Ble skutt i ryggen

Politimannen Bjarte Berthelsen (27) ble skutt bakfra. Mens han lå livstruende skadd på fortauet, ble han skutt igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Iversen (26), som politiet mener var ruset på kokain, hevder at han handlet i selvforsvar.

Drapssiktede Iversen ble i går varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud for å ha drept politispaneren Bjarte Berthelsen natt til mandag, på gata utenfor utestedet Galleriet i Oslo sentrum. Iversen er siktet for forsettlig drap. Han har i politiavhør forklart seg detaljert om hendelsen før han trakk fram pistolen og skjøt Berthelsen.

Munnhoggeri

Ifølge Iversens forklaring skal de to ha havnet i klammeri inne på utestedet Galleriet. Etter ei tid skal de to ha gått ut på gata. Der skal det, ifølge Iversens forklaring, ha kommet til nytt munnhoggeri mellom de to. Etter kort tid roet det seg ned.

Deretter skal Iversen ha gått inn i lokalet, mens Berthelsen ble igjen utenfor Galleriet sammen med flere venner.

- Min klient har forklart at han trodde alt var i orden. Han har videre sagt at han ble vinket ut igjen av Berthelsen, sier Iversens forsvarer, Morten Furuholmen, til Dagbladet.

Tre skudd

På nytt braker de to sammen. I situasjonen som oppstår skal Iversen ha følt seg truet. Han har videre forklart at Berthelsen gjorde en bevegelse som om han trakk våpen.

- Min klient følte at han var i livsfare, sier advokat Furuholmen.

Ifølge Tore Iversen var han i «klinsj» med Bjarte Berthelsen da han avfyrte skuddet, som traff i ryggen.

Ifølge øyenvitner og kilder i politiet skal Tore Iversen først ha avfyrt ett skudd. Skuddet skal ha boret seg inn i ryggen til politimannen, som falt om.

Sekunder seinere blir det avfyrt flere skudd, mens Bjarte Berthelsen ligger på fortauet.

- Vi har mottatt en foreløpig obduksjonsrapport. Av hensyn til etterforskningen og avhør av flere vitner ønsker vi ikke å bekrefte hvor mange skudd som traff Berthelsen, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Narkotika

Ifølge nære venner av Tore Iversen skal 26-åringen den siste tida ha festet mye. Flere politikilder bekrefter overfor Dagbladet at de har opplysninger om at 26-åringen skal ha brukt kokain.

Politiet har foreløpig ikke funnet noe motiv for drapet, utover det faktum at det var en bagatellmessig krangel mellom politimannen og Tore Iversen på utestedet.

Kokainbruk kan ifølge politiet derfor være forklaringen på den fullstendig meningsløse handlingen.

Iversen har selv fortalt til politiet at han har brukt kokain den siste tida.

Advokat Morten Furuholmen og advokat Marius Dietrichson, som begge bistår Tore Iversen, har løpende kontakt med den drapssiktede 26-åringen.

Etterlyser vitner

Det er så langt i etterforskningen ikke kommet fram opplysninger om at Iversens forhold til politiet og nettstedet glatcella.com har noen sammenheng med drapet.

- Det er viktig for oss å komme i kontakt med vitner som så hva som skjedde på dansegulvet, som skal ha forårsaket krangelen. Vitnene må snarest mulig ta kontakt med politiet, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.