OVERMAKT: Israel har en av verdens mest effektive og veltrente militærstyrker. Bildet viser en pansret israelsk kolonne utenfor Gaza under Suez-krigen i 1956. Landet har ført en rekke kriger mot arabiske stater og palestinere i Gaza og på Vestbredden av Jordan-elven, som nå er okkupert av Israel i strid med FN-vedtak. Foto. TOPFOTO / NTB SCANPIX
OVERMAKT: Israel har en av verdens mest effektive og veltrente militærstyrker. Bildet viser en pansret israelsk kolonne utenfor Gaza under Suez-krigen i 1956. Landet har ført en rekke kriger mot arabiske stater og palestinere i Gaza og på Vestbredden av Jordan-elven, som nå er okkupert av Israel i strid med FN-vedtak. Foto. TOPFOTO / NTB SCANPIXVis mer

Ble skapt av krig, og har vært i krig siden staten ble opprettet i mai 1948

Det moderne Israel er et resultat av tre drivkrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Israel ble skapt av krig, og har vært i krig siden staten ble opprettet i mai 1948. Krig og konflikt har fulgt israels folk i uminnelige tider.

De var plassert i skjæringspunktet mellom øst og vest, på en av de viktigste handelsrutene mellom Europa og Asia, med et utall folkeslag og regimer som gjennom århundrene ønsket å få kontroll over jødenes territorium, og ble erobret og frigjort alt etter maktforholdene.

Det moderne Israel er et resultat av tre drivkrefter: Jødefolkets evige lengsel etter Eretz Yisrael, det lovede landet, organiseringen av en nasjonalistisk bevegelse fra slutten av 1890-tallet og stormaktenes politiske spill.

Den nazistiske holocaust påskyndet statsdannelsen etter 1945, da seiersmaktene så seg om etter en løsning for jødene som også kunne fungere som en kompensasjon for lidelsene de nettopp hadde vært påført.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn