Ble skabb-smittet av spanske løshunder

Snøhulemannen Sverre Nøkling (59) tok en snartur for å bo i sine «feriehuler» i Sierra Nevada. Nå er han tilbake i Nordmarka og angrer på nettene med spanske løshunder.

GLAD: Humøret er alltid på topp hos Sverre Nøkling, snøhulemannen, som nå camper ved tryvann etter spaniaturen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLAD: Humøret er alltid på topp hos Sverre Nøkling, snøhulemannen, som nå camper ved tryvann etter spaniaturen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRYVANN (Dagbladet): Sverre Nøkling bor ikke bare i den norske fjellheimen i sine hule.
Når det blir for kaldt og monotont i Norge, reiser han med Norwegian på billigbillett til Spania.

- Da lander jeg i Málaga og haiker eller tar tog opp til Sierra Nevada.

Nøkling ble landskjent da filmen om ham hadde premiere i mars i år. Søndag kom Nøkling hjem fra sin siste tur i den kjente fjellkjeden. Turen ble langt fra så behagelig som planlagt. Nøkling ble smittet med skabb.

Sov med hunder - Jeg sov sammen med ville løshunder og jeg tror det var der jeg fikk skabbsmitten. Men etter behandling er formen stigende, sier han.

CAMP TRYVANN: Filmen gjorde han til rikskjendis. Nå rekonvalenserer han etter skabbinfeksjonen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
CAMP TRYVANN: Filmen gjorde han til rikskjendis. Nå rekonvalenserer han etter skabbinfeksjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nøkling er millionæren som ikke vil leve i urbane rammer. På minstepensjonen reiser han til utlandet når han trenger sol og varme. Siden filmen om ham i disse dager kommer på DVD, blir det også noen ekstra kroner på i kassa.

- Nå trekker de 19 prosent av trygda mi siden jeg har over én million kroner på konto. Maten min den finner jeg i søpla til dagligvarebutikkene. Klærne finner jeg også, sier han i sin forklaring på hvordan han finansierer sine utenlandsturer og legger til at han ikke alltid synes det er lett å være passiv trygdemottaker.

- Med åra har jeg nok tatt trygden som en selvfølge, den har nesten gjort meg arrogant. Men jeg lever fremdeles av kastet mat jeg finner i dagligvarebutikkenes containere.

Råd mot kulda Selv om Norge til tider er så kaldt at han trekker til Middelhavet, er han klar på at kulda bekjempes best med tørre strømper og klær.

-Jeg holdt på å fryse i hjel en gang oppe på Haukeli. Jeg nektet plent å komme inn i ei hytte for å sove, men jeg har lært av mine feil, sier han.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han nekter ikke på at det nå har gått sport i å greie seg med lite penger. Julegaver har han for lengst sluttet å bruke tid og penger på.

-I år regner jeg med at jeg drar til Lom og bruker jula til lange skiturer. Den jakka jeg har på meg nå fant jeg i Lom. Den har tilhørt vaktmesteren på Leirvassbu, sier han.

Samfunnsengasjert Siden skabben nå er kurert, ser han fram til å spenne på seg treskiene og besøke fjellheimen med sine daglige rutiner, ulemper og gleder.

- Hver dag må jeg høre på Dagsnytt 18, radioen er alltid med. Du snakker moldenser, så jeg regner med at du er sinna for at det ikke blir nytt sykehus der oppe, sier han og bekrefter at han er oppdatert på nyhetsbildet.

Selv om Sverre Nøkling har levd utendørs i over 30 år, har han sine sterke meninger om både politikk og samfunn. Som liten bodde han på samme plass som samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Langt der inne i skogen, har han en klar politisk røst.

UT FRA SKOGEN: Kommer en skjegget, blid og livserfaren Nøkling. Dagens oppgave: Lunch på danskebåten i regi av Frelsesarmeen. - Jækla billig det, veit du, sier Nøkling.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UT FRA SKOGEN: Kommer en skjegget, blid og livserfaren Nøkling. Dagens oppgave: Lunch på danskebåten i regi av Frelsesarmeen. - Jækla billig det, veit du, sier Nøkling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner Magnhild, men ved stortingsvalg stemmer jeg SV. Når det er kommunevalg stemmer jeg ikke, forteller han.

Til Dagbladet forteller Meltveit Kleppa at hun kjenner Nøkling godt fra oppveksten i bygda Hjelmeland.

- Men vi tok forskjellig veivalg i livet. Jeg traff nylig Sverre på rutebåten hjemme i Hjelmeland, hvor vi utvekslet meninger. At han er blitt friluftsmann med stor F, er ikke rart. Hjelmeland er den plassen i Norge med fleste medlemmer av Den Norske Turistforening fordelt på innbyggere, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

KOFFERT: Nøkling kan alle triksene i boka for å holde seg tørr og varm ute i det fri. Minimalt forbruk mener han er kult og spennende.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOFFERT: Nøkling kan alle triksene i boka for å holde seg tørr og varm ute i det fri. Minimalt forbruk mener han er kult og spennende. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer