Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ble radikalisert av Profetens Ummah

22-åringen fra Østlandet som ble skutt i Syria, skal ha blitt radikalisert gjennom det islamistiske miljøet Profetens Ummah i Norge.

 RADIKALISERT:  22-åringen som er terrorsiktet skal ha blitt radikalisert og hatt en relasjon fra den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Bildet er fra Profetens Ummahs demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo i september 2012. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet
RADIKALISERT: 22-åringen som er terrorsiktet skal ha blitt radikalisert og hatt en relasjon fra den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Bildet er fra Profetens Ummahs demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo i september 2012. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at den 22 år gamle norsk-pakistaneren, som nå ligger hardt skadet på et sykehus i Oslo-området, hadde nær kontakt med det det ytterliggående fundamentalistiske miljøet Profetens Ummah, før han reiste til Syria.

PST skal ha informasjon som viser at radikaliseringsprosessen til 22-åringen utviklet seg mens han hadde kontakt med sentrale personer i den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet 22-åringen fra Østlandet for å ha deltatt i krigshandlinger sammen med fundamentalistiske islamistiske grupperinger i Syria.

Dagbladet har i dag ikke lykkes med å få intervju med  Profetens Ummahs talsmann Ubaydullah Hussain - tidligere kjent under navnet Arslan Maroof Hussain.

Ubaydullah Hussain har tidligere trukket seg minst to ganger som talsmann for Profetens Ummah. Det er uklart hvilken rolle Ubaydullah Hussain i dag har i den islasmistiske organisasjonen i Norge.

Drap og terror Sammen med terrorist- gruppene Jabath al Nusra og ISIL (Islamisk stat i Irak og Levanten) skal 22-åringen ha deltatt i militære aksjoner, drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre personer eller grupper de oppfatter som vantro, heter det i den meget alvorlige siktelsen.

PST mener å kunne bevise at 22-åringen har deltatt i terrorhandlinger i Syria. Han er derfor som første norske statsborger siktet etter straffelovens paragraf 147 d - for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Profetens Ummah Dagbladet vet at PST etterforsker saken bredt, og sjekker hvilken rolle den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah har hatt.

PST er svært interessert i Profetens Ummahs rolle i 22-åringens radikaliseringsprosess.

Et annet sentralt spørsmål for etterforskerne er hvordan mannen reiste fra Norge i fjor høst, og hvordan han kom i kontakt med terrororganisasjonene Jabath al Nusra og ISIL. 

Det er også av stor interesse for sikkerhetspolitet å få avklart om og hvordan det islamistiske miljøet i Norge har direkte kontakt med de fryktede terrororganisasjonene i Syria.

TERRORISTER:  22-åringen skal ha kjempet sammen med den fryktede terrorgruppa ISIL i Syria. ISIL er så ekstreme at terrornettverket al-Qaida har tatt avstand fra organisasjonen.  Foto: Reuters.
TERRORISTER: 22-åringen skal ha kjempet sammen med den fryktede terrorgruppa ISIL i Syria. ISIL er så ekstreme at terrornettverket al-Qaida har tatt avstand fra organisasjonen. Foto: Reuters. Vis mer

Både Jabat al Nusra og ISIL er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Jabat al Nusra har fortsatt nær kontakt med terrornettverket al-Qaida. For noen uker siden gikk en talsmann for al-Qaida ut og tok avstand fra ISIL. Årsaken var at al-Qaida mente ISIL var for ekstreme og voldelige.

Ba om hjelp I forrige uke kunne TV2 fortelle at flere norske statsborgere som hadde reist til Syria hadde bønnfalt norske myndigheter og Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge.

Dagbladet får bekreftet at den skuddskadde 22-åringen var en av islamistene som ville hjem til Norge.

Dagbladet er også kjent med at noen få andre Syria-reisende den siste uken skal ha kommet hjem til Norge, etter å ha deltatt i den blodige borgerkrigen på opprørernes side.

- Vi kommenterer aldri enkeltsaker, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Men jeg kan bekrefte at en håndfull personer den siste tiden har kontaktet UD og bedt om hjelp for å komme hjem til Norge. Vi har ikke hatt anledning til å hjelpe norske statsborgere ut av Syria, sier Michelsen til Dagbladet.

- Har norske myndigheter hjulpet norske islamister ut fra noen av Syrias naboland?

- Nei, det har vi ikke, sier pressevakt Michelsen til Dagbladet.

- Etterforsker videre Familien til 22-åringen skal etter det Dagbladet erfarer ha hatt en sentral rolle, og vært pådriver for å få sønnen hjem til Norge.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste ønsket i dag ikke å kommentere etterforskningen mot 22-åringen.

- Vi bekreftet i går overfor Dagbladet at vi har siktet en norsk statsborger for terror i Syria. Av hensyn til den videre etterforskningen har jeg ingen videre kommentarer, sier Bernsen.

Møtt av PST Da flyet med 22-åringen landet på Gardermoen sist fredag, sto etterforskere fra PST og ventet.

 - HAN ER GLAD:  - Min klient er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem fra Syria, sier advokat Elden.John Christian Elden
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HAN ER GLAD: - Min klient er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem fra Syria, sier advokat Elden.John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er noe uklart om han er formelt avhørt, eller om etterforskerne bare har hatt en kort samtale med den terrorsiktede norsk-pakistaneren som har tilhørighet på Østlandet.

Advokat John Christian Elden som er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen ønsker heller ikke å gi opplysninger om avhørene.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hva han forklarer så lenge saken er i en innledende etterforskningsfase, sier Elden.
  - Når det er medisinsk forsvarlig vil min advokatkollega i Karen Forbrigd være med han i avhør med sikkerhetspolitiet, sier Elden.

- Hvordan stiller den terrorsiktede seg til den alvorlige siktelsen?
 
- Det er selvsagt naturlig at Politiets sikkerhetstjeneste følger med og er opptatt av hva som skjer med nordmenn i utlandet. Men vi mener denne siktelsen er å bruke kanoner uten at jeg skal kalle min klient for en spurv, sier advokat Elden.
 
- Han er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem, sier advokat Elden.

TAUS: Informasjonssjef Martin Bernsen i PST holder kortene tett og vil si lite om etterforskningen mot 22-åringen. Foto:Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Informasjonssjef Martin Bernsen i PST holder kortene tett og vil si lite om etterforskningen mot 22-åringen. Foto:Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart