Mann brannskadd etter bad på Frøya

Ble oppdaget etter fire dager

- Vanskelig, trist og traurig situasjon, sier ordføreren.

I FULL BEREDSKAP: Frøya kommune har satt beredskapsledelse etter at de ble orientert om brannskadene. Foto: Ronny Teigås
I FULL BEREDSKAP: Frøya kommune har satt beredskapsledelse etter at de ble orientert om brannskadene. Foto: Ronny Teigås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frøya kommune oppklarer i en pressemelding i dag hva de i går kalte en «uønsket alvorlig hendelse» ved et kommunalt bofellesskap for funksjonshemmede.

Kommunen opplyser at den skadde er en mann i 50-åra, som er innlagt på Haukeland sykehus i Bergen for behandling av brannskader. Skadene ble trolig påført ham under et bad 27. april, men ble ikke oppdaget før det var gått fire dager.

- Interne undersøkelser tyder så langt på at skadene ikke skyldes en villet handling, understreker kommunen.

Politiet varslet i dag

Pressemeldingen beskriver et hendelsesforløp der lege og ambulanse ble tilkalt til bofellesskapet 27. april. Mannen ble først sendt til St. Olavs hospital i Trondheim, deretter til Bergen og Haukeland, hvor landets fremste avdeling for behandling av brannskader ligger.

- Kommunen har orientert politiet om hendelsen i dag, 06.05.21. Politiet vil opprette en undersøkelsessak med bakgrunn i henvendelsen, står det i pressemeldingen.

Frøyas ordfører Kristin F. Strømskag (H) bekrefter at det gikk fire dager fra hendelsen, til brannskader ble mistenkt. Først da ble de varslet, og meldte straks ifra til Statsforvalteren og Helsetilsynet.

- Lege og ambulanse som kom til stedet, mistenkte akutt sykdom og ikke brannskader. Det kom først fram på Haukeland, forteller Strømskag til Dagbladet.

Ordføreren opplyser videre at den aktuelle ansatte blir ivaretatt, i likhet med alle andre involverte.

- Det er en vanskelig, trist og traurig situasjon for alle berørte, sier hun.

- VANSKELIG: Frøyas ordfører Kristin F. Strømskag sier situasjonen som er oppstått, er vanskelig for alle berørte. Foto: Ronny Teigås
- VANSKELIG: Frøyas ordfører Kristin F. Strømskag sier situasjonen som er oppstått, er vanskelig for alle berørte. Foto: Ronny Teigås Vis mer

Flere liknende saker

De siste åra har det i Norge vært flere hendelser der personer med behov for assistanse er blitt badet i altfor varmt vann. Seinest i mars i år ble en kvinne siktet etter at en mann i 50-åra døde i et bofellesskap i Vestfold.

I fjor sommer ble en kvinne i 30-åra dømt til åtte måneders fengsel for uaktsomt drap etter at språkløse Alf Johan Halvorsen (51) døde etter et bad.

Frøya kommune har igangsatt en gjennomgang av alt teknisk utstyr, samt rutiner og prosedyrer. De har løpende dialog med bebore, pårørende og ansatte ved bofellesskapet. Også de andre beboerne og deres pårørende er orientert.

- Frøya kommune tar hendelsen på største alvor og har stort fokus på ivareta alle dem som står i en svært vanskelig situasjon, avslutter kommunen.

- Svært alvorlig

Karl Haakon Sævold, styreleder i Stiftelsen SOR (tidligere Samordningsrådet for arbeid for mennesker med utviklingshemning), mener hendelsen på Frøya er svært alvorlig.

KRITISK: Karl Haakon Sævold, styreleder i Stiftelsen SOR. Foto: Stiftelsen SOR
KRITISK: Karl Haakon Sævold, styreleder i Stiftelsen SOR. Foto: Stiftelsen SOR Vis mer

- Personer som bor i bofellesskap og deres pårørende må være trygg på og kunne stole på at tjenestene som ytes er god, og at kvaliteten er god, sier Sævold til Dagbladet.

Styrelederen påpeker at det må være gode rutiner, og at det må sikres tilstrekkelig kompetanse i tjenestene, god ledelse samt opplæring og veiledning av god kvalitet. Han peker videre på behovet for tilstrekkelig bemanning med riktig kompetanse og på behovet for hele, faste stillinger.

- Den enkelte ansatte har et ansvar, men først og fremst er det et ledelses- og styringsansvar og et politisk ansvar, framholder Sævold.

Avdekket alvorlig svikt

Han minner om at Helsetilsynet i rapporten «Det gjelder livet» (2017) fant til dels alvorlig svikt i tjenestetilbudet i et flertall av de undersøkte kommunene.

- Nå må dette tas på alvor - ikke bare i Frøya kommune, men i kommuner over hele landet, sier SOR-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer