OPPRØRT: -Det opprører meg at folk mener det er legitimt at de som vasker hos dem skal tjene veldig mye dårligere og ha helt andre arbeidsforhold enn de kunne finne på å jobbe under selv, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Øistein Norum Monsen.
OPPRØRT: -Det opprører meg at folk mener det er legitimt at de som vasker hos dem skal tjene veldig mye dårligere og ha helt andre arbeidsforhold enn de kunne finne på å jobbe under selv, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Øistein Norum Monsen.Vis mer

Ble opprørt - bevilget 10 mill.

Etter avslørende Dagblad-artikler om renholdsbransjen, setter arbeidsministeren av 10 millioner til å rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den første uka i juli lovte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm full opprydding i forholdene Dagbladet hadde beskrevet i artikkelserie med vignetten «Skitten vask». Nå viser hun at hun mente alvor.
I statsbudsjettet som ble lagt fram igår, er det satt av ti millioner kroner til å «forsterke arbeidsmiljøarbeidet og arbeidet for anstendige og seriøse arbeidsforhold» for renholderne.

Mye av pengene skal brukes til å lage en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer, slik NHO og LO har bedt om i flere tiår.
-Det går på at du har tariffavtaler, arbeidsavtaler, bedriftshelsetjeneste, betaler skatt og avgifter. Men jeg er veldig opptatt av at godkjenningsordningen ikke er nok. Vi har mange systemer som formelt gjør at ting ser ordentlig ut, men vi må også sørge for at tingene virkelig fungerer, sier Bjurstrøm til Dagbladet.
Foreløpig er det ikke klart hvem som skal administrere godkjenningsordningen, som hun håper skal være på plass neste sommer. Bjurstrøm vil kombinere med en effektiv kontrollordning. Den skal omfatte flere relevante myndigheter i tillegg til Arbeidstilsynet.

I artikkelserien «Skitten vask» omtalte Dagbladet blant annet forbindelser mellom renholdsfirmaer og narkotikakriminalitet, utstrakt skattejuks, ekstremt lave lønninger og utnyttelse av asylsøkere. På kontoret sitt igår ettermiddag snakket arbeidsministeren om hvorfor saken engasjerer henne - også på et personlig plan.
-Det opprører meg at folk mener det er legitimt at de som vasker hos dem skal tjene veldig mye dårligere og ha helt andre arbeidsforhold enn de kunne finne på å jobbe under selv, sier hun til Dagbladet.
Hun er også bekymret over at mange arbeidsinnvandrere behandles dårlig i Norge.
-Vi trenger at de folkene som gjlør jobben for oss behandles påå en ordentlig måte, og får ordentlige arbeidsforhold. Det trenger vi både fordi noe annet er helt uakseptabelt i forold til de folkene det gjelder, fordi det undergraver hele vårt lønnssystem og fordi vi også skal sørge for at de menneskene som gjør disse jobbene kan leve av dem og sende hjem penger, sier hun.

-Var dette noe du ikke har visst før nå?
-Jeg har ikke vært i denne posten så veldig lenge. Når man da får en så klar dokumentasjon som Dagbladet hadde i den serien deres, og partene i arbeidslivet så tydelig sier at her må man gjøre noe, opplever jeg kombinasjonen av trykket fra det offentlige lyset på det, og partenes engasjement som en veldig gyllen anledning. Jeg opplevde det ikke som et press, jeg opplevde det som en veldig, veldig stor mulighet, sier Hanne Bjurstrøm.