Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ble slått, truet og mishandlet: - Jeg var slave i Bergen

Den nigerianske kvinnen ble slått, truet og mishandlet og holdt som slave i en leilighet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det gjør fortsatt vondt. Jeg var en slave på gata i Bergen. Jeg ble slått, truet og ble ikke behandlet som et menneske, sier den nigerianske kvinnen til Dagbladet.

Kvinnen kommer fra fattige kår i Nigeria, og hun ble lurt av en annen nigeriansk kvinne til Norge. Hun ble lovet jobb og en lys framtid i den norske byen. I stedet ble drømmen et helvete.

- Jeg var så lykkelig da jeg kom til Bergen. Jeg trodde at jeg endelig hadde kommet til et bedre sted. I stedet viste det seg at mørket ikke var over, og at det skulle ta lang tid før jeg fant lyset i enden av tunnelen, forteller kvinnen.

Dømt til fengsel I 2009 ble en kvinne dømt til tre og et halvt års fengsel for å blant annet ha misbrukt den nigerianske kvinnen. Også den dømte kvinnen kommer fra Nigeria, og i Gulating lagmannsrett ble hun dømt for å ha utnyttet kvinnen til prostitusjon.

Halliken mente at kvinnen skyldte henne 60000 euro, og «ved gjentatte anledninger sa hun til henne at hun ikke tjente nok og straffet henne blant annet ved å slå henne, beordre henne til å sove på gulvet, legge seg naken ned på gulvet eller sette seg naken på gulvet».

Halliken fratok henne passet og tok alle pengene hun tjente. Lagmannsretten legger til grunn at halliken tjente minst 500000 kroner på å utnyttet den nigerianske kvinnen.

FORTSATT VONDT: - Det gjør fortsatt vondt. Jeg var en slave på gata i Bergen. Jeg ble slått, truet og ble ikke behandlet som et menneske, sier den nigerianske kvinnen til Dagbladet. Arrene er fortsatt synlig på hele kroppen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
FORTSATT VONDT: - Det gjør fortsatt vondt. Jeg var en slave på gata i Bergen. Jeg ble slått, truet og ble ikke behandlet som et menneske, sier den nigerianske kvinnen til Dagbladet. Arrene er fortsatt synlig på hele kroppen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg så hele tiden politi i gata. Og jeg drømte om at noen skulle stoppe meg og redde meg, forteller den nigerianske kvinnen. Det skulle ta sju måneder før noen hjalp.

Utnyttet som barn Kvinnen forteller om den fortvilte situasjonen hun befant seg i da hun lot seg lokke til å forlate hjemlandet. Faren var død og moren var syk.

- Da jeg mistet faren min kunne jeg ikke gå på skolen lenger og onkelen min sa at jeg måtte komme og bo hos han. Jeg måtte gjøre alt, vaske, lage mat og passe på barna. Ofte fikk jeg ikke spist før langt ute på dagen, og det var også ofte vi ikke hadde mat, forteller hun. I tillegg måtte hun livnære seg ved å selge vann på markedet.

- Da jeg fikk tilbud om å reise til Europa, var jeg så lykkelig. Endelig så framtida lys ut, sier kvinnen.

Ble slått med kjepp Men for den nigerianske kvinnen ble ikke den første tiden i Europa og Bergen særlig lys.

Halliken krevde at hun skulle selge sex, og at hun måtte betale 25- 30000 kroner i uka. Hvis hun ikke tjente nok, ble kvinnen slått «ved hjelp av en kjepp eller en stokk. Arrene er fortsatt synlig på hele kroppen.

- Jeg fikk ikke lov til å snakke med noen. Jeg var aldri ute på dagtid. Det eneste jeg så av Bergen var leiligheten jeg bodde i og gata hvor jeg solgte sex, forteller det nigerianske kvinnen.

SLIK LEVER DE HER: Dagbladet var med da Kripos og Oslo-politiet inviterte med den nigerianske politimannen Aondoaver A. Kuttuh for å vise det nigerianske prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. I en leilighet i Oslo fant politiet tolv nigerianske kvinner som Oslo-politiet antar er i hovedstaden for å selge sex. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
SLIK LEVER DE HER: Dagbladet var med da Kripos og Oslo-politiet inviterte med den nigerianske politimannen Aondoaver A. Kuttuh for å vise det nigerianske prostitusjonsmiljøet i hovedstaden. I en leilighet i Oslo fant politiet tolv nigerianske kvinner som Oslo-politiet antar er i hovedstaden for å selge sex. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Til slutt ble jeg reddet. De fant meg i leiligheten, og tok meg med fordi jeg ikke hadde gyldig oppholdspapirer. Jeg fikk etter hvert tillit til det norske politiet. De var ikke som nigeriansk politi, som aldri hjelper de fattige, men bare bryr seg om de som har penger til bestikkelser, forteller kvinnen.

Ondskap I går skrev Dagbladet om hvordan nigerianske menneskehandlere bruker svart magi, eller «juju», for å kontrollere de nigerianske prostituerte i Norge.

- Jeg er selv kristen, men jeg tror det finnes ondskap. Og denne ondskapen ble brukt til å skade meg, sier hun.

Kvinnen ønsker nå at politiet og norske myndigheter gjør mer for å hjelpe nigerianske prostituerte. Torsdag talte hun til norske hjelpearbeidere og politi på en konferanse arrangert av Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel, som er drevet av Politidirektoratet.

- Jeg vet at det er mange nigerianske kvinner som har det akkurat på samme måten som jeg hadde det. Akkurat nå er det mennesker som blir mishandlet og holdt som slaver i leiligheter i Bergen og Oslo.

- Ikke bare sitt inne på kontoret. Dra ut og snakk med kvinnene. Bry dere om dem. De trenger dere, sa hun til den store forsamlingen.

SVART MAGI: Med svart magi, såkalt «juju», kontrollere nigerianske kriminelle sexmarkedet i Oslo. Ved å få kvinnene til å gi et løfte til en lokal heksedoktor, får hallikene kontroll over kvinnene, som frykter at de vil bli utsatt for livsfare hvis de bryter eden. Foto: NAPTIP/NIGERIANSK POLITI
SVART MAGI: Med svart magi, såkalt «juju», kontrollere nigerianske kriminelle sexmarkedet i Oslo. Ved å få kvinnene til å gi et løfte til en lokal heksedoktor, får hallikene kontroll over kvinnene, som frykter at de vil bli utsatt for livsfare hvis de bryter eden. Foto: NAPTIP/NIGERIANSK POLITI Vis mer
BLOD OG KJØNNSHÅR: Kvinnen må legge igjen kjønnshår, neglbiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: NAPTIP/NIGERIANSK POLITI
BLOD OG KJØNNSHÅR: Kvinnen må legge igjen kjønnshår, neglbiter, menstruasjonsblod og fotografier i små skrin og mindre helligdommer for at eden skal virke. Foto: NAPTIP/NIGERIANSK POLITI Vis mer