Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-øvelsen «Trident Juncture»

Ble overrasket da Forsvaret plutselig banket på døra

Bonde Olaf By lånte bort gården sin til tidenes NATO-øvelse.

FESTDAG: Kari Leinan, kommandersjersant i RSOM- bataljon i Forsvaret (til venstre), bonde Olaf By og May Britt Velen-Odlo, oberstløytnant og bataljonsjef for RSOM-bataljonen, gleder seg over den gjennomførte NATO-oppvisningen under Trident Juncture. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
FESTDAG: Kari Leinan, kommandersjersant i RSOM- bataljon i Forsvaret (til venstre), bonde Olaf By og May Britt Velen-Odlo, oberstløytnant og bataljonsjef for RSOM-bataljonen, gleder seg over den gjennomførte NATO-oppvisningen under Trident Juncture. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så pen du var i dag.

NÆRT: Skuelystne fikk se militærfartøy under Trident Juncture på nært hold. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
NÆRT: Skuelystne fikk se militærfartøy under Trident Juncture på nært hold. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Godt jobba!

May Britt Velen-Odlo, oberstløytnant og bataljonsjef for RSOM-bataljonen i Forsvaret og Kari Leinan, kommandersjersant i samme bataljon, stopper den dresskledde bonden Olaf By på parkeringsplassen med militærkjøretøy.

By er bonden som har stilt 300 dekar av gården ved Trondheimsfjorden til disposisjon for 3000 NATO-soldater, et dusin bevæpnede militærkjøretøy på land, 42 fly og 14 helikopter. Tirsdag ble NATOs styrkedemonstrasjon Joint Capability Demonstration, arrangert for NATO-toppene.

DIREKTE: Om lag 3000 soldater fra flere ulike land vil delta i forestillingen på Byneset i Trondheim. Video: NRK Vis mer

Utsikt til krigsskipene

Fra gården ser man langt utover fjorden og ned på de nederlandske krigsskipene HNLMS Johan de Witt, HNLMS Karel Doorman og det franske angrepsskipet Dixmude.

Velen-Odlo og Leinan forteller at hele jordet var bare gjørme bare for en uke siden. Hadde ikke bakken tørket opp hadde det blitt vanskelig å gjennomføre den planlagte oppvisningen.

3000 SOLDATER: Flere tusen soldater deltok i NATO-øvelsen på Olaf Bys gård på Byneset utenfor Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
3000 SOLDATER: Flere tusen soldater deltok i NATO-øvelsen på Olaf Bys gård på Byneset utenfor Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

- Han lovte at han hadde kontakter oppover. Det er kaldt, men det ble bra, sier Velen-Odlo.

NATO-VENNLIG: Bonde Olaf By er for NATO og er glad for å kunne stille gården til disposisjon for NATO-øvelse. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
NATO-VENNLIG: Bonde Olaf By er for NATO og er glad for å kunne stille gården til disposisjon for NATO-øvelse. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

By har også bidratt med å blant annet bygge et ekstra hus som er blitt brukt av NATO-soldatene i forbindelse med øvelsene.

Forsvaret banket på døra

Da Forsvaret og fylkeskommunen banket på døra til By i 2017 tenkte By at de hadde kommet til rett plass.

- Det er klart jeg er veldig NATO-vennlig. Jeg synes det er veldig greit å stille gården til disposisjon for en øvelse for dette.

- Ble du overrasket da du fikk henvendelsen?

- Ja, jeg visste ikke hva Trident Juncture var før de var her, men jeg fikk tidlig forståelse hva slags arrangement det var og omfanget av det. Jeg tenkte som så at jeg måtte spille på lag. Det er bedre å forhandle enn at de bare tar seg til rette. Det var min første tanke.

Festdag

Lyden av drønn fra krigsfly og bomber har fylt den isklare lufta i det Byneset, som er oppkalt etter Bys gård, ble angrepet av marinefartøy, kampfly og helikoptere.

- Vi har hatt en kjempefin dag og kost oss og blitt servert masse god mat, forteller By, som har hatt en festdag med 60 familiemedlemmer som har hatt orkesterplass til alt som har foregått.

By kan forstå hvorfor beliggenheten for NATO-øvelsen har passet så godt som den har gjort.

- Beliggenheten er etter mitt skjønn meget brukbar. Jeg har også infrastruktur på gården som de har kunnet benytte seg av fordi jeg tidligere har drevet med utleie til forsvaret, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!