Ble sinnssyk etter drapet

Reza Mahzoozi (53) var tilregnelig da han drepte 14 år gamle Chi i Moss i mars i år. Kort etter ble han sinnssyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den psykotiske mannen risikerer nå å bli dømt til fengsel i stedet for soning i institusjon. Han må - som sinnssyk - vitne i retten om hvorfor han i strafferettslig tilregnelig tilstand kvalte den vietnamesiskfødte jenta og skjulte liket på loftet i sin egen leilighet.

Statsadvokat Bjørn Soknes, aktor i den påtroppende straffesaken mot Mahzoozi, vedgår at saken er spesiell.

- Hadde Mahzoozi vært sinnssyk i gjerningsøyeblikket, ville det vært uproblematisk å dømme ham til tvungent psykisk helsevern. Men Mahzoozi har forklart seg så tydelig om selve drapshandlingen at de rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var tilregnelig. De konkluderer med at han begikk drapet av egen fri vilje - uten å være styrt av tvangstanker eller innbilte befalinger, sier han.

- Første forklaring klar

Drapet i Moss skjedde trolig om kvelden søndag 17. mars i år, kort etter at Chi ringte på hos den 38 år eldre mannen.

Mahzoozi ble etterlyst da han foretok en halsbrekkende flukt fra arbeidsplassen sin da politiet neste dag kom for å samle inn opplysninger. Han ble pågrepet i Skien påfølgende fredag.

- I det første avhøret etter pågripelsen forklarte Mahzoozi seg ganske klart om hvordan han kvalte Chi og deretter gjemte liket. Men etter hvert skled forklaringene hans ut og ble stadig mer vidløftige, sier Soknes.

Avgjort i retten

Hvorvidt 53-åringen må sone sin straff i fengsel eller blir erklært soningsudyktig, blir ikke avgjort før på det tidspunktet dommen skal avsies.

- Tiltaltes oppførsel i retten vil ligge til grunn for avgjørelsen. En person som ikke er erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket, kan heller ikke dømmes til tvunget psykisk helsevern, sier Soknes.

SINNSSYK NÅ: Reza Mahzoozi
BLE DREPT: Chi Thi Mong Tran<!--/BTEK1-->