Utøya

- Ble sint og lei meg

«Anders private skytebane» slapp gjennom kontrollen til Google Maps. - En hån mot oss som var der, sier overlevende.

UTØYA: Slik så Google-kartet for Utøya ut torsdag ettermiddag. Foto: Skjermdump
UTØYA: Slik så Google-kartet for Utøya ut torsdag ettermiddag. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

Stedstaggen på bildet, som har fått ligge i Google Maps om man har zoomet inn på Utøya, har fått flere til å sperre opp øynene.

- En venn sendte meg en video av det. Jeg tenkte at det måtte være en skikkelig dårlig spøk og et redigert kart. Da jeg sjekket selv og så at det var ekte ble jeg først sint, og deretter lei meg, sier Marius Frans Linus Hillestad til Dagbladet.

SINT OG LEI: Marius Frans Linus Hillestad forteller at han ble sint og deretter lei seg etter funnet på Google Maps. Foto: Rebekka Opsal
SINT OG LEI: Marius Frans Linus Hillestad forteller at han ble sint og deretter lei seg etter funnet på Google Maps. Foto: Rebekka Opsal Vis mer

- Fjernet umiddelbart

Hillestad var blant dem som befant seg på Utøya 22. juli 2011. Han opplevde skuddene på nært hold, men løp for livet og klarte å unnslippe.

Han har tidligere fortalt om opplevelsen til Østlandets Blad.

- Det er jo en direkte hån mot oss som var på Utøya, og ikke minst mot dem som døde og deres pårørende, sier han om stedstaggen i karttjenesten.

Oppføringen var tilgjengelig torsdag ettermiddag. Fredag morgen var den fjernet.

- Vi er sterkt opprørt over denne stygge oppføringen, og tok umiddelbart grep for å fjerne den fra Google Maps, skriver Andrea Lewis Åkermann, fungerende kommunikasjonssjef i Google Norge, i en uttalelse til Dagbladet.

Det understrekes at det ble rettet opp i så snart Google ble klar over oppføringen og at oppdateringen var «live» kort tid etter.

- Oppføringen var fjernet for alle brukere innen et par timer.

- Ikke gjort jobben sin

Hillestad lurer på hvordan tech-giganten godkjenner forslag til stedsoppføringer.

- Hvis det gjøres manuelt, så er det noen som virkelig ikke har gjort jobben sin.

- Generelt, ved å tillate brukere å foreslå endringer på kartet, så får karttjenesten mer omfattende og oppdaterte detaljer, og i de fleste tilfeller er endringene som gjøres nøyaktige og positive for Google Maps. Når det er upassende endringer, som i dette tilfellet, så gjør vi vårt beste for å ta grep så fort som mulig, skriver Åkermann i uttalelsen.

Åkermann ønsker å stille til intervju for å gå i detalj på hvordan forslag til stedsoppføringer godkjennes, og hvordan «upassende innhold» fanges opp og modereres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer