Krigen i Ukraina

Ble sendt på flukt - alene

Søskenbarna Ivan (17), Vera (15) og Viktor (13) Kochura ble sendt på flukt fra Ukraina av familien.

I NORGE: Viktor, Ivan og Vera bor nå i Norge. Når de skal dra tilbake til Ukraina, eller får se sin nærmeste familie igjen, vet ingen.
I NORGE: Viktor, Ivan og Vera bor nå i Norge. Når de skal dra tilbake til Ukraina, eller får se sin nærmeste familie igjen, vet ingen. Vis mer
Publisert

HØNEFOSS (Dagbladet): - Planen er å bli her en god stund. Deretter vil jeg tilbake for å være med og bygge opp igjen Ukraina.

17 år gamle Ivan Kochura tar imot Dagbladet på Hønefoss videregående skole, hvor han har vært elev i snart tre måneder.

Mens de andre elevene har lunsjpause, sitter 17-åringen alene på et grupperom. Han studerer til den ukrainske avgangseksamen.

Denne våren skal han etter planen bli studieklar.

FLITTIG: Ivan følger kombinasjonsprogram på norsk videregående. Læreren hans, Hege Røine Edvinsen, forteller om en flittig elev.
FLITTIG: Ivan følger kombinasjonsprogram på norsk videregående. Læreren hans, Hege Røine Edvinsen, forteller om en flittig elev. Vis mer

- Det planlegges å gjennomføre den et sted i Europa. Kanskje i Polen, sier han.

Samtidig som han studerer til det som kanskje er den største milepælen i livet sitt så langt, følger han også norsk skolegang.

Dagene er hektiske, men han virker ikke mye preget av det han flyktet fra, eller det faktum at han har familiemedlemmer igjen i Ukraina.

Han er positiv, dedikert og ansvarsfull. Tar vare på de yngre søskenbarna sine.

Nå er det over tre måneder siden Ivan, Vera og Viktor sist fikk en klem av foreldre og besteforeldre.

ØVER TIL EKSAMEN: Mens han følger norsk skolegang, forbereder Ivan seg på avgangseksamen ved ukrainsk videregående.
ØVER TIL EKSAMEN: Mens han følger norsk skolegang, forbereder Ivan seg på avgangseksamen ved ukrainsk videregående. Vis mer

Dagbladet publiserer sak om søskenbarnas historie i samråd med deres foreldre.

Skjønte at de måtte ut

Ivan bodde med moren i sentrum av Kyiv. Krigen hadde vart i nesten ei uke da Ivans mor ba ham om å ta med de to søskenbarna sine, søsknene Vera og Viktor, og flykte ut av landet.

Det hadde vært lange dager mellom leiligheten og parkeringshuset i kjelleren, hvor de søkte le mens flyalarmene gikk.

For å komme seg unna de verste angrepene, bestemte Ivan og moren seg for å dra til Ivans besteforeldre litt utenfor sentrum. De har vært Vera og Viktors omsorgspersoner de siste åra.

KJELLER: Under disse forholdene tilbragte Ivan og moren de første dagene etter at krigen brøt ut. Foto: Privat
KJELLER: Under disse forholdene tilbragte Ivan og moren de første dagene etter at krigen brøt ut. Foto: Privat Vis mer

Etter en dag hos dem, ble det bestemt at barna skulle prøve å komme seg ut av Kyiv, og ut av Ukraina. Gjennom bekjente ble de enige om at endestasjonen skulle være Norge.

- Angrepene kom fra både øst og nord de første dagene. Russerne kom seg til Kyiv fylke og Butsja, og alle var nervøse for at de skulle klare å ta Kyiv.

- Alle fikk panikk. Ingen visste hvordan krigen ville bli, sier Ivan.

OVERFYLT: Det var mange som forsøkte å komme seg ut av den ukrainske hovedstaden de første dagene. For flere ble det umulig. Foto: Privat
OVERFYLT: Det var mange som forsøkte å komme seg ut av den ukrainske hovedstaden de første dagene. For flere ble det umulig. Foto: Privat Vis mer

De pakka hver sin koffert og forsøkte å komme seg vestover med toget 1. mars, men det ble for vanskelig. De første dagene av krigen beskrives som ekstremt kaotiske i hovedstaden.

Mange prøvde å komme seg ut. Ikke alle klarte det.

- Folk kastet bagasjen sin av toget, i håp om at de da ville få plass. Det var kaotisk. Vi skjønte at det ble umulig for oss å komme oss på toget, forteller Ivan.

HOLDER KONTAKT: Viktor holder jevnlig kontakt med familie og venner hjemme i Ukraina.
HOLDER KONTAKT: Viktor holder jevnlig kontakt med familie og venner hjemme i Ukraina. Vis mer

Måtte ta farvel

To dager etter ble de enige om å kjøre vestover. De tre barna, Ivans mor og bestefar. Målet var Vest-Ukraina og Polen i første omgang.

Også det var forbundet med mye fare.

- Vi unngikk rutene som gikk rett vestover. Vi visste at det var langs hovedveiene at flest russere var utstasjonert, og hadde hørt om andre biler som var blitt angrepet og skutt på. Vi så også bilder på nyhetene av sprengte biler langs veiene, forteller 17-åringen.

Da de satte seg i bilen og endelig kjørte ut, var det noen spesielle opplevelser som ventet dem.

TACOFREDAG: Fredagens middag er taco - til litt blandet mottakelse av søskenbarna.
TACOFREDAG: Fredagens middag er taco - til litt blandet mottakelse av søskenbarna. Vis mer

- Veiene var overfylte og det var sjekkpunkter hvor soldatene sjekka passene våre. Da det ble mørkt var alt vi så billysene og de bevæpnede soldatene som kom og banka på bilvinduene.

Det skulle ta nesten ei uke å komme seg til den polske grensa.

Der tok de tre søskenbarna farvel med de voksne.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Det var vanskelig. Men det viktigste var å vite at også hun ville være trygg. Jeg visste at det ville bli vanskelig, men vi ble enige om å snakkes hver dag, forteller Ivan om avskjeden med moren.

Vera på sin side, synes det var tøft å være på egen hånd, uten voksne.

- Men vi er sterke fordi vi er sammen. Da går det bra, sier hun.

SAMMEN: De setter stor pris på at de får være sammen. Å være søskenbarn gir i utgangspunktet ikke rett til det, så de føler seg heldige, forteller de.
SAMMEN: De setter stor pris på at de får være sammen. Å være søskenbarn gir i utgangspunktet ikke rett til det, så de føler seg heldige, forteller de. Vis mer

- Viktig å bo sammen

10. mars kom de til Norge og Råde. Få dager etter var de på plass på omsorgssenteret de nå bor på.

Til tross for hjemlengsel og savn etter familien, trives de tre godt, forteller de.

Det å være søskenbarn gir i utgangspunktet ikke rett til å være sammen, men det ble gjort et unntak. Det er de glade for.

- Det er veldig viktig. Særlig for meg, som på en måte har fått ansvaret for å ta vare på Vera og Viktor. Det er viktig for meg at jeg kan være der for dem, sier eldstemann.

BAGASJE: Vera viser kofferten hun hadde med seg til Norge. - Vi fikk plass til det viktigste, sier hun.
BAGASJE: Vera viser kofferten hun hadde med seg til Norge. - Vi fikk plass til det viktigste, sier hun. Vis mer

Faren hans døde da Ivan var ung, og moren, som jobber i det ukrainske forsvaret, måtte være igjen i Ukraina.

De holder jevnlig kontakt med familien hjemme, nesten daglig, men de snakker lite om det som skjer i hjemlandet.

- Jeg starter alltid med å si «hei, er det rolig i dag?», og så snakker vi ikke mer om krigen. Alle vet hvordan det går. Hvis det er gode nyheter snakker vi om det. Men det er sjelden. Sist var da krigsskipet Moskva sank, sier Ivan.

BURSDAGSGAVE: Da Vera ble 15 år, fikk hun en rosa gitar i bursdagsgave. Hun har allerede lært seg å spille noen sanger.
BURSDAGSGAVE: Da Vera ble 15 år, fikk hun en rosa gitar i bursdagsgave. Hun har allerede lært seg å spille noen sanger. Vis mer

- Vi snakker mest om vanlige ting, som hvordan det går på skolen. De spør om vi har det bra. De er glade for at vi er trygge og for at vi ikke hører og ser det som skjer i Ukraina med egne øre og øyne. Bombing og sånne ting, legger Vera til.

Vil bli i Norge

Planen for høsten er ikke klar ennå.

- Jeg kommer mest sannsynlig til å begynne i første klasse på norsk videregående til høsten, slik at jeg lærer meg språket bedre. Deretter kan jeg begynne å studere, sier Ivan.

TRAVELT: Å følge både norsk og ukrainsk skole krever tid. Ivan bruker mye tid - også på omsorgssenteret - til å studere.
TRAVELT: Å følge både norsk og ukrainsk skole krever tid. Ivan bruker mye tid - også på omsorgssenteret - til å studere. Vis mer

Vera er bestemt på at hun ønsker å bli i Norge, selv om krigen i Ukraina skulle ta slutt.

- Hvordan er det å være her, så langt unna besteforeldrene dine?

- Jeg har selvfølgelig veldig lyst til å se dem. Men enda mer ønsker jeg at de kommer seg i trygghet, og kan bo i et land uten krig. De begynner å bli gamle, og stress er ikke bra for hjertet deres.

Fra Norge følger ungdommene med på nyheter om krigen i Ukraina. De ser bilder og leser om det som skjer.

GAVEN: Gitaren fikk Vera av de ansatte på omsorgshjemmet.
GAVEN: Gitaren fikk Vera av de ansatte på omsorgshjemmet. Vis mer

- Det er veldig vanskelig, sier Vera, og ser ned i bordet.

- Det er vanskelig å se på bilder fra livet før krigen. Vi var ikke klar over hvor godt vi hadde det. Man blir ekstra takknemlig for de positive tingene i hverdagen nå, legger Ivan til.

- Kompleks sak

En av Ivans lærere, Hege Røine Edvinsen, er imponert over 17-åringens innsats.

- Det hender at jeg har måttet si til han at skolen stenger halv fire, så da må han gå hjem, sier hun og ler.

Hun er lærer i kombinasjonsprogram, og har jobbet med flyktninger siden 2014. Kombinasjonsprogrammet er for utenlandske barn og unge voksne mellom 16 og 24 år, og på Hønefoss videregående har de totalt 30 plasser.

LÆREREN: Ivans lærer, Hege Røine Edvinsen, er imponert over hvor mye norsk Ivan har lært seg.
LÆREREN: Ivans lærer, Hege Røine Edvinsen, er imponert over hvor mye norsk Ivan har lært seg. Vis mer

- Ivans sak er kompleks, og det er vanskelig å veilede ham på grunn av usikkerheten når det kommer til hvor lenge han skal bli i Norge. Vi har blitt enige om at han skal få følge den ukrainske skolen, slik at han ikke mister muligheten til å følge ukrainsk utdanning videre, forteller hun.

Edvinsen forteller om en fordypningsoppgave klassen jobbet med, da Ivan hadde vært elev ved skolen i rundt seks uker. Oppgaven gikk ut på å velge seg ei bok eller en film, og lage en presentasjon om det.

- Han valgte seg ei bok, og hadde muntlig framlegg på norsk. Jeg trodde han ville ha det på engelsk. Det var ganske fantastisk, sier en stolt lærer.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer