Ble reddet i siste liten

- Vannet rakk oss til knærne, men understrømmene sugde oss ut, forteller Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Bent Hegna om skrekkopplevelsen i Costa Rica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi visste at vi måtte være forsiktige, og gikk ikke lenger ut enn at vannet rakk oss til knærne. Der kom understrømmene. Bølgene rev sanden bort under føttene på oss og sugde oss ut i vannet, sier Bent Hegna (41). # - Jeg følte at jeg nærmest ble presset ned i havbunnen og sanden, sier han.

Hegna ble reddet i siste liten og måtte på sykehus, men kunne skrives ut etter kort tid. Hans politikerkollega, Høyres stortingsrepresentant Jan Johnsen, mistet livet i den dramatiske kampen mot understrømmene. De var begge på tur til Costa Rica med Stortingets energi- og miljøkomité.

Hegna berømmer sykehuspersonalet og sine venner i stortingskomiteen for all hjelp og støtte.

- Vi sørget for at ingen var alene på rommet sitt natta etter at Jan Johnsen så tragisk druknet. Vi har snakket sammen, holdt sammen, hatt minnestund og sørger sammen. I sorgen er vi glad for at det gikk bra med resten, sier Tore Nordtun, Jan Tore Sanner og Bent Hegna.

I dag kommer de tilbake til Norge sammen med de andre komitémedlemmene.

Dagbladet møtte de nedbrutte stortingspolitikerne på hotellet deres i San José, etter at de hadde holdt minnestund og tent lys for Jan Johnsen som druknet utenfor kysten av Costa Rica lørdag.

Nordtun hadde den tunge oppgaven å varsle Johnsens familie, som han har kjent godt i 20 år.

Jobbet på spreng

Sanner, Nordtun og flere andre jobbet på spreng for å få tak i kameratene som var i bølgenes vold. Hegna fikk de dratt i land få minutter før de fikk tak i Johnsen.

Til tross for opplivningsforsøk som varte i 45 minutter, sto ikke Johnsens liv til å redde. Det var lege til stede under opplivningsforsøket.

- Jeg var helt mørbanket og utmattet. På sykehuset fikk jeg verdens beste forpleining. Legen lagde til og med mat til oss. Tore Nordtun var ved min side hele tida, sier Hegna.

Dagbladet møter en gruppe som er sterkt preget av ulykken. Sammen med ambassadør Ingunn Klepsvik, som alle berømmer for god støtte, foretrekker de å sitte stille sammen. Klepsvik er ambassadør i Nicaragua, med ansvar også for Costa Rica.

Liv og død

- Det er forferdelig å oppleve hvor nær liv og død kan være. En nær venn har forlatt oss. Og det bare én time etter at vi satt og spiste lunsj sammen, sier Sanner, Nordtun og Hegna.

Energi- og miljøkomiteen var på reise i Costa Rica for å studere vern og bruk av de mange nasjonalparkene i landet, samt for å ha samtaler med landets visepresident og miljøvernminister. Nesten 25 prosent av landet er nasjonalparker i Costa Rica, forteller Sanner.

Hjem i dag

I går skulle reisen gått videre til Venezuela, der komiteen skulle vært til palmesøndag. Derfra hadde mange planer om å møte familie og feire påske i Mellom-Amerika og på øyer i det karibiske hav.

Alle planer ble avbrutt, og i går fløy de til Miami for å reise videre til Oslo via Amsterdam.