Ble skutt på Aker Brygge - arrestert for skyting mot B-gjengleder

A-gjengmedlem siktet for medvirkning til drapsforsøk på Furuset sist helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To menn fra Asker, en 28-åring og en 27-åring, ble i ettermiddag besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett i forbindelse med skytingen på Furuset sist fredag.

Da ble en av de aller mest sentrale personene i B-gjengen, en 30 år gammel norskpakistaner, skutt i en leilighet han disponerer. Også En 27-åring som oppholdt seg i boligen ble skutt og alvorlig skadd.

Politiet har lagt fullstendig lokk på det som ser ut til å være det mest alvorlige gjengoppgjøret i hovedstaden på over et halvt år.

- Det eneste jeg kan si er at de to mennene er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Mens vi betrakter 27-åringen nærmest som en løpegutt, har den andre mannen tettere tilknytning til et gjengmiljø, opplyser politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

En tredje siktet ble i helga løslatt etter avhør.

Antatt hevn for Aker Brygge

Den 28 år gamle norskchileneren ble i dag besluttet varetektsfengslet i to uker i full isolasjon. A-gjengmedlemmet har i et kort avhørt forklart seg for politiet, men nekter straffskyld og for å ha noe med hendelsen på Furuset å gjøre. 

Det var på tirsdag han ble arrestert på åpen gate i Parkveien i Oslo, etter at den medsiktede 27-åringen hadde blitt tatt dagen før.

B-GJENGMANN SKUTT HJEMME: Politiet har siktet i alt tre personer etter den alvorlige skyteepisoden på Furuset sist fredag. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
B-GJENGMANN SKUTT HJEMME: Politiet har siktet i alt tre personer etter den alvorlige skyteepisoden på Furuset sist fredag. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- På søndag tok jeg kontakt med politiet for å avtale avhør av min klient, etter at han hadde hørt at han var trukket inn i etterforskningen. De valgte tydeligvis i stedet å pågripe ham, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen til Dagbladet.no.

Det var 28-åringen som sammen med en av lederne i A-gjengen ble skutt midt i en folkemengde på Aker Brygge søndag 20. august i fjor. Sentrale B-gjengmedlemmer er siktet for å stå bak, og blant dem er brødrene til 30-åringen som ble skutt på Furuset sist helg.

Mye tyder dermed på at Furuset-angrepet kan være en del av et hevnangrep for skuddene på Aker Brygge. Dagbladet.no kjenner imidlertid til at enkelte av aktørene i disse sakene også skal ha vært involvert i flere andre alvorlige hendelser de siste månedene.

- Vet hvem som skjøt

Politiet vil foreløpig ikke gi noen detaljer om bakgrunnen for Furuset-skytingen eller hvem som skal ha vært på selve åstedet.

- Politiet har dannet seg et bilde av hvem som skjøt, men det er ikke noe vi går ut med. Men det er liten tvil om at dette er en gjengrelatert sak, og derfor er det omtalte gjengprosjektet koblet inn i etterforskningen, sier Abrahamsen.

Etter den svært offentlige skyteepisoden i sommerværet på Aker Brygge har politiet hatt intenst fokus på gjengmiljøene. Spaning og kommunikasjonskontroll har større omfang enn på lang tid, og etterforskerne stikker stadig kjepper i hjulene for kjente gjengmedlemmer.

De siste seks-sju månedene har politiet ifølge Seksjon for organisert kriminalitet beslaglagt rundt 30 våpen - blant annet automatvåpen, pistoler, håndgranater, sverd, kniver og batonger. Så sent som i februar slo politiet til mot 13 personer, hvorav noen oppholdt seg i boligen til en sentral A-gjengmann der det ble funnet to Uzi maskinpistoler, en ladd revolver, flere titalls tusen kroner i kontanter og kommunikasjonsutstyr.

Ble skutt på Aker Brygge - arrestert for skyting mot B-gjengleder

Etter det ferske oppgjøret som berører toppene i A- og B-gjengen, tør ingen si noe om når det kan smelle neste gang i Oslo.

- Her ligger det såpass alvorlige ting så dypt begravd at når neste episode dukker opp, det er veldig vanskelig å ha noen formening om. Som kjent kan tilfeldigheter og bagateller utløse angrep knyttet til oppfatninger om makt, hevn og ære, sier politiinspektør Iver Stensrud.

Han understreker at politiet holder et svært stramt grep om gjengene.

- Vi samler informasjon på alle tenkelige og utenkelige måter. Samtidig har pågripelsene av gjerningsmennene bak de kjente episodene stor forebyggende betydning, sier Stensrud.

<B>OVERLEVDE:</B> Her bæres den antatte lederen av A-gjengen og et annet A-gjengmedlem inn i ambulanser etter skytingen på Aker Brygge 20. august i fjor. Sistnevnte person er nå siktet for det politiet mener var et drapsforsøk på Furuset.
<B>FRYKTER NYE ANSLAG:</B> Ingen vet nå om gjengene eller enkeltpersoner tilknyttet dem planlegger ytterligere angrep med skytevåpen i Oslo i nær framtid.