Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble rasehetset. Fikk sparken

Sikkerhetsvakten Marlon Anderson ba en student om å ikke kalle ham «nigger». Det kostet ham jobben.

SPARKET: Sikkerhetsvakt Marlon Anderson fikk sparken fordi han ba en student om å ikke kalle ham «nigger». Han håper fremdeles at han får jobben tilbake. Foto: Steve Apps / Wisconsin State Journal via AP / NTB scanpix
SPARKET: Sikkerhetsvakt Marlon Anderson fikk sparken fordi han ba en student om å ikke kalle ham «nigger». Han håper fremdeles at han får jobben tilbake. Foto: Steve Apps / Wisconsin State Journal via AP / NTB scanpix Vis mer

Onsdag i forrige uke ble den afroamerikanske sikkerhetsvakten Marlon Anderson tilkalt av viserektor ved skolen han jobber på, Madison West High School i Wisconsin, skriver CNN.

Ble rasehetset

Anderson ble bedt om å hjelpe til med å føre en elev bort fra skolens område. Eleven strittet imot, og ropte og dyttet rektoren.

Anderson tilkalte forsterkninger, og da begynte eleven å rope obskøniteter mot ham. Han brukte også rasistiske ord og uttrykk, deriblant «nigger».

Til å begynne med ba Anderson eleven om å ikke bruke akkurat det ordet, uten å selv si ordet, men eleven fortsatte å kalle ham «nigger» og liknende.

Da sa Anderson det som, ifølge ham selv, skulle koste ham jobben:

- Ikke kall meg nigger.

Har blitt hetset mange ganger

I et brev til skolens foreldre onsdag, skriver skolens rektor at Anderson ikke får fortsette i jobben.

- Som dere vet er vår holdning til bruk av rasistiske ord helt klar. Uavhengig av kontekst eller omstendigheter, så er det ikke akseptabelt på våre skoler, skriver rektor Karen Boran i brevet.

Begrunnelsen, og den strenge håndhevelsen av regelverket, reagerer Anderson på.

- De ønsker bare å si at du ikke kan bruke ordet, punktum. Regelverket skader barna og de ansatte. Uten kontekst skader det mer enn det hjelper, sier Anderson.

Overfor Milwaukee Journal Sentinel forteller Anderson at han har blitt kalt «nigger» mange ganger i de 11 åra han har jobbet for skoledistriktet.

- Jeg følte at jeg ble omtalt på en veldig nedsettende måte, og jeg vil ikke bli kalt det, fordi min mor, min far, mine besteforeldre - de ble kalt dette og kunne ikke si: «Ikke kall meg det!». Jeg er den første generasjonen i min familie som faktisk kan se deg inn i øynene og si: «Ikke kall meg det ordet». Jeg synes ikke det er rettferdig å prøve å ta det fra meg, sier Anderson.

- Du kan ikke bli kvitt rasisme ved å ignorere det - ved å forsøke å skjule ord eller ved å forby ordet. Hva om en hvit student kaller en svart student et «n-ord», uten å si ordet? Det handler om intensjonen bak det du sier.

HETSES: Musikkvideoen til Sophie Elise nye låt «All Your Friends» får massiv rasehets i kommentarfeltet på Youtube. Video: Universal Music Norge Vis mer

Får massiv støtte

Anderson har fått massiv støtte etter at nyheten om sparking ble kjent. Madisons Teachers Incorporated, lærernes lokale fagforening, har levert inn en klage, der de krever at Anderson får jobben tilbake, og at han får etterbetalt lønn for perioden han ikke har fått jobbe, skriver Washington Post.

Andersons kolleger på West High School har startet en innsamlingsaksjon til familien hans på GoFundMe.

- På en skole med over 2300 studenter og 200 ansatte, så har Marlon et brennende ønske og en utrolig evne til å huske hver enkelt persons navn. Han kan lese hva hver person trenger med et blikk, og fyller sjenerøst det behovet med kjærlighet: et hyggelig ord, en tøysete sang, en kjærlig, men tøff advarsel, skriver de på siden til innsamlingsaksjonen.

- Han er en engel for mange av våre studenter. Han er ikke bare en sikkerhetsvakt. Han er den som sørger for at elevene kommer seg inn i klasserommet. Vi kan ikke lære dem noe om de ikke kommer på skolen, sier Michelle Bayouth, læreren som startet innsamlingsaksjonen.

Elevprotest

Fredag protesterte også elevene ved skolen. Hundrevis forlot klasserommene sine og marsjerte to kilometer til skoleledelsens kontorer. Der holdt de opp plakater med påskriften «svarte ansatte betyr noe» og «kontekst betyr noe», skriver Wkow.com.

Anderson får også støtte fra uventet hold. Popstjerna Cher skriver på Twitter at dersom han ønsker å saksøke skoledistriktet, så vil hun dekke kostnadene.

Men det kan hende hun slipper å legge ut. Lederen for skoledistriktet, Gloria Reyes, sier i en uttalelse at hun ønsker at skolestyret skal gjennomgå regelverket på nytt, og hun ønsker også å få behandlet klagen så fort som mulig.

Mens han venter på at klagen blir behandlet, finner den sparkede sikkerhetsvakten styrke og trøst i de mange støtteerklæringene han har fått.

«Jeg er overveldet av kjærligheten. Når jeg kommer tilbake (på jobb) skal jeg personlig følge alle til timen», skriver Anderson på Facebook.

I mellomtida har han fått en midlertidig stilling i den ideelle organisasjonen The Boys & Girls Club of Dane County. De skriver at Anderson har gjort en «fantastisk» med lokale tenåringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media