RADIKALISERT:  22-åringen som er terrorsiktet skal ha blitt radikalisert og hatt en relasjon fra den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Bildet er fra Profetens Ummahs demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo i september 2012. Foto : Sara Estiri/ Dagbladet
RADIKALISERT: 22-åringen som er terrorsiktet skal ha blitt radikalisert og hatt en relasjon fra den islamistiske gruppa Profetens Ummah. Bildet er fra Profetens Ummahs demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden i Oslo i september 2012. Foto : Sara Estiri/ DagbladetVis mer

- Ble radikalisert av Profetens Ummah

22-åringen fra Østlandet som ble skutt i Syria, skal ha blitt radikalisert gjennom det islamistiske miljøet Profetens Ummah i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at den 22 år gamle norsk-pakistaneren, som nå ligger hardt skadet på et sykehus i Oslo-området, hadde nær kontakt med det det ytterliggående fundamentalistiske miljøet Profetens Ummah, før han reiste til Syria.

PST skal ha informasjon som viser at radikaliseringsprosessen til 22-åringen utviklet seg mens han hadde kontakt med sentrale personer i den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet 22-åringen fra Østlandet for å ha deltatt i krigshandlinger sammen med fundamentalistiske islamistiske grupperinger i Syria.

Dagbladet har i dag ikke lykkes med å få intervju med  Profetens Ummahs talsmann Ubaydullah Hussain - tidligere kjent under navnet Arslan Maroof Hussain.

Ubaydullah Hussain har tidligere trukket seg minst to ganger som talsmann for Profetens Ummah. Det er uklart hvilken rolle Ubaydullah Hussain i dag har i den islasmistiske organisasjonen i Norge.

Drap og terror Sammen med terrorist- gruppene Jabath al Nusra og ISIL (Islamisk stat i Irak og Levanten) skal 22-åringen ha deltatt i militære aksjoner, drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre personer eller grupper de oppfatter som vantro, heter det i den meget alvorlige siktelsen.

PST mener å kunne bevise at 22-åringen har deltatt i terrorhandlinger i Syria. Han er derfor som første norske statsborger siktet etter straffelovens paragraf 147 d - for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Profetens Ummah Dagbladet vet at PST etterforsker saken bredt, og sjekker hvilken rolle den islamistiske organisasjonen Profetens Ummah har hatt.

PST er svært interessert i Profetens Ummahs rolle i 22-åringens radikaliseringsprosess.

Et annet sentralt spørsmål for etterforskerne er hvordan mannen reiste fra Norge i fjor høst, og hvordan han kom i kontakt med terrororganisasjonene Jabath al Nusra og ISIL. 

Det er også av stor interesse for sikkerhetspolitet å få avklart om og hvordan det islamistiske miljøet i Norge har direkte kontakt med de fryktede terrororganisasjonene i Syria.

TERRORISTER:  22-åringen skal ha kjempet sammen med den fryktede terrorgruppa ISIL i Syria. ISIL er så ekstreme at terrornettverket al-Qaida har tatt avstand fra organisasjonen.  Foto: Reuters.
TERRORISTER: 22-åringen skal ha kjempet sammen med den fryktede terrorgruppa ISIL i Syria. ISIL er så ekstreme at terrornettverket al-Qaida har tatt avstand fra organisasjonen. Foto: Reuters. Vis mer

Både Jabat al Nusra og ISIL er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Jabat al Nusra har fortsatt nær kontakt med terrornettverket al-Qaida. For noen uker siden gikk en talsmann for al-Qaida ut og tok avstand fra ISIL. Årsaken var at al-Qaida mente ISIL var for ekstreme og voldelige.

Ba om hjelp I forrige uke kunne TV2 fortelle at flere norske statsborgere som hadde reist til Syria hadde bønnfalt norske myndigheter og Utenriksdepartementet om hjelp til å komme hjem til Norge.

Dagbladet får bekreftet at den skuddskadde 22-åringen var en av islamistene som ville hjem til Norge.

Dagbladet er også kjent med at noen få andre Syria-reisende den siste uken skal ha kommet hjem til Norge, etter å ha deltatt i den blodige borgerkrigen på opprørernes side.

- Vi kommenterer aldri enkeltsaker, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Men jeg kan bekrefte at en håndfull personer den siste tiden har kontaktet UD og bedt om hjelp for å komme hjem til Norge. Vi har ikke hatt anledning til å hjelpe norske statsborgere ut av Syria, sier Michelsen til Dagbladet.

- Har norske myndigheter hjulpet norske islamister ut fra noen av Syrias naboland?

- Nei, det har vi ikke, sier pressevakt Michelsen til Dagbladet.

- Etterforsker videre Familien til 22-åringen skal etter det Dagbladet erfarer ha hatt en sentral rolle, og vært pådriver for å få sønnen hjem til Norge.

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste ønsket i dag ikke å kommentere etterforskningen mot 22-åringen.

- Vi bekreftet i går overfor Dagbladet at vi har siktet en norsk statsborger for terror i Syria. Av hensyn til den videre etterforskningen har jeg ingen videre kommentarer, sier Bernsen.

Møtt av PST Da flyet med 22-åringen landet på Gardermoen sist fredag, sto etterforskere fra PST og ventet.

 - HAN ER GLAD:  - Min klient er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem fra Syria, sier advokat Elden.John Christian Elden
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- HAN ER GLAD: - Min klient er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem fra Syria, sier advokat Elden.John Christian Elden Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det er noe uklart om han er formelt avhørt, eller om etterforskerne bare har hatt en kort samtale med den terrorsiktede norsk-pakistaneren som har tilhørighet på Østlandet.

Advokat John Christian Elden som er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen ønsker heller ikke å gi opplysninger om avhørene.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hva han forklarer så lenge saken er i en innledende etterforskningsfase, sier Elden.
  - Når det er medisinsk forsvarlig vil min advokatkollega i Karen Forbrigd være med han i avhør med sikkerhetspolitiet, sier Elden.

- Hvordan stiller den terrorsiktede seg til den alvorlige siktelsen?
 
- Det er selvsagt naturlig at Politiets sikkerhetstjeneste følger med og er opptatt av hva som skjer med nordmenn i utlandet. Men vi mener denne siktelsen er å bruke kanoner uten at jeg skal kalle min klient for en spurv, sier advokat Elden.
 
- Han er glad for å være hjemme, og for å ha fått hjelp fra Norge til å komme seg hjem, sier advokat Elden.

TAUS: Informasjonssjef Martin Bernsen i PST holder kortene tett og vil si lite om etterforskningen mot 22-åringen. Foto:Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Informasjonssjef Martin Bernsen i PST holder kortene tett og vil si lite om etterforskningen mot 22-åringen. Foto:Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer