Ble reddet ut av gravemaskin

- Det var både spennende, skummelt og gøy samtidig, sier Karianne Dvergsdal Bøyum.

JORDRAS: Flere personer måtte evakueres fra E39 tirsdag kveld etter et jordras. Video: Karianne Dvergsdal Bøyum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag fortsetter redningsarbeidet etter at en rekke ras gikk i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Politiet opplyser at det foreløpig ikke er meldt om personskader.

En av dem som havnet midt i det rasutsatte området er Karianne Dvergsdal Bøyum. Hun og kjæresten var på vei fra Førde til Vassenden, en kjøretur på 20 minutter, for å spise middag hos kjærestens foreldre.

- Himmelen åpnet seg

Da de dro fra Førde var det fint vær, men de så at det var noen veldig mørke skyer i området, som de selv ganske snart skulle få oppleve.

- Himmelen åpnet seg. Jeg har aldri sett så mye regn, forteller Bøyum til Dagbladet.

De kom til et område der bilene stoppet opp, fordi en elv rant over veien.

- Vi fikk beskjed om å snu, og da rant det over den andre veien også, sier Bøyum.

RANT OVER: Sju biler og en ambulanse ble fanget mellom de to elvene. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum
RANT OVER: Sju biler og en ambulanse ble fanget mellom de to elvene. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum Vis mer

Sju biler og en ambulanse ble stående fanget mellom de to elvene som flommet over veien. Bøyum forteller at det var rundt 500 - 600 meter mellom de to elvene.

- Med en gang var det litt skummelt. Jeg kom nærmest elva, og var redd for at det skulle komme masse vann. Men jeg tror elva gravde seg ned litt, og ble smalere, sier Bøyum.

- Spennende og skummelt

Det var cirka klokka 17 tirsdag ettermiddag de ble fanget på veien mellom Førde og Vassenden. Der ble til stående i to timer, til en gravemaskin kom og reddet dem ut.

De innesperrede bilistene måtte sette seg på gravemaskinens grabb, før de ble svingt over den ene elva.

- Det var både spennende, skummelt og gøy samtidig, forteller Bøyum.

REDNINGEN: De innesperrede ble svingt i sikkerhet av en gravemaskin. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum
REDNINGEN: De innesperrede ble svingt i sikkerhet av en gravemaskin. Foto: Karianne Dvergsdal Bøyum Vis mer

Da de hadde blitt svingt i sikkerhet, fikk de tilhold på en gård like ved. Det var ingen mobildekning, så ambulansepersonellet fikk kontaktet noen over nødnettet, og fikk en buss opp til området, som kunne frakte folk ned til Vassenden.

Der sitter nå Bøyum hjemme hos kjærestens foreldre. Andre har blitt innlosjert blant annet på et samfunnshus.

- Jeg skulle egentlig guidet noen på en fjelltur på Fjærlandet i dag, men det måtte noen andre gjøre, forteller Bøyum, som inntil videre ikke kommer seg ut av området.

- Ingen personer

Politi og redningsmannskaper arbeidet i de utsatte områdene gjennom hele natta. Omkring 05.30 onsdag morgen melder Vest politidistrikt i en pressemelding at det ikke virker som om noen personer er blitt tatt av ras.

- Det er per nå ikke noe som tyder på at noen personer eller store verdier er tatt av rasene. En rekke bygninger, veier og annen infrastruktur er skadet som følge av ras og nedbør. Det er per nå ikke noe totaloversikt over skadene.

Ikke søk

På nåværende tidspunkt foregår det ikke søk i rasområdene, men hendelsene driftes fortsatt som en redningsaksjon som ledes av politiet.

- Det er fortsatt utfall på telenettet i området, så det er ikke mulig å oppnå telefonisk kontakt med dem som er rammet av dette. På grunn av dette er en del personer ikke gjort rede for, men ingen personer er per nå meldt skadet som følge av hendelsene.

- Det jobbes kontinuerlig med å skaffe oversikt over om disse personene kan befinne seg på evakueringssentrene eller på andre steder i rasområdene, opplyser politiet.

En rekke ras

Tirsdag ettermiddag klokka 16.26 fikk Vest politidistrikt første melding om ras i området ved E39 langs Jølstravatnet. Kort tid seinere fikk politiet inn en rekke meldinger om ras ulike steder over og langs E39 mellom Førde og Skei i Sogn og Fjordane.

Alle nødetater, samt Hovedredningssentralen Sør-Norge ble varslet og sendt ut i området.

Over 150 personer ble evakuert fra området på grunn av fare for nye ras.

Melding om person i vannet

Klokka 20.45 tirsdag kveld fikk politiet melding om ytterligere ett ras på sørsida av Jølstravatnet. Meldingene fra vitner gikk ut på at minst én bil ble tatt, i tillegg til at én person ble meldt observert i vannet.

Både luftambulanse, redningshelikopter og dykkere ble rekvirert, men foreløpig er det ingen personer som er blitt meldt savnet.

Det ble opprettet evakueringssenter både på Gjesthella ungdomsskole på Vassenden og Skei hotell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer