DREPT I EGEN BIL: Det som trolig var et svært målrettet angrep på 44-åringen skjedde inne i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo. (Bilene på bildet har ikke noe med etterforskningen å gjøre). Foto: Sindre Granly Meldalen
DREPT I EGEN BIL: Det som trolig var et svært målrettet angrep på 44-åringen skjedde inne i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo. (Bilene på bildet har ikke noe med etterforskningen å gjøre). Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

Ble skutt flere ganger mens han satt i egen bil

Drapet på Khai Ngoc Dinh (44) i Oslo for to uker siden ble utført med skytevåpen og ligner en ren henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om drapssaken eller de aktuelle miljøene? Send epost til 2400@db.no, sms/mms til 2400 eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): 44 år gamle Khai Ngoc Dinh døde etter å ha blitt skutt flere ganger, i et angrep som framstår nærmest som en henrettelse av den straffedømte familiefaren. Det opplyser flere kilder til Dagbladet.

Norskvietnameseren ble funnet død inne i parkeringshuset på Grønland i Oslo natt til 17. juni. Fire personer sitter varetektsfengslet i saken, mens en rekke andre er mistenkt for å ha bistått gjerningspersonene på ulike måter.

Politiet vil ennå ikke gå ut med informasjon om selve drapshandlingen.

- På dette stadiet i etterforskningen kan vi ikke kommentere denne typen detaljer, sier politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen til Dagbladet.

Skjøt inn i bil Opptakene fra overvåkningskameraer i parkeringshuset tyder på at så mange som fem mistenkte kan ha vært ved åstedet da skytingen skjedde, etter det Dagbladet erfarer.

DREPT: Kioskeieren Khai Ngoc Dinh (44) ble funnet død i parkeringshuset ved Grønland torg i Oslo om kvelden 17. juni. Politiet slo umiddelbart drapsalarm. Foto: GEIR EGIL SKOG
DREPT: Kioskeieren Khai Ngoc Dinh (44) ble funnet død i parkeringshuset ved Grønland torg i Oslo om kvelden 17. juni. Politiet slo umiddelbart drapsalarm. Foto: GEIR EGIL SKOG Vis mer

Khai Ngoc Dinh satt etter alt å dømme inne i sin egen bil da skuddløsningen begynte. Den var trolig så omfattende at han ikke hadde noen mulighet til å overleve.

Etter det Dagbladet får opplyst ble det løsnet så mange skudd mot bilen at politiet har undersøkt om gjerningsmennene kan ha brukt automatvåpen. Flere av skuddene traff 44-åringen, som trolig døde etter kort tid.

Like over midnatt ble han funnet av en vekter i parkeringshuset, og politiet slo umiddelbart drapsalarm.

Til tross for bruken av skytevåpen og flere involverte, tyder lite på at gjerningspersonene hadde planlagt hvordan de skulle holde sin egen identitet skjult. Overvåkningsbilder av mistenkte og fluktbilen gjorde sammen med tidligere miljøkunnskap at politiet raskt fant fram til noen av de antatte involverte, og allerede påfølgende dag ble hele ni personer pågrepet.

Flere av de siktede ble tatt i Kongsgvinger, sannsynligvis på vei til Sverige.

Flere på rømmen Det ble også gjort flere interessante tekniske funn i tilknytning til enkelte av de pågrepne, spor som trolig kunne blitt fjernet effektivt bare timer seinere. Blant annet har de siktede blitt undersøkt fysisk med tanke på avsetning av kruttrester fra skytevåpen.

FLUKTBILEN: Den antatte fluktbilen, som tilhører en av de siktede, ble fanget opp av overvåkningskameraer ved åstedet i Oslo. Et snaut døgn senere ble den funnet i full fyr ved kjøpesenteret Romerikssenteret på Kløfta. Foto: REMI PRESTTUN
FLUKTBILEN: Den antatte fluktbilen, som tilhører en av de siktede, ble fanget opp av overvåkningskameraer ved åstedet i Oslo. Et snaut døgn senere ble den funnet i full fyr ved kjøpesenteret Romerikssenteret på Kløfta. Foto: REMI PRESTTUN Vis mer

- Det er gjort flere hundre beslag i saken som vi nå gjennomgår for å se hvilken informasjon det kan gi oss. Det er rutine å innhente blant annet mobiltelefoner, datamaskiner, klær og ulike gjennstander i tillegg til undersøkelser på selve personene, sier Ingebrigtsen.

Utpå dagen 17. juni ble den antatte fluktbilen funnet brennende ved et kjøpesenter på Kløfta, men ble raskt satt i sammenheng med drapet.

Etterforskerne har ennå ikke kontroll på alle personene som var ved selve drapsåstedet, og frykter at noen av dem har stukket av til utlandet. I tillegg undersøker politiet om enda flere kan ha bistått gjerningspersonene før eller etter ugjerningen.

- Det er grunn til å tro at det er flere involverte enn de vi har pågrepet, og det har naturlig nok betydning for hvordan etterforskningen legges opp, sier politiadvokat Ingebrigtsen til Dagbladet.

Fryktet hevn etter frifinnelse Politiets hovedteori skal ennå være at motivet for drapet er hevn, etter at 44-åringen som nå er død selv var tiltalt for drapsforsøk etter en knivstikking i 2012. Han ble først dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett, men dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett ble han frifunnet.

De fleste som nå er siktet etter drapet på Khai Ngoc Dinh er enten norskvietnamesere som er slektninger av drapsforsøk-offeret fra saken i 2012 eller tilknyttet slekta på annen måte.

OVERVÅKNING: I parkeringshuset er det flere overvåkningskameraer som skal ha fanget opp noen av de mistenkte mens de var like ved åstedet. Foto: Sindre Granly Meldalen
OVERVÅKNING: I parkeringshuset er det flere overvåkningskameraer som skal ha fanget opp noen av de mistenkte mens de var like ved åstedet. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Forsvarerne til de siktede som sitter fengslet ville i går ikke kommentere hendelsesforløpet. Ingen av de siktede er blitt konfrontert med politiets beviser, da de ennå er i en fase av avhørene med såkalt fri forklaring.

- Min klient er ikke forelagt hvorfor politiet har mistanke mot ham, og stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat John Christian Elden, som er forsvarer for en 35 år gammel norskvietnameser.

Det er ventet at de siktede som sitter fengslet i dag vil bli ilagt forlenget isolasjon i varetektsperioden, da politiet mener det fortsatt er behov for bevisforspillelse om de får ha kontakt med andre innsatte.

- MANGE BESLAG: Politiadvokat Hans- Christian Ingebrigtsen ved Oslo politidistrikt ba i dag om forlenget isolasjon for de drapssiktede som sitter fengslet. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit
- MANGE BESLAG: Politiadvokat Hans- Christian Ingebrigtsen ved Oslo politidistrikt ba i dag om forlenget isolasjon for de drapssiktede som sitter fengslet. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit Vis mer