Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble sikkerhetsvakt for statsministeren

Har du politibakgrunn og er dømt for mishandling av arrestanter? Det kan være veien til toppen i sikkerhetsbransjen - i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftonbladet avslører i dag at statsminister Göran Perssons nye sikkerhetsvakt ble sparket fra politiet i 1992.

Bakgrunnen var at mannen sparket en innvandrer som lå nede og hadde håndjern på seg. Politimannen sparket den hjelpeløse arresteanten mellom fem og syv ganger, blant annet i magen.

I dag er mannen sjef for den delen av Securitas som har ansvaret for statsministerens personlige sikkerhet.

Dømt for volden

En yngre kollega som var vitne til mishandlingen, rapporterte om episoden, og mannen ble tiltalt for mishandling. Han ble dømt for volden og måtte også betale dagbøter. Politiledelsen avgjorde at mishandlingen var så graverende at mannen fikk sparken i politiet.

Men i Securitas var ikke mishandlingsdommen noe problem, og mannen er nå sjef for personovervåkingsavdelingen som har ansvar for personers sikkerhet - deriblant statsminister Göran Persson.

Selv vil han ikke uttale seg til Aftonbladet om sin fortid, men mannens sjef i Securitas, Kaj Lindahl, sier at han kjenner til dommen.

- Men verken du eller jeg vet hva som egentlig hendte, sier Lindahl. Han tror at noen politifolk blir dømt i saker der de ikke blir dømt fordi retten mener at det er på tide å vise styrke.

Rar ansettelse

Kjell Vikström i politiet, som kjøper inn tjenestene fra Securitas, er uenig. Han synes det er rart at en som er dømt for vold, får ha ansvaret for statsministerens sikkerhet.

Siden mannen styrer sikkerhetsopplegget fra kontoret, er han ikke direkte ute i felten og har ikke fått bakgrunnen sinn gjennomgått av politiet.

- Men han ville neppe blitt godkjent, sier Vikström.

Hele Norges coronakart