Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ble sendt til Guantanamo som 12-åring

Mohammed Jawad ble løslatt fra Guantánamo Bay på mandag etter sju år i fangenskap. Nå forteller han sin historie.

BLE SENDT SOM 12-ÅRING: Mohammaed Jawad ble mandag sluppet ut fra Guantánamo bay. Her sitter han i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press i Kabul i går. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
BLE SENDT SOM 12-ÅRING: Mohammaed Jawad ble mandag sluppet ut fra Guantánamo bay. Her sitter han i et intervju med nyhetsbyrået Associated Press i Kabul i går. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mohammed Jawad ble mandag løslatt fra fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba. Jawad hevder han var arrestert og brakt til fangeleiren i 2002 da han bare var 12 år.

Den afghanske menneskeretts-organisasjonen Afghan Independent Human Rights Commission (AIHRC) opplyser til Reuters at han trolig ikke engang var tenåring da han ble pågrepet og anklaget for å ha kastet en granat mot to amerikanske soldater og en tolk i Kabul. Familien hans kan ikke opplyse om alderen, siden de er blant de mange fattige familiene i Afghanistan som ikke har mulighet til å holde styr på fødselsdatoer.

Det amerikanske forsvaret nekter for at Jawad bare var 12 år da han ble fraktet til Guantánamo, og viser til dokumentene som ble opprettet da han ble arrestert, som tilsier at Jawad var 18 år da han ankom Guantánamo i 2003.

- Basert på flere undersøkelser, for eksempel ved skanning av beina konkluderte vi med at Jawad var 18 år da han ankom Guantanamo i 2003, sier en talsmann ved Pentagon til Reuters.

Jawad ble plukket opp av afghansk politi i forbindelse med granatangrepet der de to amerikanerne og en tolk ble skadet. Amerikanerne fikk samme dag ansvar for fangen, og fløyet til Guantánamo i 2003.

Mishandlet
Menneskeretts-organisasjonens kommisjonær, Nader Nadery, hevder at den da mindreårige Jawad ble torturert og mishandlet av afghansk politi, i tillegg til at det samme skjedde på fangeleiren på Cuba.

Organisasjonen har undersøkt Jawads bakgrunn for å finne ut når han ble født. Da de spurte om den største begivenheten året han ble født svarte moren at hans far døde seks måneder før han ble født.

HJEMME ETTER SJU ÅR PÅ GUANTÁNAMO: Mohammed Jawad omfavner et familiemedlem i det han ankommer Kabul etter at han angivelig skal ha blitt arrestert når han var 12 år gammel. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool
HJEMME ETTER SJU ÅR PÅ GUANTÁNAMO: Mohammed Jawad omfavner et familiemedlem i det han ankommer Kabul etter at han angivelig skal ha blitt arrestert når han var 12 år gammel. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool Vis mer

- Vi forsøkte da å finne ut mer om hvordan faren døde, og fant ut at han døde da han kjempet i Khost, sier Nadery til Reuters. Kampene i Khost var i 1991, ifølge en begjæring sendt inn til afghansk rett.

Et ledd i stengningen
Major Eric Montalvo, som er Jawads oppnevnte advokat, sa begeistret til BBC News at dette var en seier for rettssystemet, etter sju år med urettferdighet. Ifølge observatører Daily Mail har snakket med kan dette bety at flere Guantánamo-fanger vil bli sluppet løs.

Saken er sett på som et ledd i Barack Obamas planer om å stenge den omstridte fangeleiren.

Siden Obama inntok president-embetet har det blitt satt gang en prosess, der myndighetene i USA nå går gjennom sakspapirene til fangene ved Guantánamo-leiren for å finne ut hvem som bør sendes til kriminalretten, hvem som bør sendes til militærretten og hvem som bør slippes.

Barack Obama vil ha fangeleiren stengt innen januar 2010.

Av de minst 200 fangene blir nå noen sluppet fri, mens andre venter på sin rettssak. En tredje gruppe er mer trøblete - de er sett på som så farlige at de ikke kan bli sluppet fri. I tillegg kan de heller ikke prøves for retten, fordi bevisene mot dem er svertet.

- RETTFERDIGHET: Major Eric Montalvo (t.h) er Mohammed Jawads oppnevnte militæradvokat. Her snakker han på en pressekonferanse i Kabul i Afghanistan. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq
- RETTFERDIGHET: Major Eric Montalvo (t.h) er Mohammed Jawads oppnevnte militæradvokat. Her snakker han på en pressekonferanse i Kabul i Afghanistan. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media