste nederlag.

Inn i Det hvite hus

Under valgkampen forlot Bannon stillingen som redaktør for det sterkt høyreorienterte nettstedet, og tok på seg rollen som Trumps nærmeste rådgiver. Der var han blant annet en sterk pådriver for presidentens «USA først»-agenda, noe som seinere resulterte i at han ble med videre under Trumps presidentskap.

Det gikk ikke upåaktet hen i amerikanske medier, ettersom mannen tidligere hadde blitt beskrevet i følgende ordelag:

- Donald Trumps nye valgkampsjef er en flammekaster i cargoshorts, skrev nyhetsbyrået AP i august 2016.

- Denne mannen er den farligste politiske aktøren i Amerika, skrev Bloomberg i 2015.

Bannons selvtillit

Om sin daværende rolle i Det hvite hus, sammenliknet Bannon seg med en berømt historisk skikkelse.

- Jeg er Thomas Cromwell i Huset Tudor, sa Bannon i et intervju med Hollywood Reporter, med referanse til kretsen rundt Englands kong Henrik VIII, som på 1500-tallet var preget av voldsomme intriger og maktkamp.

I løpet av åtte år fra 1532 til 1540 sørget Cromwell for et dramatisk skifte i verdenspolitikken, som mektig rådgiver for kong Henrik VIII av England, før han til slutt ble henrettet. ​

Starten på nedturen

Men så skulle det hele snu. På kort tid gikk Bannon fra å bli omtalt som arkitekten bak Donald Trumps overraskende valgseier, til å havne i interne stridigheter.

Etter en periode med spekulasjoner om at det hadde oppstått isfront mellom Trump og Bannon, ble han i starten av april fjernet fra det nasjonale sikkerhetsrådet.

- Det har vært en stor kamp mellom nasjonalistene og «høyre-demokratene», sa kilder til Politico den gang, seinere hevdet det samme nettstedet at Trumps svigersønn, Jared Kushner spilte en hovedrolle i den interne maktkampen.

Spekulasjonene om at Bannons høye stjerne var i ferd med å falle, varte og gikk i månedsvis. Seinere ble det hevdet at kjernen til stridighetene mellom Bannon og Trump, var at han fikk den store æren for valgseieren.

Blant annet ble boka «Devil’s Bargain» av journalisten Joshua Green utgitt i juli i fjor, hvor Bannon ble gjort til hovedpersonen, mens Trump ble avspist med en birolle.

- Jeg elsker å lese om alle «geniene» som var så avgjørende for min valgsuksess. Problemet er, de fleste finnes ikke. #Falske nyheter!, skrev presidenten på Twitter som svar på tiltale.

- Går i krigen for Trump

I tida som gikk ble han omtalt som «en person som forsøker å suge seg selv» av Trumps tidligere kommunikasjonssjef, Anthony Scaramucci. Og kilder hevder at Kushner, og Trumps stabssjef John Kelly, skal ha bedt presidenten om å sparke Bannon.

Til slutt var Bannons dager talte. 18. august kom nyheten om at Steve Bannon var ferdig i stillingen som Trumps sjefstrateg. Det er imidlertid uklart om det var Bannon selv som sluttet, eller om han ble bedt om å gå.

I hans første kommentar til pressen som arbeidsledig sa han at han er villig til å «gå i krigen» for Trump.

- Hvis det er noen forvirring, la meg være klar: Jeg forlater Det hvite hus og vil gå i krigen for Trump mot hans motstandere - i Kongressen, i media og i næringslivet, sa Bannon til Bloomberg.

Få timer etter uttrykte Bannon sine tvil til at Donald Trumps periode ved makta ville vare svært mye lenger.

- Presidentskapet er over. Det vil bli noe annet. Det kommer til å bli mange kamper, og det vil bli gode og dårlige dager, men presidentskapet er over, sa han til nettstedet The Weekly Standard.

Det siste stikket

Muligens var det et frampek til hva som var i vente. For den siste uka har det daglig kommet drypp fra boka «Fire and Fury» av Hollywood Reporter-journalist Michael Wolff, ei bok som handler om livet på innsiden av Det hvite hus. Der går Bannon kraftig til angrep mot Trumps sønn, Donald Trump jr.

I boka kaller han et møte avholdt med flere russere og Donald Trump jr. for «upatriotisk» og «forrædersk».

I tillegg er han i boka sitert på at han tror Russland-etterforskningen vil dreie seg om hvitvasking, og kommer med følgende spådom:

- De kommer til å knuse Donald jr. som et egg på riksdekkende TV.

Trumps svar

Det fikk Donald Trump til å steile. Han brukte sitt motsvar til å benekte at Bannon spilte en avgjørende rolle for hans valgseier i 2016, og hevder at Bannon lot som om han var i krig med mediene.

- Likevel brukte han tida i Det hvite hus på å lekke falske informasjon til mediene for å få seg selv til å virke viktigere enn han var, skriver Trump.

- Steve var nesten aldri i møter sammen med meg og lot bare som han hadde innflytelse for å lure folk uten peiling og tilgang, som han har hjulpet med å skrive falske bøker, svarer Trump.

I tillegg avviste Trump at han hadde hatt noe særlig kontakt med journalisten bak boka.

- Bare så dere vet det ... Jeg var aldri med på noe intervju med ham (Wolff, red.anm.). Han var aldri i det ovale kontor. Vi hadde ikke noe intervju. Jeg ble intervjuet kjapt av ham en gang for lenge siden, angående en annen artikkel. Jeg kjenner ikke denne fyren, men jeg antar at «Sloppy Steve» (slurvete, red.anm.) tok ham med inn i Det hvite hus veldig ofte, og det er en av disse tingene ... Det er derfor «Sloppy Steve» nå må se seg om etter en ny jobb.

Bannons helomvending

Og noe av det siste Bannon gjorde før han forlot vervet som styreleder i Breitbart News Networks, var å snu totalt i framstillingen av Trump.

- Jeg angrer på at mitt forsinkede svar på den unøyaktige rapporteringen om Donald jr., har fått oppmerksomheten vekk fra de historiske bragdene presidenten har fått til i løpet av det første året, sier han til nyhetsnettstedet Axios.

- Mine kommentarer var rettet mot Paul Manafort, en erfaren kampanjeproff med erfaring og kunnskap om hvordan russerne opererer. Han burde vite at de er slue og ikke våre venner. For å gjenta, de kommentarene var ikke rettet mot Donald jr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!