Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble sendt hjem med dødt foster

Med et dødt foster i magen ble kvinnen sendt hjem fra sjukehuset med beskjed om at alt var i orden. Ni uker seinere var hun i ferd med å blø i hjel med store smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Den 40 år gamle kvinnen fra Tvedestrand ble gravid høsten 1998. Hun ble dårlig og havnet på sjukehus. Her ble det fastslått at kvinnen hadde spontanabortert. Deretter ble hun forsikret om at alt var i orden.

Men ni uker seinere ble kvinnen sendt med ambulanse tilbake til sjukehuset i Arendal. Årsaken var kraftige smerter. Da hun ankom sjukehuset, ble hun umiddelbart lagt på operasjonsbordet.

- Det siste jeg husker var da jeg lå på operasjonsbordet. Da hørte jeg en lege si: «Nå blir hun borte for oss.» Jeg var overbevist om at jeg skulle dø. Det er en opplevelse jeg ikke unner min verste fiende, sier kvinnen til Dagbladet.

Mareritt

Da buken ble åpnet, kom det en flom av blod. Sjukehuset anslår at kvinnen mistet rundt tre liter blod. Da blodet var fjernet, fant legene et dødt foster, utenfor livmoren.

Kvinnen hadde båret tvillinger, uten at legene ved sjukehuset hadde oppdaget dette ved forrige kontroll.

Tida etterpå beskriver hun som et mareritt. Hun sliter med angst og posttraumatisk stress. Hun har for første gang måtte ta antidepressiva. Hun bruker også innsovingsmedisiner. Kvinnen er i dag steril, og er 100 prosent ufør.

- Før var jeg åpen og utadvendt. Nå er jeg mest innesluttet.

Både kvinnen og ektemannen er bitre. De medgir at tilliten til sjukehuset, som la om sine rutiner etter tabben, er svekket.

Maktesløs

Sørlandet sjukehus Arendal har erkjent at kvinnen ble feildiagnostisert, og hun ble derfor anbefalt av pasientombudet å søke om erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). I to dager har hun vært til stede i Nedenes tingrett. Ektemannen var med.

- Jeg synes det er vanskelig å sette ord på dette. Men én ting er sikkert, jeg har aldri følt meg så maktesløs og tråkket på i mitt liv som nå. Jeg trodde NPE var en medhjelper.

Kvinnens advokat, Geir Jøsendal, reagerer på at NPE bagatelliserer følgen av den 40 år gamle kvinnens traumatiske opplevelse.

Han sier at NPE motarbeider hans klient.

Avviser kritikken

NPE avviser kritikken. Assisterende direktør, Rolf Gunnar Jørstad, sier at hver sak vurderes opp mot det regelverket NPE er satt til å forvalte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media