Ble sensurert i valgtale på tv

Aung San Suu Kyi: - Valget i Myanmar blir ikke fritt og rettferdig.

 UREGELMESSIGHETER:  Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi påpekte flere uregelmessigheter foran søndagens suppleringsvalg, da hun holdt pressekonferanse hjemme i Yangon fredag. FOTO: Christophe ARCHAMBAULT, AFP/NTB SCANPIX.
UREGELMESSIGHETER: Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi påpekte flere uregelmessigheter foran søndagens suppleringsvalg, da hun holdt pressekonferanse hjemme i Yangon fredag. FOTO: Christophe ARCHAMBAULT, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndagens suppleringsvalg i Myanmar blir ikke fritt og rettferdig, sier opposisjonsleder Aung San Suu Kyi (66). 

Suu Kyi, som vant Nobels fredspris i 1991, stiller selv til valg for første gang siden 1990. Men valget blir ikke demokratisk, slår hun fast.

- Vi kan ikke se på det som et virkelig fritt og rettferdig valg dersom vi tar i betraktning det som har skjedd her i løpet av de siste månedene, sier Suu Kyi.

Opposisjonslederen viser til uregelmessigheter i valgkampen, der regimet blant annet forbød hennes eget parti, Det nasjonale demokratiforbundet (NDL), å benytte idrettsarenaer til sine valgmøter.

Uakseptabelt - Uregelmessighetene går ut over det som er akseptabelt i et demokratisk valg, sier Suu Kyi.

- Men vi er likevel fast bestemt på å fortsette, fordi det er dette folket ønsker. Vi angrer ikke på at vi stiller, legger hun til.

Suu Kyi fikk sensurert en fjernsynstale og fikk ikke snakke om overgrep begått av de militære, som har styrt Myanmar mer eller mindre sammenhengende siden uavhengigheten.

Utelatt I hennes eget valgdistrikt ble det oppdaget av hundrevis av døde personer sto oppført i manntallet, mens 1.300 velgere var utelatt.

I én landsby ble innbyggerne tvunget til å delta på et valgmøte i regi av USDP, partiet de militære opprettet foran skandalevalget i 2010.

President Thein Sein har beklaget «unødvendige feil» i manntallet, men forsikrer at myndighetene gjør alt for at søndagens valg skal bli fritt og rettferdig.

I motsetning til under valget i 2010 har myndighetene også invitert utenlandske observatører og journalister til å følge valget.

(NTB - AFP).

 FULLT I HAGEN:  Hagen var fylt opp med pressefolk da opposisjonsleder Aung San Suu Kyi holdt pressekonferanse hjemme i University Road 54 i Yangon fredag foran søndagens suppleringsvalg i Myanmar (Burma). FOTO: Altaf Qadri, AP/NTB SCANPIX.
FULLT I HAGEN: Hagen var fylt opp med pressefolk da opposisjonsleder Aung San Suu Kyi holdt pressekonferanse hjemme i University Road 54 i Yangon fredag foran søndagens suppleringsvalg i Myanmar (Burma). FOTO: Altaf Qadri, AP/NTB SCANPIX. Vis mer