Ble sex-leketøy for guttegjeng

TROMSØ (Dagbladet): Internatlivet på Finnmarksvidda ble et mareritt for den vesle gutten. «Mattis» ble voldtatt og ranet av sine medelever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mattis» forteller om overgrepene i NRK-journalist Ingjerd Tjelles «Bortsendt og internert», en reportasjebok om tidligere internatbarn i Finnmark. Tross sine smertefulle opplevelser på midten av 70-tallet er han i dag en ressurssterk mann som bor i ei lita bygd i Finnmark.

«Mattis» gråter når han tenker på sine seks år som skolegutt på internatet i Kautokeino.

Ble voldtatt

I en periode på om lag et år ble han utsatt for systematiske seksuelle overgrep fra andre elever, 14- 15 år gamle gutter. «Mattis» forteller at både han og andre mindre gutter ble avkledd og regelrett voldtatt av guttegjengen.

- Internatet var stort og hadde mange rom. Guttene hadde ikke grenser. Jeg var et seksuelt leketøy, de gjorde hva de ville for å få utløp for sine fantasier, forteller «Mattis».

Han mener de voksne var for få, bestyreren hadde ikke oversikten, mange brydde seg ikke.

Når han skulle tilbake til internatet etter et opphold hjemme klamret han seg ofte fast til sengestolpene. Foreldrene måtte ha muskelhjelp fra bussjåføren for å rive ham løs.

Et helvete

I dag kaller «Mattis» denne delen av livet for et «stille og svart helvete». Mesteparten av tida gikk med til å forsøke å unngå gjengen.

- Jeg torde ikke si noe. Skyldfølelsen var for stor. Jeg trodde det var min egen feil at de andre gjorde dette mot meg.

I tillegg til sexovergrepene ble de mindre robbet av de større barna. Hver eneste uke ble lommepengene stjålet.

- Det var som i et krigsområde eller fengsel der anarkiet rår, sier han.

Han vet at også flere andre internatbarn bærer på mørke hemmeligheter. Men i dag er ikke «Mattis» bitter på dem som forgrep seg på ham. I stedet retter han skytset mot norske skolemyndigheter.

- Hundrevis av unger ble klumpet sammen fordi staten ikke ville bygge skoler der vi bodde. Forsvarsløse unger ble plassert på rom med store tenåringer som var torturister, uten normale grenser. De ble ikke korrigert av voksne når de herjet med andre. Dette var et overgrep fra norske myndigheter, sier «Mattis» til Dagbladet.